Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Българската ръка на "Посейдон" в Средиземно море

S 250 882735c8 308f 4a2a bbbd c02394f2e8ec

Най-смъртоносната граница в света се оказва Средиземно море. Според последните изследвания на Международната организация по миграция (МОМ), от 2000 г. досега най-малко 33 761 мигранти са загинали във водите му, докато са  опитвали  да стигнат до Европа.

Заради зачестилите фатални случаи, както и за пресичане на маршрутите за нелегална миграция, ЕС предприе мерки и през 2015 г. значително засили морското си присъствие, увеличавайки трикратно ресурсите и активите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" за да провежда  съвместни операции в региона. Както е известно, агенцията за гранична и брегова охрана започна работа на 6 октомври 2016 г., стъпвайки върху постигнатото от старата гранична агенция на ЕС. Новата агенция има задача да играе по-голяма роля при подпомагането, наблюдението и при необходимост подсилването на капацитета на националните служби за гранична охрана, като се съсредоточава главно върху ранното откриване и предотвратяването на слабости в управлението на външните граници на ЕС.

Именно под ръководството на "Фронтекс" преди броени дни екипажът на българския граничен кораб "Обзор", който участва в патрулни  действия в рамките на операция "Посейдон", спаси югоизточно от остров Лесбос 120 мигранти, плаващи с две надуваеми лодки. След като са били засечени лодките, граничните ни полицаи предприели спасителна операция и бежанците са били прибрани на борда на кораба. С лодката на "Обзор" до град Митилини на остров Лесбос веднага е било транспортирано момче на видима възраст около 10 години в критично състояние. Всички мигранти - общо 120 души (53 мъже, 34 жени и 33 деца), са транспортирани до пристанището на града.

"Обзор" се озова в Средиземно море в началото на януари 2016 г., след като "Фронтекс" взe решение за развръщане на европейски екипи за бърза гранична намеса на територията на , които са най-силно засегнати от нелегалната миграция. Месец по-рано Главна дирекция "Гранична полиция" предложи подкрепа на Гърция, като изпрати в района на Източното Средиземноморие гранично-полицейския кораб "Обзор" 525. Предложението беше одобрено и "Обзор" се включи в операция "Посейдон" в района на остров Лесбос с екипаж от 20 служители.

Още в първия месец от мисията си "Обзор" спаси около 900 мигранти. Действията на българския екипаж бяха отбелязани в специално изявление на говорителката на "Фронтекс" Ева Монкюр, която похвали "Обзор", че при тежки атмосферни условия е извършил три курса между пристанището в Митилини и отстоящите на около 8 км турски брегове.

Същевременно говорителката на агенцията не пропусна да отбележи, че бройката от 900 мигранти, спасени в тези три курса, не е нещо изключително. През януари 2016 г. месечно пристигащите бежанци са били между 12 000 и  15 000 души. А през лятото на 2015 г. те са достигали до 7000 души... дневно.

Ефективните действия на "Обзор" се дължат на това, че българският катер е с дължина 43 м и може да поеме много повече мигранти от малките патрулни катери на "Фронтекс", чийто максимален капацитет е 50 души. Както е известно, в първата си мисия в Средиземно море "Обзор" беше под командването на комисар Светлан Кичиков, който в момента е шеф на "Гранична полиция".

Българският катер участва в една от двете мащабни операции на ЕС в Средиземно море - "Посейдон". Зоната на действие на операцията обхваща гръцката морска граница с Турция и гръцките острови. На Гърция бе предоставена техническа помощ, за да  подсилят наблюдението на нейните граници, капацитетат й за спасяване на човешки живот в морето, както и капацитета й за регистриране и идентифициране. "Фронтекс" също така подпомогна гръцките власти при изпълнението на мерки за връщане и обратно приемане на бежанци. Само през първите осем месеца от операцията бяха спасени 37 479 души, като в тези действия бяха ангажирани 667 командировани служители на "Фронтекс", 19 кораба, един самолет и  два хеликоптера.

В другата операция на ЕС -  "Тритон", бяха командировани общо 523 служители на агенцията, които разполагат с девет кораба, три самолета и  два хеликоптера. По линия на операция "Тритон" бе оказана подкрепа на Италия в областта на граничния контрол, наблюдението на границите и при дейностите по издирване и спасяване на хора в Централното Средиземноморие. Зоната на действие обхваща териториалните води на Италия, както и части от зоните за издирване и спасяване на Италия и Малта, простиращи се до 138 морски мили на юг от Сицилия. През първите осем месеца на операция "Тритон" са спасени 37 479 души, сочат данните на агенцията. 

В рамките на "Посейдон" ЕС съвместно с Турция успяха да затворят т.нар. източен морски път, по който пристигаха бежанците. Това даде основание на Европейския университет във Флоренция да коментира в свое изследване, че рискът от смърт фактически е нараснал, тъй като след затварянето на източния по-дългият централен път между Либия и Италия значително се е оживил. Затварянето на по-късите и по-малко опасни пътища води до откриването на по-дълги и по-опасни пътища, което повишава риска от смърт в морето, се отбелязва в изследването.

От януари 2017 г. общо 161 000 икономически мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море, повечето от тях към Италия, съобщи тази седмица МОМ. Близо 3000 души са загинали в морето или са изчезнали. Според организацията по-малко от една трета от хората, достигнали до Италия тази година, са бежанци, които идват не за да намерят защита, а за да търсят по-добро икономическо бъдеще.

 

Кабинетът увеличи срока за презаселване на бежанци

Министерският съвет одобри във вторник (28 ноември) актуализация на времевата рамка, в която страната ни трябва да изпълни ангажиментите си по презаселване на мигранти. През септември тази година Европейската комисия препоръча да бъдат предприети мерки за увеличаването на законните начини лицата, нуждаещи се от международна закрила, да я получат. В съответствие с препоръката България удължава срока за изпълнение на вече поетите ангажименти до 31 октомври 2019 година. Броят на хората, които се предвижда да бъдат приети в България по този механизъм, остава същият - 110 души.

Презаселването бе една от мерките, които ограничават незаконното преминаване на лица от трети страни на територията на държавите членки. Механизмът е довел до значително намаляване на натиска върху българската граница. Освен това презаселването представлява легална възможност за чужденците, нуждаещи се от международна закрила, да получат достъп до териториите на държавите членки на ЕС. Успоредно с това механизмът е и солидарност към държавите извън ЕС, приели на територията си милиони бежанци, принудени да напуснат страната си заради война и насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във