Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Бием джихада с учение и закон

S 250 9d6fc317 019e 4bd0 8515 2cbf30599c8c

Мерките, заложени в Националния план за противодействие на тероризма, вече са в действие, стана ясно във вторник (22 март) след атентатите в Брюксел. Вътрешният министър Румяна Бъчварова разпореди да се въведе засилен граничен контрол по границите и да се извършва 100-процентова проверка. Повишено е нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти - летища, жп гари, пристанища. Същите мерки са предприети в метростанциите в София, а Столичната община съдейства на СДВР за проверки на възлови обекти в столицата.

Наред с тези мерки МВР, ДАНС, Министерството на отбраната, БЧК и медицински екипи проведоха среднощно антитерористично учение в района на НДК, което продължи и на следващия ден в района на метростанция "Константин Величков". Според премиера Бойко Борисов то било отдавна планирано. Въпреки съвпадението с извършените атентати в Брюксел нямало как да бъде отменено.

Каква е ползата от учението тепърва ще се анализира. В социалните мрежи обаче се появиха разкази на очевидци на случващото се по време на екшъна пред НДК. Основният акцент в свидетелствата бе необяснимото поведение на силите на реда, които в продължение на часове държали хората под дъжда, без обяснение и основание. Така прословутото учение, проведено между другото в пълно информационно затъмнение, остави впечатление, че в случая не повишаването на сигурността на столичани е била негова цел, а по-скоро как тези мерки да бъдат укрити от тях.

И докато столичаните продължават да умуват как да действат в случай на атентат, подобен на взрива в метрото в Брюксел, главният секретар на МВР Георги Костов обясняваше в националния ефир как вече е въведен 100-процентов граничен контрол, дори и по вътрешните граници на ЕС. Сякаш стриктните проверки по ГКПП-тата осигуриха намаляване на притока от незаконни бежанци в страната ни.

Че управляващите хабер си нямат от чисто практическите мерки за овладяване на подобна кризисна ситуация, стана ясно в сряда (23 март), когато правосъдният министър Екатерина Захариева гордо обяви, че до две седмици ще е готов проектът на Закон за борба с тероризма. Новината дойде след заседанието на кабинета, на което е била обсъждана готовността на службите за противодействие на терористичните активности.

Очевидно управляващите разчитат извънредно много на този закон, който според тях ще оправи като с магическа пръчка всички пропуски в ефективното противодействие на терористите. Стана ясно също, че не само нашенските управници, но и техните партньори в ЕС са се хванали за антитерористичното законодателство като удавник за сламка. Хвалейки се с проекта, в изработването на който се е включило и нейното ведомство, правосъдният министър Захариева подчерта, че на последния съвет на европейските министри на вътрешните работи и правосъдието също е бил приет проект на директива против тероризма.
И докато европейските и нашите висши държавници се наумуват къде да слагат запетайките в антитерористичните си проекти, джихадистки бомби, натъпкани с взрив, болтове и пирони, избиват невинни хора в реално време. След като са опрели до текстове, които ще ни защитават от бомбите на ДАЕШ, не ни остава нищо друго, освен да се молим Богу горещо час по-скоро те да бъдат приети. Макар че и сега съществуват достатъчно закони, насочени срещу тероризма и престъпността, както посочи заместник-председателят на БСП Ангел Найденов. "Но ако изпълнителната власт намира за необходимо да има още един закон, мисля, че никой няма да откаже в Народното събрание да го подкрепим", коментира Найденов, неволно демонстрирайки безсилието на изпълнителната и законодателната власт пред неуловимия призрак на терора.

Според плана на правителството е необходимо да се изработи ефикасна правно-нормативна рамка за превенция и противодействие на радикализацията и тероризма. Върху проекта работят експерти от МВР, ДАНС, а правосъдното министерство се включва на финалната права.

Междувременно депутатите окончателно приеха промените в Закона за мерките за борба с финансирането на тероризма, внесени от правителството. Те предвиждат блокиране на средства или имущество на хора, юридически лица или организации, спрямо които са наложени санкции за тероризъм от международни институции или са включени в списък, приет с решение на Министерския съвет. В този списък могат да бъдат включени лица по предложение на вътрешния министър, на шефа на ДАНС, на главния прокурор, като крайното решение е на правителството. В него ще попадат хора, срещу които се води разследване за тероризъм, за финансиране на тероризъм, за набиране или обучаване на отделни лица или групи с цел извършване на тероризъм. В черния списък ще бъдат включвани и лица, срещу които все още няма разследване, но съществуват достатъчно данни, че осъществяват терористична дейност. Хора и организации могат да бъдат извадени от списъка при отпадане на основанието или прекратяване на разследването, се казва в поправките на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във