Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Българин помагал на един от атентаторите в Сарафово

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан

Интересен развой придоби делото за атентата на летище "Сарафово" в Специализирания наказателен съд тази седмица. След като процесът е задочен срещу основните подсъдими Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, от които няма нито вест, нито кост, се оказва, че в случая има и замесен българин. Това стана ясно по време на заседанието на 3 юли (вторник) от разказа на свидетелката Мариела Янева, служителка във хотел "Дунав" във Видин. 

Според нейните показания единият от предполагаемите организатори е бил във Видин няколко дни преди атентата. Янева разказа, че четири дни преди взрива в хотела отседнал ливанецът Мохамед Мохамед. Ливанецът бил на възраст около 25-30 години  с тъмна коса. Той не говорел английски и отговарял само с "да" и "не" на въпросите, които служителите на хотела му задавали.

Янева видяла ливанеца очи в очи, след като застъпила на смяна на 18 юли към 8,30 часа сутринта. Тогава Мохамед трябвало да напусне хотела, а във фоайето го чакал българин на около 45-50 години, висок около 170-180 см, оплешивяващ. Той споделил, че с Мохамед се запознали по пътя от София до Видин, откъдето бил родом.

Когато Мохамед освободил стаята си, служител проверил минибара и установил, че ливанецът е консумирал напитки, които обаче не били платени. Тогава Янева настигнала Мохамед и неизвестния българин на улицата пред хотела и им съобщила за проблема. Ливанецът трябвало да плати 7 лв., но той дал десет.

Показанията на администраторката бяха прочетени пред съда, тай като Янева заяви, че вече не си спомняла какво се е случило този ден. Тя все пак каза, че може да познае българина. Пред съда тя предположи, че той вероятно е помагал на ливанеца и го е настанил в дома си, защото той може би е бил беден. Съдията обаче прекъсна Мариела именно защото думите й са в сферата на предположенията.

На този етап на процеса все още не е установена самоличността на българина, който е помагал на терориста. Към момента разследващите не са установили кой е българинът, помагал на терориста. Според държавното обвинение  ливанецът е един от двамата издирвани терористи Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан.

На заседанието стана категорично ясно, че загиналият при взрива Мохамад Хасан ел Хюсеини е бил на хотел във Варна в края на юни. В процеса вече даде показания Сийка Драганова, която работела в хотел "Перфект“ във Варна, където отседнал късо подстриган млад чужденец, който бил "бозав“ на цвят. Той бил настанен във ВИП апартамент, в който имало кръгло легло. Една вечер си поръчал и проститутка, а след  ден-два младежът си заминал.

Взривеният терорист Мохамад Хасан ел Хюсеини е роден в Ливан на 27 май 1989 г., притежавал е ливанско и френско гражданство. Името му бе разкрито от ДАНС и прокуратурата след извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия. Терористът използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Филип Мартен от Батън Руж, Луизиана, САЩ, която бе намерена на мястото на атентата.

Според прокуратурата в дните преди взрива тримата атентатори са посетили самостоятелно Видин, Варна и Бургас.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във