Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Бягане с препятствия за закона „Бъчварова”

Кънев и Атанасов от ДСБ се двоумят по отношение на проектозакона за МВР
S 250 9c655048 3b88 4d42 a573 7dab113134cd
S 250 91856eca 23fd 497c b569 110fcdf56219

Проектозаконът за изменение и допълнение на МВР напусна тясната професионална писта и почна да взима жертви по вътрешнополитическите сокаци. След като стана очевидно, че ГЕРБ ще мине през тест с гласуването на проекта в пленарната зала, тази седмица и партньорите им от Реформаторския блок показаха, че нямат единна позиция по въпроса да бъде ли приет законът.

Това стана ясно в началото на седмицата от пресконференцията на РБ по темата. Оказа се, че лидерът на ДСБ Радан Кънев и заместникът му Атанас Атанасов хем са против приемането на предложените от вътрешния министър Румяна Бъчварова промени, хем щели да гласуват "за" на първото четене. В момента сме "против", но при евентуални изменения на текстовете между първо и второ четене има шанс да подкрепим законопроекта, обявиха Кънев и Атанасов по време на пресконференцията.

Секретарят на ПГ на реформаторите Димитър Делчев (ДСБ) се опита да хвърли повече светлина върху двойствеността на позицията на колегите си. В интервю пред националното радио той заяви, че блокът ще подкрепи законопроекта за реформа в МВР на първо четене, тъй като управляващите прекалено дълго са чакали реформа във ведомството. Всяко ново отлагане би довело до потвърждаване на статуквото, заяви Делчев.

Според реформаторите законопроектът не е перфектен, но РБ и "Движение България на гражданите" вече са подготвили няколко нови текста. Предложенията се опират на разбирането, че не може да бъдат отделени повече пари за МВР, затова средствата за подобряването на материалната база и ръстът на заплащането на служителите трябва да дойдат от вътрешна оптимизация на системата. 

Сред новите предложения на РБ са въвеждане на двугодишна давност на невзетия платен отпуск, както е в Кодекса на труда. Ако не си ползвал полагаемия се отпуск в рамките на две години, той се анулира, а не се изплаща, както е за всички, работещи по трудово правоотношение, поясни Делчев. Освен това реформаторите настояват за гарантиране на конкурсното начало в МВР. Описани са и различни варианти за обезщетенията, които да се дават при освобождаване на хората с опит, стаж и лоялност.

Реформаторите искат диалогът между синдикатите, МВР и вътрешната комисия в парламента да продължи, за да бъде направена промяна, която ще доведе до оптимизиране на сектора и има подкрепата на всички. В комисията вече са обсъждали варианти за обезщетенията, които да се дават при освобождаване на хората с опит, стаж и лоялност. Измененията ще бъдат внесени за разглеждане между първо и второ четене на законопроекта. Идеята на реформаторите е чрез новия закон да се заложи увеличаване на броя на униформените полицаи и осезаемото им присъствие по улиците. Според РБ това е пътят на връщането на доверието на българските граждани към системата. 

 

ДБГ иска общинска полиция

Депутатите от "Движение България на гражданите" (ДБГ) имат по-различна позиция по отношение на промените в МВР. Още от миналата година те говорят за създаването на Общинска полиция и за промени в Закона за МВР, които да гарантират повече униформени служители на терен и правомощия на местната власт в опазването на обществения ред. Общинска полиция в населените места и увеличаването на правомощията на общинските инспекторати - това е мярката, която ще доведе до затягане на контрола и противодействието на престъпността според тях.

ДБГ иска промени в закона, позволяващи общинските полицаи да получават задачите си от кмета и от Общинския съвет, като изпълняват само функции по опазване на реда и превенция на битовата престъпност. Предложенията на ДБГ предвиждат и допълнителни правомощия за местните власти, които да решават за бройката и състава на общинските полицейски части, както и повече правомощия на общинските инспекторати. Според тях наличните незаети щатни бройки в МВР трябва да се запълнят с униформени полицаи, повечето от които да се пренасочат към ключови криминогенни райони и малки населени места с ръст на битовата престъпност. Повече районни и квартални полицейски отговорници, които да са с постоянно присъствие на местата, за които отговарят, е идеята на ДБГ.

 

21 заплати на полицаите, за да не ни пазят?!

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество тази седмица стана ясно, че Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) има съвсем радикални предложения относно проекта. Според нейния представител Васил Велев Бъчварова заслужава подкрепа, но реформата е драстично закъсняла. Индустриалците настояват за промени, които да гарантират на МВР повече пари за капиталови разходи, а не за увеличаване на щата на униформените полицаи. Нужни са повече камери, не повече полицаи, обяви Велев. Според него не са ни притрябвали полицаи, които искат по 20 заплати, за да ни пазят. Винаги някой може да даде 21 заплати и те да не ни пазят, саркастичен бе той.

Далеч по-рационално предложение даде Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Тя поиска предварителна оценка на въздействието, ако пожарната дирекция на МВР стане агенция.

 

МВР и синдикатите - в окопна война

Ръководството на МВР показа на заседанието си, че ще брани с нокти и зъби законопроекта си. Заместник вътрешният министър Цвятко Георгиев защити намерението да се ореже платеният отпуск от 30 на 25 работни дни, като изтъкна, че за 2015 г. са изплатени 6 млн. лв. за неизползвани отпуски. Колегата му Красимир Ципов посочи, че промените в Закона за МВР целят да постигнат разумност в разходите на ведомството, а не да се спестят пари. Той настоя промените да се приемат на първо четене в пленарната зала и да се направят необходимите корекции преди второто четене.

За промени между двете четения се обявиха и представителите на полицейските синдикати. Те продължават да са твърдо "против" основните текстове в законопроекта и дори изразиха недоумението си от показаното неуважение към професията им. Ние не сме против реформата, а за прозрачна и ефективна промяна, заявиха те.

В позицията им все пак се забелязва някакво отстъпление. Например по отношение на промяната на статута на служителите от общата администрация на МВР. Синдикалните организации са склонни да приемат текстовете от закона, според които чиновниците от администрацията да преминат на работа само по Закона за държавния служител. Категорично "против" обаче са да бъде намален платеният отпуск на работещите в МВР от 30 на 25 дни, както и орязването на обезщетенията при напускане на системата поради пенсиониране от 20 на 12.

Полицаите и пожарникарите остават в протестна готовност. "Ако не бъдат дадени достатъчно гарантирани индикации, че ще настъпят промени в текстовете, които ние желаем между първо и второ четене в пленарната зала, СФСМВР ще организира национален протест", заяви заместник-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Колегата му Венцислав Станков, вицепрезидент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец", уточни, че досега предложенията на синдикатите не са били взети под внимание. "Основните предложения бяха свързани със социалния пакет за служителите в МВР. Категорично не подкрепяме тези промени. Всички синдикални организации в МВР сме за структурни реформи, реформи в МВР и подобряване на дейността в сферата на сигурността. За пакета, касаещ социалните компенсации, а не привилегии, не стигнахме до никакъв компромис. Надявам се в пленарната зала по тези наши възражения да намерят решение на въпроса", категоричен бе Станков.

Очевидно съдбата на законопроекта на Румяна Бъчварова и на екипа й ще се решава между първо и второ четене в парламентарната зала, когато ще стане ясно дали изобщо ще запази досегашния си вид. Първото и най-тежко препятствие обаче ще бъде появата на проекта пред народните представители. Засега няма никакви индикации как ще завърши тестът при гласуването на проекта от ГЕРБ. Не е ясно също така и до какво ще доведе двоумението на Реформаторския блок. А твърдата позиция на синдикатите обещава препятствие, пред което и най-тренираните състезатели ще се стъписат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във