Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Добре охранявани мъже

S 250 fdcb6fca a780 4237 8e8a a77414098cb9

Войната между вицепремиера Валери Симеонов и ДПС започна да се ожесточава. Симеонов, срещу когото валят искания за оставката му от вси страни и килимчето под краката му гори, обаче мина в контраатака. За тази цел в началото на тази седмица лидерът на НФСБ притопли за кой ли път поизстиналата тема за охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган от Националната служба за охрана (НСО). Вицепремиерът стори това в отговор на настоятелното искане на движението да напусне кабинета, както скандират от известно време и протестиращите под прозорците на Министерския съвет.

В понеделник (5 ноември) от офиса на НФСБ разпространиха позиция на Симеонов по темата за охраната на Доган. Тя е провокирана от отговор от Националната служба за охрана (НСО) по повод на поискана от Симеонов информация за основанията НСО да охранява почетния лидер на движението Ахмед Доган. Както е известно, за пореден път в края на септември тази година  вицепремиерът атакува Доган в социалните мрежи, оповестявайки, че е отправил питане до НСО на какво основание, колко пари са изразходвани и колко души са ангажирани за охраната на "частното лице - бизнесмен". Симеонов визираше новия статут на Доган като купувач и собственик на ТЕЦ "Варна".

Отговорът от НСО е с изходящ номер КИ - 613 от 02.10.2018 г., но той не задоволил лидера на НФСБ. "Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешноведомствения  документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 година. По тази причина  поисках повторно отговор на поставените въпроси", се казва в позицията на Симеонов тази седмица.

Новият отговор е с изходящ номер 2608 от 5.11.2018 година. На въпросите на какво основание, от колко години, колко души са ангажирани, какви средства се осигуряват за охраната,  каква е точната сума и има ли непосредствена опасност за живота на Доган от НСО са отговорили, че основанието е "решение на Комисията по чл.23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, Ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция "Разузнаване". Комисията безспорно е установила рискови заплахи както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент".

В писмото на НСО се информира също че, охраната се осъществява от 2009 година. "Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл.23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство", се уточнява в него.

Симеонов коментира, че за пореден път НСО е отказала да предостави точна информация за изразходваните суми за охрана и цитира последното писмо, според което "те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор".

Ако лидерът на НФСБ беше последователен в настояването си българската общественост да научи колко пари вади данъкоплатеца от джоба си за охраната на Доган, можеше да припомни калкулацията, която през декември 2016 г. направи Методи Андреев, депутат от ГЕРБ по това време. Държавната охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетният лидер на партия Ахмед Доган струва на данъкоплатеца по 5 млн. лв. годишно, обяви Андреев на всеослушание в телевизионно интервю. Изказването си той направи няколко дни  след като парламентът отхвърли предложението му бюджетът на НСО да бъде намален, тъй като Пеевски и Доган разполагат с достатъчно средства, за да плащат сами охраната си. "Над 2 млн. лв. годишно отиват за охраната на Доган. Какви са мотивите да го охраняват, каква ценност представлява той за националната сигурност - не е лидер на партия, не е бизнесмен”, запита тогава бившият шеф на Комисията по досиетата.

Както е известно, ситуацията, срещу която роптаеше Андреев, бе узаконена година по-рано, при това основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС. През юли 2015 г. народните представители гласуваха окончателно поправките в Закона за НСО, внесени от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, според които службата стана специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката, а право да бъдат охранявани получиха не само първите мъже в държавата, но и лица, свързани индиректно с националната сигурност, за които се смята, че има заплаха за живота им. Депутатите приеха, че евентуално покушение над тях би се отразило негативно върху имиджа и спокойствието на държавата. В това число влезе и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Година по-късно НСО обяви, че купува два нови бронирани автомобила на стойност 2.5 млн. лева. Изискванията бяха да са бензинови, над 482 к.с., с дължина над 5.2 м, с автоматична, шестстепенна скоростна кутия, да ускоряват до 100 км/ч за под 8 секунди. Покрай информацията за търга се разбра, че колата на НСО, с която се вози и почетният председател на ДПС Доган, струва над 1 млн. лв. и е от най-високия клас подобни автомобили.

 

Мрежа от лъжи

Държавната служба за охрана на първенците на държавата и бизнесмените от изключително значение за националната сигурност често се оплита в лъжите си. През септември 2016 г. тогавашният шеф на НСО ген.-лейтенант Ангел Ангелов гръмогласно обяви, че подчинените му не охраняват плажа в местността Отманли, намиращ се пред имението на Ахмед Доган. Така той отговори на въпросите, поставени от Организацията за закрила на българските граждани по повод недопускането на обикновени граждани на плажа. Те бяха отправени, след като група активисти на организацията и журналисти бяха изгонени от плажа от двама държавни охранители. НСО не осъществява охрана на обект "плажна ивица местност Отманли"“, както и на съседните обекти, поземлен имот, сгради и съоръжения, изтъкна Ангелов. "На 23 август 2016 г. НСО не е осигурявала охрана във връзка с провеждане на проява или друга дейност с краткосрочен характер с участие на охранявано лице в района на плажната ивица в местността Отманли, нос Чукалята. Принципно при повишена степен на застрашеност на охраняем обект в непосредствена близост може да бъде обособена охраняема зона, ползваща се с режима на охраняем обект, в която достъпът да бъде ограничен или забранен. В този случай границата й се обозначава по подходящ и разбираем за гражданите начин. Не е вземано решение за краткосрочно или продължително ограничаване на престоя или свободното придвижване на граждани по посочената в запитването крайбрежна плажна ивица в местността Отманли", се казваше в отговорът на НСО.

Държавни охранители обаче са изпълнявали задачи по опазването на обитателите на този обект, стана ясно през лятото на 2018 година. На 26 юли 2018 в непосредствена близост до морската резиденция на Ахмед Доган край Бургас бе намерено тялото на 37-годишния гард на НСО Радослав Д. В официалното съобщение по случая липсваше обяснение какво е правил служител на НСО там, но дори от лаконичната информация стана ясно: "На 26 юли 2018 г. около 9.00 часа на плажа в Отманли е намерено тялото на 37-годишен служител на Националната служба за охрана. Към момента на инцидента служителят не е бил на работа. Извършен е оглед на местопроизшествието. Не са открити първоначални данни за насилствена смърт. По случая е образувано досъдебно производство. Със заповед на началника в службата е назначена служебна проверка".

 

Поръчители и поръчани дружно "за"

Любопитно е да се проследи движението с поправката на Закона за НСО до прокарването й в парламента, според която Ахмед Доган продължи да се радва на охраната на НСО. Както стана ясно, това се случи през 2015 г., с гласовете на народните представители на ГЕРБ и ДПС. В името на топлата връзка между тях, която е в основата на онова задкулисие, за което обществеността говори, депутатите и от двете партии забравиха онзи фатален 21 февруари 2013 г., когато премиерът Бойко Борисов говори в една от редките си появи в Народното събрание. "Досега съм си мълчал, но моля в дните, които остават на парламента, да направите една комисия, да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил официално от партньорска разузнавателна централа, в която те уведомяват, че се подготвя атентат по мен - официален документ, не за разпространяване. Там в този документ се казва "заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган". Досега си мълчах, но да ми прехвърляш такава глупост, нямам жал", обърна се Борисов към депутатите от ДПС. И препоръча на тогавашния председател на движението Лютви Местан лично да определи една комисия, да отиде и да прочете документа, съдържащ заплахата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във