Параграф22 Weekly

Световната банка констатира

Ченгетата ни равни на шведските... по заплати (51)

По хубост нашите полицайки не отстъпват на останалите в Европа, но по пари едва ли са на едно стъпало с шведките.
S 250 3f4b48c0 82da 4fbb 88b5 215ccdd7198e

Световната банка хвърли камък в блатото, наречено Министерство на вътрешните работи, обявявайки в доклад, че българските полицаи са сред най-добре платените в Европа. Както е известно, въпросът за възнагражденията на служителите в МВР от много години пали фитила на недоволството ту на полицаите, ту на гражданите, които очакват качествени услуги в областта на сигурността и обществения ред. 

Според изчисления на финансовата институция  заплатите на българските полицаи са като тези на колегите им в скандинавските страни. Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1700 лв., изчисляват от Световната банка. Изводът на експертите й противоречи на общоприетото схващане най-вече сред работещите в самата система, че възнагражденията на полицаите и пожарникарите у нас са ниски. Според Световната банка, след като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, излиза, че парите, които получават полицейските служители у нас, са на равнището на заплатите в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия.

Експертите правят този извод въз основа на високите социални вноски на служителите в системата. Те са 51% от общия месечен разход, който държавата прави за всеки полицай и пожарникар. Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, като в същото време служителите получават сравнително ниски възнаграждения. Както е известно, осигурителната вноска за фонд "Пенсии" в сектора се увеличиха с 20 на сто от 1 януари 2017 година. Това се отнася до държавните служители по Закона за МВР, Закона за специалните разузнавателни средства, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", както и за държавните служители от Държавна агенция "Разузнаване", офицерите и сержантите от Националната служба за охрана. Служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР, които подлежат на ранно пенсиониране - на 52 години и 10 месеца при 27 години осигурителен стаж, също влизат в това число. Осигурителната вноска за хората, родени след края на 1959 г., ще бъде 55.8%, а за тези, родени преди началото на 1960 г. - 60.8 процента.

Синдикатите в МВР обаче не са съгласни с твърдението, че социалните вноски за полицаите са високи. Според тях изкуствено се нагнетява напрежение между различни социални групи - тези от сектор "Сигурност" и останалите, като се налага впечатлението, че НОИ изнемогва от тежестта на пенсионните осигуровки за служителите от силовите ведомства. Както е известно, от години дефицитът в института нараства, тъй като МВР не внася осигуровките на служителите си, както е предвидено в ЗМВР. От синдикатите обаче настояват, че това не бива да се вменява като вина на самите служители. Рационалното им предложение е да се прекрати практиката държавата да поема осигуровките на служителите, които сами да си ги внасят. Синдикатите предлагат това да стартира, след като възнагражденията им се индексират с размера на осигуровките.

Това така и не се е случило досега. А в началото на 2018 г. полицейските синдикати съвсем стъжниха живота на управляващите, като излязоха на национален протест в деня, когато официално бе даден старт на председателството ни на Съвета на ЕС. Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) още в края на миналата година предупреди, че продължава своите протестни действия с искания за увеличение с 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социално измерим показател и нов Закон за МВР. В края на 2017-а ръководството на министерството и синдикатите подписаха колективен трудов договор, а  МВР-шефът Валентин Радев заяви, че се опитва да удовлетвори всички справедливи искания на профорганизациите. Според него ръководството на ведомството работи добре със синдикатите, въпреки че отношенията са започнали с фалстарт.

Въпреки колективния договор  отношенията между СФСМВР и върховете в министерството продължават да са обтегнати. В началото на януари тази година  бе публикувана промяна на наредбата за възнагражденията в системата на МВР.  Промяната актуализира основното възнаграждение на различните длъжности в системата. След като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55 млн. лв. повече за служителите в МВР, се оказва, че промяната далеч няма да засегне всички, което предизвика недоволството на синдикатите. От текстовете става ясно, че увеличението на възнагражденията в МВР ще става по еднолично решение на министъра на вътрешните работи, а не както беше договорено на Съвета за социално сътрудничество - парите да се разпределят поравно за всички. Наредбата остави главния секретар на министерството и заместника му с непроменени заплати през 2018 г., както и всички полицаи в главните дирекции на МВР, директорите и началниците - независимо от структурата, в която работят. Без лев увеличение се оказаха разследващите полицаи, с изключение на тези от районните управления в София и разследващите полицаи към отделите в СДВР.

Публикуваната наредба посочи, че при някои длъжности увеличението е минимално - 10 лева. На такъв ръст се "радват" разузнавачите трета степен в столичната полиция. Най-сериозно - с около 13 на сто, са повишени заплатите на държавните служители със средно образование, т.е. тези, които работят на терен. Такива са началник на противопожарен участък, младши експерт, разузнавач, полицейски инспектор, инструктор, а също старши полицаи, пожарникари. Преподавателският състав в Академията на МВР също получи повече пари през 2018 година. С около 40 лв. е увеличението на професорите, доцентите, преподавателите, асистентите и главните асистенти, увеличиха се и възнагражденията на назначените на трудов договор в системата. С различно увеличение на максимално възможната заплата и без промяна на началната са парламентарният секретар, съветникът на министъра, както и началниците на клиники, лекари, фармацевти, счетоводители, юрисконсулти, преводачи, психолози и др. Сред тях са и инструкторите по диетично хранене в МВР, диригентите, акушерките, фотографите, работещи на трудов договор в системата на силовото ведомство.
Кабинетът си даде сметка, че така няма да стане и на 11 януари след среща на премиера Бойко Борисов със синдикалистите стана известно  че правителството ще отпусне допълнително 100 млн. лв. за увеличение на заплатите в МВР през 2018 година. Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни тогава, че отпуснатите пари не са сделка, за да спрат протестите. Просто премиерът бил много доволен от работата на служителите на МВР за увеличение на събираемостта на приходи към бюджета. "В това отношение се оказа, че сме на много сходни позиции с министър-председателя. Всички присъстващи на срещата се обединихме около едно принципно положение, че очевидно в отговор на приноса, за който току-що споменах, на колегите от МВР би трябва да се обмисли сериозно допълнително увеличение на заплатите им, което най-вероятно ще стане факт", обясни Валентин Попов. Договорено бе униформените да вземат повече пари и през 2019 година.

На този фон изводите в доклада на Световната банка като че ли имат своите основания. Струва си да се помисли върху предложението на финансовата институция да се оптимизират звената в системата. За да се подобри ефективността на харчовете в МВР, трябва да се помисли и за оптимизация на звена и освобождаване на административен персонал,  посочва в доклада си  Световната банка. Според експертите й сегашните областни дирекции на МВР могат да се свият от 28 на седем. Това би спестило на МВР около 47 млн. лв. годишно, ако със съкращаването на тези звена се съкратят и около 1500 души от общата администрация на министерството. Световната банка предлага да се окрупнят 28-те дирекции в седем, като те ще обхванат шест планови региона плюс София. Това ще доведе до спестяване на около 28.5 млн. лв., разбира се, при положение че бъдат съкратени 1271 служители от администрацията. Според експертите на Световната банка такъв модел на консолидация вече е приложен в НАП и в Националния статистически институт.

Други сметки за заплатите обаче оповести  Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР). Според заместник-председателя на федерацията Илия Кузманов данните на синдикатите сочат, че средната европейска заплата в органите за сигурност е 31 000-38 000 долара годишно. Според Кузманов стартовата заплата у нас е не повече от 4500, а с времето тя може да стигне и до 6000 долара годишно. Разликата е 7-8 пъти, смята Илия Кузманов. Според него докладът е изготвен по поръчка  на финансовото ни министерство, без да се иска мнението на синдиката, и той  оставя съмнение за прикриване на данни.

Подобен е и коментарът на Центъра за изследване на демокрацията. "Анализът показва един много кризисен момент за МВР, а именно - вие имате много висок разход за сигурност на глава от населението спрямо БВП, а, от друга страна, имате недостатъчно заплащане на средните полицейски служители, което води до напускане на системата и до огромен процент незаети места" , коментира Тихомир Безлов от ЦИД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във