Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Борбата с контрабандата вкарала 2.2 млрд. лв. в хазната

Приходите в бюджета от борбата с контрабандата и намаляването на корупцията са над 2.3 млрд. лв. в рамките само на тази година. Това е най-видимият напредък на страната ни, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск във Варна. Според него резултатите са впечатляващи за всяка една държава в Европа.
Премиерът каза много добри думи за служителите от вътрешното министерство, което заедно с полските си колеги преди няколко седмици са разбили фабрики за производство на фалшиви цигари. "След като мерките в България заработиха много добре, производителите на фалшиви или контрабандни цигари започнаха да изнасят производството си в други държави в Европа. Така навремето беше с фалшивите компактдискове. От номер едно в производството им, след като държавата си стъпи на мястото, бяхме извадени от черния списък и фабриките заминаха по други държави", обясни премиерът.

Според експерти обаче контрабандата с цигари продължава да е един от най-добре развитите бизнеси на организираната престъпност в България. Папиросите се изнасят на изток от страната и към Европа. Специалистите по темата твърдят, че основно се контрабандират цигари, произведени в "Булгартабак". Вкараните в Турция цигари са от марката Prestige. Тези цигари заемат около 10 на сто от незаконния пазарен дял там, твърдят експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във