Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Драконови мерки за джигитите на пътя

Управляването на автомобил със скорост, надвишаваща с 60 километра допустимата, вече ще бъде престъпление. И ще се наказва със затвор до три години. А водач, който откаже проба за алкохол, ще бъде санкциониран с глоба до 4000 лв., а колата му става безполезна - номерата ще му бъдат снемани на мига. Същото ще се случва и с тези тарикати, на които вече са били налагани глоби, но те не са ги платили в срок.

Това са само част от измененията в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата, които бяха официално внесени в четвъртък (8 октомври) в Народното събрание от безпрецедентно голяма група депутати на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

За НК това ще са петите поред поправки само за тази година. Най-важните предложения в проекта са двете нови престъпления, които се въвеждат: освен шофирането с превишена скорост в посочените по-горе параметри се предлага да има и един нов, особен вид хулиганство, извършено чрез МПС. То да се наказва със затвор до пет години. Освен това се предвижда и наказателна отговорност за управление на нерегистрирани моторни превозни средства. Съществени са и промените в НПК:  веднага след привличането на обвиняем за някое от "шофьорските" престъпления, прокурорът ще може да разпореди с постановление да му се отнеме свидетелството за правоуправление. Връщането на документа пък ще става, "когато отпадне нуждата" от отнемането му -  по преценка на съда или на прокурора.

Още по-сериозни  са готвените промени в Закона за движение по пътищата. Проектът предвижда серия нови задължения за водачите, завишават се санкциите. И най-важното: изпълняват дословно указанията на премиера Борисов, който поиска сгафилите шофьори да бъдат наказвани сурово и главното - веднага.

Така например се забраняват безпричинните маневри и преминаване от една лента в друга, спирането на магистрала, ако не трябва да се отстрани неизправност. На каруцарите им се вменява задължението вечер да слагат светлоотразителни жилетки. А зимните гуми стават абсолютно задължителни от 1 ноември до 1 април. Шофьорите ще бъдат глобявани вече, ако не само те, но и пътниците в колата не слагат колани.

Законопроектът предвижда особени правила за "новите водачи", които са определени като високорискова група на пътя. Освен това те трябва да са и по-трезви от другите: законът им определя по-ниска концентрация на алкохол в кръвта, с която да могат да карат - 0.2 промила.

Най-страшни обаче са принудителните мерки, които ще търпят водачите. Защото се предвижда възможност още при съставянето на акта за нарушение да им бъдат демонтирани и отнети табелите, а регистрацията на автомобила се прекратява служебно. Отделно от това размерът на глобите също ще скочи драстично. Улеснява се и самата процедура по налагане на наказанията.

Много от мерките в закона са твърде дискусионни, но заявената политическа подкрепа за приемането им усилва вероятността предложенията да станат факт още преди края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във