Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Делото "КТБ" - предизвестеният фалстарт

Съдия Виржиния Петрова
S 250 df240a13 2678 42e5 917a f66994db7b9a

Цветът на адвокатурата срещу три "остриета" на прокуратурата - всички пледиращи пред зала, препълнена като за корида със жадна за зрелища публика. Такава беше атмосферата на 13 декември (сряда) в Специализирания съд, минути преди старта на "мегаделото" за "източването" на Корпоративна търговска банка срещу ексбанкера Цветан Василев и срещу още 17 души. Старт на процеса обаче така и не бе даден. Вместо това (и то напълно очаквано) делото бе отложено.

Да си припомним обвиненията: според прокуратурата, от КТБ са били изнесени близо 206 млн. лв. кеш, а други над 2 млрд. лв. са "потънали" като необезпечени кредити към  практически  "кухи" откъм имущество фирми.

По тези обвинения пред съда са изправени 18 души. Бившият председател на надзорния съвет на КТБ и мажоритарен собственик на банката  Цветан Василев е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група за присвояване на пари от КТБ.

Като участници в групата прокуратурата посочва: бившата шефка на вътрешния одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, одиторката от KPMG Маргарита Голева, Александър Панталеев - бивш изпълнителен директор на КТБ, Красимир Хаджидинев - външен одитор от KPMG, бившия изпълнителен директор на КТБ Георги Христов, главната счетоводителката Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева- Кючукова и главния касиер Маргарита Петрова, главния експерт в дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки" Елка Стойкова, служителката на банката Елена Инджева, Рангел Стойчев - член на съвета на директорите на КТБ, Светлана Георгиева, бившия изпълнителен директор на КТБ Илиян Зафиров и ръководителя на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков.

Заради обвиненията за организирана престъпна група  делото бе внесено в Специализирания съд. То се падна на съдия Виржиния Петрова, която го насрочи за 13 декември. Но до процес в крайна сметка този път не се стигна.

Първо - заради отсъствието на самия Цветан Василев. Банкерът продължава да се намира в Сърбия, а сръбският съд все така  отказва да го екстрадира у нас. И по нищо не личи позициите на тамошните власти да са претърпели някаква промяна след фамозното посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Белград преди няколко дни.

Освен че не се явява лично пред съда обаче, Василев е и "нередовно призован". Или, по-точно казано, той въобще не е призован за делото срещу него. При все че адресът му в Белград е до болка известен на нашето правосъдие. Направеният опит това призоваване да стане със съдебна поръчка чрез правосъдните министерства на двете държави до момента не е дал резултат. Не са помогнали и регулярните воаяжи на съдебните призовкари до старите известни адреси на Василеви у нас -  напразни са били  опитите им да намерят някого, на когото да връчат обвинителния акт. А адвокатите на Василев: Лазар Карадалиев и Константин Симеонов  съвсем логично отказаха да получат документите вместо клиента си - все пак не е работа на адвокатите, а на правосъдието е да си призовава подсъдимите, както трябва.

Проблемът идва от това, че след последните изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс, част от които бяха съвсем очевадно направени точно заради делото "КТБ", законът изисква обвинителният акт да бъде "връчен" на подсъдимия. И ако се чете законът буквално - без да са му връчени документите, колкото и време да е нужно за това,  процес срещу него просто не би трябвало да е възможен. Включително и задочно, стига да са изпълнени и другите условия за това.

Защо? Защото само така може да се гарантира, че подсъдимият е уведомен за правото си да вземе участие в нововъведеното "разпоредително заседание", на което единствено могат да се правят възражения за нарушения в хода на разследването. Това разпоредително заседание всъщност е първата, но и последна възможност съдът да върне което и да било дело на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения в хода на разследването. По-нататък в процеса възражения за такива нарушения няма да могат да бъдат правени - освен ако Конституционният съд не реши, че с това "нововъведение" се посяга драстично върху правото на защита на подсъдимите и не обяви промените в закона за противоконституционни.  

Дали обвинителният акт и призовката ще стигнат до Василев преди следващата дата за процеса - 23 януари, никой не може да предвиди. Изпълнението на международните съдебни поръчки обикновено отнема месеци.

Но  невръченото обвинение на Василев не беше единствената причина, която наложи делото в сряда да бъде отложено - имаше и проблем със защитата. Първо се оказа, че един от адвокатите, ангажиран  от подсъдимите,  е починал, докато папките са се търкаляли между разследващите, прокуратурата и съда. А друг пък откровено призна, че не му е стигнало времето да се запознае с огромното количество материали, събрани от обвинението - само обвинителният акт е 10 000 страници, доказателствата са в 1360 тома, обвиненията са за над 100 престъпления, покриващи пъстра палитра от деяния, съществуващи в Наказателния кодекс. А  за извършването им са обвинени 18 души.

Всъщност дали "мегапроцесът" въобще ще тръгне преди лятната съдебна ваканция догодина е въпрос с много, ама много повишена трудност. Неизвестностите и възможните причини за нови и нови отлагания са практически толкова много, колкото са и страните по делото. Призоваването на Цветан Василев е само един от възможните "препъникамъни". Но освен това съществува вероятност на  всяка дата, за която Специализираният съд отложи процеса, някой от подсъдимите да се разболее и да не се яви - тогава делото пак няма да може да се гледа. Или пък да отсъства някой от адвокатите...

Самото разпоредително заседание, след което съдът трябва да реши дали да върне делото на прокурора, със сигурност ще се проточи с дни, че и със седмици - докато бъдат  изслушани  всички възражения на страните по хода на разследването. Предмет на сериозни спорове със сигурност ще бъде дали да се приеме за съвместно разглеждане в наказателния процес и граждански иск от синдиците на КТБ за 4.4 млрд лева.  После произнасянето на съдията също ще изисква време...

Всичко това може да забави старта на същинския процес по делото "КТБ" с месеци. И то ако изобщо се стигне до началото му.  Защото вероятността делото да бъде върнато обратно на прокуратурата заради допуснати нарушения в хода на разследването все пак съществува - а тя никак не е малка, поне според досегашната статистика за развоя на такива "мегадела".

Така че дали само стартът на делото ще се запомни с фал - тепърва ще видим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във