Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ДПС осъди България заради касиран вот

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България заради решението на Конституционния съд, с което частично беше касиран вотът за народни представители през 2009 година.

Тогава партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" атакува резултатите от вота в Конституционния съд с мотива, че при гласуването на българските граждани в Турция са допуснати фрапиращи нарушения на изборното законодателство. КС назначи експертиза, която също доказа, че има нарушения. Затова КС обяви за недействителни гласовете на избирателите, подадени в 23 избирателни секции в Турция - общо 18 358 гласа. От това "анулиране" пострадаха различни партии, но най-много гласове загуби ДПС.

Вследствие на анулирането на вота на тези избиратели се стигна и до преразпределение на депутатските места. А Рушен Риза от ДПС трябваше да напусне парламента. Затова той, Движението за права и свободи и още 101 избиратели - български граждани от турски произход, оспориха решението на КС пред Европейския съд в Страсбург с твърдението, че държавата е нарушила техните избирателни права.

И в крайна сметка, макар и шест години по-късно, България бе осъдена в Страсбург. Европейският съд по правата на човека беше категоричен, че държавата е допуснала дори не едно, а две нарушения на чл.3 от Протокол №1 към Конвенцията за защита правата на човека, с който се гарантират избирателните права на гражданите. "Констатацията за нарушение в този случай идва не само от отмяната на изборите, но също и от липсата на всякаква възможност за нови избори."

Според ЕСПЧ  с решението си да касира вота в тези секции Конституционният съд е нарушил европейските принципи. И решението му е имало пряко въздействие върху правата на всичките жалбоподатели: както на Риза и на ДПС, така и на тези 101 избиратели, които са гласували, но чийто вот е бил изключен от изборните резултати.

Според съда процесът по вземане на решението на КС не отговаря на стандартите, разработени в практиката на ЕСПЧ - отмяната на вота е станала на формални основания, без да е доказано, че констатираните нарушения са променили и изопачили изборния резултат. Съдът обаче казва и друго: че вътрешното право изобилства от недостатъци. Освен това липсва и възможност при констатирани нередности в хода на изборния процес вотът да се проведе отново, без да се прави "служебно" преразпределяне на мандатите.

"Предвид констатираните недостатъци във вътрешното право, както и липсата на всякаква възможност за провеждане на нови избори, решението на КС, което се основава на чисто формални аргументи, е довело до неоправдано нарушаване на правата на жалбоподателите", мотивира се съдът.

С прости думи изводът от решението на Страсбург е следният: България трябва да си пренапише законодателството. Защото освен да гарантира правата на избирателите и кандидатите за власт ще трябва да предвиди и по-адекватни механизми за контрол върху законосъобразността на вота, плюс нови избори, в случай че резултатите бъдат анулирани. В противен случай ще продължава да бъде съдена.

А колко ще ни струва експериментът "касиране на изборните резултати"? Този път държавата мина тънко - ще плати само 6000 евро с лихвите за разноски на жалбоподателите. Искът на Риза за 60 155 евро (размерът на заплатата на народен представител за един мандат), както и 15 000 евро за морални вреди, не беше уважен. Съдът отказа да присъди на ДПС и около 350 000 евро - размера на държавната субсидия, която движението не е получило заради "анулирането" на 18 140 гласа, пуснати за ДПС във въпросните 23 секции. Съдът прецени, че в случая е достатъчно моралното удовлетворение от това, че жалбоподателите са спечелили делото.  

Решението е подписано с две особени мнения - на българския съдия Здравка Калайджиева и на чешкия й колега Кшиштоф Войтичек. Това бе и последното дело за Калайджиева, която вече напусна ЕСПЧ, тъй като мандатът й изтече. През януари тази година за български представител в съда бе избран Йонко Грозев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във