Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Брендо: кокаинов крал без кралство

Неизвестният администратор, който от години поддържа профила на т.нар. кокаинов крал Евелин Банев-Брендо в Уикипедия, се оказва с изключително бърза реакция. Не минали и десетина дни, откакто 20-годишната присъда на Брендо бе отменена от Върховния касационен съд в Италия, и в профила му вече четем следното: "На 22 септември 2015 г. Върховният касационен съд на Италия отмени 20-годишната присъда - затвор за Банев, за предполагаемия трафик на наркотици и нареди повторно разглеждане на делото в Апелативния съд на Милано. Върховният касационен съд на Италия потвърди присъдите на всички други, осъдени в рамките на аферата "Кокаинови крале". Съдът цитира, че присъдата на Банев е несправедлива заради липса на каквито и да е доказателства и заради нередности в използването на фактите".

В медиите вече изтече информация от заседанието в италианския съд, според която защитата на Брендо е направила на пух и прах обвинителната теза. Оказа се, че присъдите са издадени на основание на записи от подслушани телефонни разговори на членове на групата. Банев обаче не фигурирал нито като участник в тях, нито името му се споменавало в разговорите. Споменавало се само прозвището Дядото. "Това, което се вижда, е, че съществуват несигурност и противоречивост около изясняването на факта кой стои зад прозвището Дядото. Съдията от предварителното следствие от Милано смята, че то се отнася за Мелато, а на други места в присъдата пише, че зад него се крие Банев", написала в мотивите си защитата.

Какво ще е бъдещето на италианския процес срещу Брендо? Вероятно мотивите на Върховния съд ще бъдат отчетени от по-низшата инстанция в Милано и тогава Банев ще излезе невинен по обвиненията за трафик на дрога. И тогава на администратора му в Уикипедия ще остане само приятното задължение да прави анализи на книгата "Съзирам Душата на България", без да си губи времето в описание на фиаското на делата, водени срещу Банев.

След новината от Италия оказалият се без кралство кокаинов крал направи и първата си от година аудиенция в Софийския апелативен съд (САС), където в началото на тази седмица се гледа делото му за пране на пари. Подобно на италианските си колеги съдиите от Върховния касационен съд у нас също отмениха присъда на Банев, с тази разлика, че тя беше оправдателна. ВКС отмени постановлението на Софийския апелативен съд от 2014 г., който пък оправда Банев по присъдата му, произнесена от Софийския градски съд през 2013 година. Тогава по обвинението за организиране и участие в престъпна група за пране на пари Брендо получи седем и половина години затвор. Тезата на държавното обвинение бе, че от 17 октомври 2002 до май 2005 г. Брендо и групата му са превеждали наркопари от различни сметки в чужбина към лизинговата им компания Private Finance Union АД (PFU АД). Според прокуратурата подсъдимите изпрали пари, придобити от внос на дрога в Италия и Испания. Трафикът е бил реализиран от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хаселбарт, в периода от края на 2003 г. до февруари 2005 година.

Най-странното е, че Генов и Хаселбарт даже не бяха разпитани по делото. Крайно куриозно бе и че самата съдия Костадинка Костадинова, която го прати в затвора, заяви, че няма преки доказателства за вината на Брендо. В мотивите си тя записа, че по делото има само косвени улики, но веригата от тях е "непрекъсната, водеща до единствено възможния извод". И така Банев бе осъден за "изпирането" на 2 млн. евро, за които се смята, че са от наркотрафик. Сред осъдените бяха съпругата му Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева - вдовица на разстреляния през 2005 г. в София Константин Дишлиев, и братът на Брендо Симо Карайчев.

Сега процесът започна отначало, след като Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на Евелин Банев, наложена от апелативния съд, и върна делото за ново разглеждане в същия апелативен съд. На заседанието в САС подсъдимата Моника Добринова демонстрира добра воля, тъй като адвокатът й не се яви и помоли делото да бъде отложено. Добринова обаче заяви, че отсъствието на защитата не е проблем и процесът стартира с разпит на свидетелката Виолета Цекова. Всъщност тя много държеше заседанието да продължи, защото не можела пак да идва от чужбина специално за делото. Цекова поиска също да й се възстановят разходите за самолетни билети.

Свидетелката Цекова е важна за делото, тъй като е съжителствала с друг важен свидетел. Става дума за Ивайло Хаселбарт, който е бил осъждан за пране на пари и доскоро е излежавал наказанието си в затвора в Барселона. Според адвокат Ина Лулчева, защитник на Брендо, българската прокуратура се опитва да свърже престъпната дейност на Цекова и Хаселбарт в Испания с обвиненията срещу Брендо. И по тази причина защитата настоява Хаселбарт да се яви пред съда, за да бъде разпитан. Изглежда, този свидетел ще стане център на бъдещите процесуални битки в делото срещу Банев. Защитата иска той да се яви, но свидетелката Цекова заяви, че не знае къде се намира бившият й, макар че имат общо дете. Тя все пак остави на съда негов телефон, по който обикновено той се свързвал с нея, за да види детето си. Съдът трябва да издири Хаселбарт и да го навие да се яви на заседание за разпит. Кога и дали изобщо ще стане това, един господ знае. Това, което направи съдът, бе да разпореди да се прати запитване до затвора в Барселона дали Ивайло Хаселбарт е излежал присъдата си и имат ли негов актуален адрес.

Засега позицията на защитата на Банев е повече от ясна - между него и двойката "перачи" от Барселона не е имало и не съществува никаква връзка. Същото заяви и свидетелката Виолета Цекова: "Не познавам подсъдимите".

Очевидно защитата на Банев и прокуратурата са сплели здраво мишци в люта схватка. Италианският опит на все още недоказания кокаинов крал говори, че на държавното обвинение ще му бъде изключително тежко. И ако поради непохватност прокуратурата бутне короната от главата на Банев, щем не щем ще установим, че Брендо не е нищо повече от един ловък финансов играч. Такъв го представя и Уикипедия. Там Брендо е описан като "самосъздал се български бизнесмен и предприемач", натрупал първоначалния си капитал чрез редица успешни операции на международните фондови пазари по време на Dot-Com Bubble (бум на информационните технологии през 2000 г.). Посочва се също, че в края на спортната си кариера като борец Банев е получил бакалавърска степен в Украинския икономически институт. Той е акционер в GeoCities, интернет компанията, която бе придобита от Yahoo! през 1999 г. за 3.57 млрд. долара. Участвал е и в закупуването, и препродажбата на акциите на швейцарската Swiss Think Tools AG през 2000 г. (първоначалната цена на акция само в първия ден за търговия варираше от 270 до 1050 швейцарски франка). Според Уикипедия Брендо изгражда и успешен бизнес в България, свързан с лизинговата компания Private Finance Union АД (PFU АД), и с компании в секторите на строителството и недвижимите имоти.

Какъв е в крайна сметка Брендо - финансов играч или кокаинов крал, скоро едва ли ще разберем. Дори и след два месеца, когато на 18 ноември процесът в САС ще продължи...

Facebook logo
Бъдете с нас и във