Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Демографската криза нокаутира националната сигурност

В България има цели села призраци. И ще стават все повече.
S 250 87b323bf 5136 46c9 a120 4560c83968d4
S 250 f340fc82 3ad1 4315 9da2 bf8a35ed5290

По неизвестни причини посред лятото и в отпускарския сезон правителството разгледа и прие един изключително важен документ - годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 година. Предстои  този доклад  да бъде внесен в парламента, за да бъде одобрен и приет и от народните представители. Иде обаче август, когато депутатите традиционно напускат пленарната зала, за да се отправят към близки и далечни морета и океани, където да отпочинат морните им тела и изнурените им от законотворчество мозъци. И наесен с песен и със слънчев загар ще се върнат на депутатските банки, за да продължат родолюбивата си дейност.

 

Вярно е, че работата не е заек да избяга, но според неофициалната информация в годишния доклад за националната сигурност има неща, от които депутатските коси ще настръхнат и изискват своевременен анализ и действие. Едно от тези неща е изводът, че обезлюдяването на България всъщност е най-голямата заплаха за националната ни сигурност. Авторите на анализа се позовават на данни на Евростат, според които очакванията са към  2040 г.  да станем 6 млн., през 2050-а да паднем под шест милиона, а през 2070 г. вече ще бъдем 4.9 милиона.

Според Евростат за десет  години хората в България са намалели с 416 000 души - колкото е населението на област Бургас. Тенденцията ще продължи заради намаляване и застаряване на населението - например децата под 15-годишна възраст вече са едва 14% от населението и това число ще намалява. Освен това българите се местят в големите градове. Вече над 35 на сто от населението живеят в общо шест града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Като добавим и миграцията в чужбина, краските в картината става все по-мрачни. Според  доклада профилът на напускащия завинаги страната българин е мъж на възраст между 20 и 39 години, а предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания и Испания.

Темповете, с които нацията ни се топи, изглежда, не притесняват  много българските държавници. А би  трябвало, тъй като това не е проблем, възникнал вчера и който ще се разреши от само себе си утре. Още преди две години през октомври 2016 г. заместник-деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет доц. Георги Бърдаров предупреди, че задълбочаващата се демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни. "За мен лично най-голямата заплаха за България не са политическите промени и катаклизми, не е икономическият преход, който не е свършил, а е демографската ситуация, тъй като тя е с отложен ефект. Дори сега да тръгнат да се подобряват нещата, тя ще се промени чак  след 15-20 години", предупреди той. Според Бърдаров демографският дисбаланс в България няма аналог в света - анализаторите отчитат, че намаляващото население се концентрира по  осите София-Бургас-Варна и София-Кулата, а голяма част от България е тотално обезлюдена и това явление е с параметрите на катастрофа.

Предупрежденията на доц. Бърдаров сякаш не трогват днешните и бъдещите управляващи. Дали защото си мислят, че това е чиста проба антиутопично прозрение на надарен писател, какъвто е Георги Бърдаров, не е ясно. Но най-малкото заради факта, че доцентът е ръководител на катедра "Социално-икономическа география" и води курсове по география на населението и селищата, геоурбанистика, етнорелигиозни конфликти, регионален анализ на човешките ресурси и демография, би трябвало да се вслушат в думите му.

Този талантлив български учен е известен и с това, че още през 2012 г. издаде монография "Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в Европейския съюз", в която прогнозираше че в средата на XXI век Европа ще я залее огромна бежанска вълна от Северна Африка и Азия. Прогнозата на доц. Бърдаров обаче стана реалност много преди това и днес цяла Европа не говори за нищо друго  освен за бежанци и граници.

Според него Европа ще става все по-малко бяла, все по-малко европейска и все по-малко християнска. Европеидната раса бързо намалява и в средата на века европеидното население на Земята ще е около 10 на сто, а за да издържат икономиките и пенсионните си системи, европейските страни все повече имат нужда от имигранти, които да работят, е изводът на доц. Бърдаров. "Глобално се случва едно презаселване на Европа с хора от Африка и Азия. Моята прогноза е, че това е бъдещето на Европа, включително и на България. За съжаление това е един глобален процес, който е много интензивен и мащабен", гласи позицията му.

В рамките на този глобален процес докладът за състоянието на националната ни сигурност е една малка камбанка, биеща за заплаха, която обаче ни се струва малко вероятна. А и действията на политическия ни елит доказват, че са плод повече на популистки импулс, отколкото на задълбочен анализ. Подходящ пример е съвсем прясното решение на парламента да забрани на кабинета да сключва двустранни договори с други държави за прием на бежанци. Решението беше резултат на невиждан досега консенсус - всички 177 народни представители, които бяха в залата, го приеха единодушно. Сякаш тази забрана ще ни изолира така от глобалните процеси, че ще си останем завинаги един оазис на чистата българщина.

И не е само това. Правителството дори предупреди, че ще проверява всички фалшиви новини, според които драмата с чумата по животните и изтребването им всъщност е дълбока конспирация, целяща да осигури място за настаняване на мигранти. "Всява се смут, опит да се създава напрежение в обществото и това според мен не може да остане безнаказано. Това ме принуди още в понеделник да оповестя информацията, която съм събрал в  края на предишната седмица. Въпреки това наблюдаваме, че подобна кампания продължава да се движи. Затова смятам за необходимо ДАНС и другите оторизирани структури по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни - да им се потърси отговорност. Това е недопустимо в една правова държава", възмути се тази седмица вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Е, очевидно според Каракачанов фалшивите новини са по-голяма опасност за националната сигурност, отколкото демографската криза. Но нито агенцията, нито ресорният по демографските въпроси вицепремиер Валери Симеонов могат рязко да увеличат раждаемостта. И по тази причина медиите, които разпространяват новини, квалифицирани  като фалшиви, ще бъдат обект на проверка на ДАНС.

Може да сме изчезваща нация, но до последния си дъх ще останем истински бастион на абсурда.

 

Други, анонимни заплахи и рискове
Освен обезлюдяването  годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г.  бегло споменава и други рискове и заплахи. Любопитното е, че ако до 2016 г. заплаха за сигурността ни беше Русия, през миналата година тя е отпаднала от дневния ред. Как и защо - авторите на доклада не споменават. Но в типичния за агентите от ДАНС стил коментират, че "комбинацията между открити и прикрити действия на чужди държави за реализация на техните интереси у нас мотивира оценката за нарастващ интензитет при прилагане на хибридния подход спрямо България". И още, че "различни държави продължават да правят опити за насаждане на чужд национализъм сред определени маргинализирани групи и общности, което води до засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и на обвързаността им с чужди интереси.

В доклада се споменава, че чуждестранни секретни служби с траен интерес към региона на Югоизточна Европа и Черноморския регион  продължават активната си дейност. Според авторите на анализа  тези служби работят срещу интересите на България. Кои са те  докладът не казва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във