Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Брат на депутат в рекетьорска банда

Данъчният Иво Стаменов също бил обект на интерес за рекетьорската банда. Разследващите все още не са наясно дали групата има връзка с покушението над служителя на НАП през декември 2017 година.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения четирима души за участие в организирана престъпна група за рекет, действала на територията на София и други градове в страна от 16 март 2016 г., се казва в съобщение на държавното обвинение. Ръководител на рекетьорите е брат на народен представител, съобщават от прокуратурата, без да уточняват от коя парламентарна група е той.

От съобщението не става ясно също дали задържаните имат някакво участие в организацията и осъществяването на покушението над Иво Стаменов, директор на звено "Фискален контрол" в НАП-София. Той бе прострелян на 19 декември 2017 г. в центъра на София на ул. Дунав", в служебния си автомобил. Няколко седмици по-късно той почина от раните си. В съобщението се уточнява само, че са "събрани доказателства, че групата е възлагала поръчки за следене и нанасяне на побой над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов".

Трима от обвинените, в това число  ръководителят на групата (който е брат на народен представител), бяха задържани на 3 юли 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Приморско и Белово. Четвъртият участник в момента е в Бургаския затвор, където изтърпява присъда за незаконно притежание на оръжие, се казва още в съобщението на спецпрокуратурата.

"Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за "наказателни акции" срещу конкретни хора или е възлагала изпълнението им на трети лица. Сред основните задачи на разследващите дейността на престъпната група е да установят дали нейни участници, или лица, на които са възлагани поръчки за насилствени действия, имат връзка с покушението над данъчния служител Иво Стаменов", се посочва там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във