Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

До шест заплати "бонус" за десет дела годишно

Специализираните съдии, прокурори, следователи и техните служители по всяка вероятност ще получат бонуси в размер до шест заплати годишно. Парламентът е насрочил за петък "ударното" гласуване на поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които ще им даде тази нова благина. И по всичко изглежда, че текстовете ще бъдат приети - въпреки критиките на съсловните организации. И напук на отрицателното становище по въпроса за "бонусите", взето на извънредно заседание от Съвета за съдебна реформа към министъра на правосъдието, в който участват политици, представители на съдебната власт - ВСС, върховните съдилища, прокуратурата, адвокатурата, неправителствени организации и други.

Да припомним, че поредният законопроект за промяна в ЗСВ, който предвижда  допълнително материално стимулиране с до шест заплати годишно само и единствено за съдиите, прокурорите, следователите, че и на служителите от специализираните съдилища, се приема "експресно" в Народното събрание. Бързането бе оправдано с факта, че в началото на ноември влизат в сила други поправки в закона - този път в Наказателнопроцесуалния кодекс, които бяха приети през лятото. С тях всички дела срещу "високата корупция" - престъпленията на висшите чиновници в държавата, бяха буквално иззети от Софийския градски съд и пратени за разглеждане в специализирания. Разследванията пък ще бъдат под  наблюдението на  спецзвената на прокуратурата. Та заради тези промени в НПК се налагало магистратите, които ще разглеждат тези дела, включително и срещу самите депутати, да бъдат "мотивирани".

"Разширяването на компетентността на специализираните съдилища и прокуратури не кореспондира с тяхната кадрова и материална обезпеченост. Без законодателни и организационни мерки поемането на този нов огромен обем от специфични по своя характер дела би довело до съществено затруднение, респ. до блокиране на цялата им дейност. Липсват каквито и да е стимули  за привличане на магистрати и съдебни служители в специализираните юрисдикции. Няма как те да бъдат мотивирани да постъпят в съдебната система при  по-големия обем от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата сложност на производствата", поясниха в мотивите към законопроекта неговите вносители.

Проектът бе внесен в Народното събрание на 5 октомври от седем народни представители от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля", сред които и шефът на правната комисия Данаил Кирилов. И светкавично мина през две четения в правната комисия, през едно обсъждане  в пленарната зала, а вече му предстои и второ. Съкратени бяха и сроковете за нови предложения и корекции между двете четения - а то нямаше и нужда да са дълги, защото кой-знае какви поправки в първоначалния текст така и не постъпиха. Единственото предложение за "корекция" в първоначалния текст е бонусите да не се плащат на всеки три месеца. И още нещо: правилата, по които ще се раздават парите, да се пишат не от пленума на ВСС, а от колегиите - прокурорската и съдийската.

Междувременно обаче от Софийския градски съд, който досега гледаше делата за "високата корупция", разпространиха статистическа справка за какъв "огромен" обем от работа се канят да плащат бонуси депутатите. От данните на СГС става ясно, че за близо три години - от януари 2015 до октомври 2017 г., прокуратурата е внесла цифром и словом едва 26  първоинстанционни "корупционни дела". Те са основно срещу магистрати, има няколко срещу депутати и бивши министри.

Бедата е, че няма никакво разумно основание, което да дава надежда, че в бъдеще тази срамно малка бройка "корупционни" дела  ще скочи лавинообразно. Но пък има сравнение, което боде очите: за същия период от време през ръцете на съдиите от СГС са минали 1541 "обикновени" наказателни дела като първа инстанция, а общо - с второинстанционните, делата на наказателните съдии там надхвърлят 8 хиляди. Само че за съдиите в СГС бонуси не се предвиждаха по времето, когато те разглеждаха "корупционните" дела. Не се предвиждат и сега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във