Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Делото за мокри поръчки срещу спецпрокурори увяхна

Неясен и несвързан обвинителен акт, който спецпрокуратурата трябва да оправи поради допуснати съществени процесуални нарушения, и разпад на обвинението за подготвян атентат срещу обвинителите Емил Галипонов и Георги Мойсев. Резултатите са по шумното дело срещу групата на Иван Йосифов - Малък Йоско, Петко Стоянов - Пендака и Стефан Гевгелийски, като Специализираният наказателен съд отчете тежкия дефицит на доказателства за организиране на мокри поръчки срещу двамата магистрати. 

Разследването беше огласено в средата на миналата година с нарочна пресконференция, ознаменувала повишението на Иван Гешев до заместник главен прокурор. Пред медиите беше хвърлена бомбата за предотвратени от Специализираната прокуратура и ГДБОП тежки посегателства срещу магистрати и полицаи. Първоначалните обвинения бяха обаче само за разпространение на наркотици и за покушения срещу представители на държавата нямаше и дума.

"Това е организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската си мрежа на териториите, в които продават. Групата е съставила списък със служители на МВР и на спецпрокуратурата, които е трябвало да бъдат пребити или направо убити. Причината за намеренията на бандата е, че тези служители са работили активно върху други досъдебни производства, по които обвиняеми и подсъдими са нейни членове. Ще продължим да работим активно и няма да позволим никаква форма на натиск върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си. Ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такива случаи!", увери тогава Гешев.

Както моментът за новината, така и обстоятелството, че сред първоначалните обвинения срещу групата нямаше такива за убийства, подсказваше обаче, че медийната гозба е пресолена. Оказа се, че тезата на прокуратурата в тази насока се крепи единствено на показанията на анонимен свидетел, който чул от участник в групата за поръчани от Стефан Гевгелийски покушения срещу прокурори и полицаи. Мотивът на Гевгелийски, който излежава присъда за наркотрафик, да организира заедно с Йосифов и Стоянов посегателствата, бил участието им в дела срещу него и негови съучастници.

Според Гешев ръководителите на групата събрали част от участниците, възложили задачи по покушението, проследени били ежедневните маршрути на придвижване на поръчаните за убийство, обичайните им навици, както и местата, където живеят и посещават. Като пострадали лица Галипонов и Мойсев поискаха първоначално да бъдат конституирани по делото като частни обвинители и граждански ищци, но още на следващото заседание се отказаха с обяснението, че били много заети и не искали да спъват процеса заради служебните си ангажименти. 

Същото направиха обаче и останалите пострадали лица - повечето наркодилъри и наркозависими, които групата уж принуждавала да продават дрога под нейн контрол. Те ще бъдат разпитани само като свидетели, като се очаква да променят показанията си. Междувременно изтече максималният 8-месечен срок за прилагане на мярката "Задържане под стража", който повечето участници от групата излежаха в ареста на Софийския централен затвор, и съдът трябва да се произнесе за пореден път по мерките за неотклонение. 

Заради Галипонов и Мойсев делото ще отиде закратко и до Върховния касационен съд, който да се произнесе по искането на защитата за възлагането му на друга, равна по степен, съдебна структура. По делото няма спор за подсъдност относно правомощията на спецсъда да разглежда дела срещу организираната престъпност, но законът дава възможност процесът да бъде преместен, ако подсъдимият или пострадалият е съдия, прокурор или следовател от района на съда, на който делото е подсъдно. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във