Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ДВАЙСЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ДВА РАЗСТРЕЛА ОТ УПОР

Не Америка, а България е страната на неограничените възможности. Съвсем наскоро Благоевградският окръжен съд доказа този факт по безспорен начин. Той осъди човек на 20 години затвор за двойно убийство без почти никакви преки доказателства.
Собствениците на Илинденци мрамор АД Панче Бобевски и Трайче Пренджов бяха застреляни на 21 януари 2003 г. в наетата от тях квартира в гр. Сандански. За престъплението бе задържан бодигардът им Атанас Божинов. Срещу него бе повдигнато обвинение по чл.116, ал.1, т.4 от Наказателния кодекс - за убийство на повече от едно лице. На 28 септември тази година Благоевградският окръжен съд му наложи присъда 20 години зад решетките.
Любопитно е как съдът ще мотивира тежката присъда. По време на делото се разбра, че не е открито оръжието на убийството, изчезнал е ключовият свидетел на обвинението, липсват кръвните проби, взети от жертвите, свидетели твърдят, че им е оказан полицейски натиск по време на разпита.
Въобще - все неща, които се вписват в графата важни доказателства. Но съдът не взе присърце всичките тези факти и наложи тежко наказание на подсъдимия. Атанас Божинов ще трябва да плати и 160 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на наследниците на двамата убити.
Илиян Василев, адвокат на подсъдимия, се закани, че няма да остави нещата така и делото най-вероятно ще се реши (вече по същество) от втората инстанция - Софийския апелативен съд.

Бизнесът
Панче Бобевски и Трайко Пренджов са родом от македонския град Велес. Пренджов е политик с леви убеждения. В периода 1988-1990 г. е бил председател на местния парламент във Велес, а от 1990 до 1996 г. - кмет на общината. Веднага след края на мандата си Пренджов изчезва от политическия живот на Македония, за да се впусне в бизнеса.
На 18 юни 2001 г. Панче Бобевски и съдружничката му Златка Михова купуват на търг (чрез общата си фирма М - Б 94 ООД) 75 на сто от акциите на Илинденци мрамор АД. Цената, която трябва да платят, е 1.1 млн. лв., но те вадят в брой само 10% от стойността на сделката, а разликата доплащат в компенсаторки.
След като най-голямото предприятие за добив и обработка на мрамор в България става тяхно, Бобевски вика приятеля си Трайко Пренджов, и тримата се самоизбират в съвета на директорите на дружеството. Казват, че бизнесът им е бил успешен и продукцията на Илинденци мрамор се харчела много добре в Македония, Сърбия и Гърция. Както заради високото си качество, така и заради ниската си цена.
Жертвите
Труповете на Панче Бобевски и Трайко Пренджов са открити на 21 януари 2003 г. в квартирата им на ул. Васил Кънчев 18 в гр. Сандански. При първоначалния оглед е установено, че двамата са застреляни от упор, с по един куршум в челото. Следственото дело е образувано на 22 януари 2003 г., а на 23 януари полицията арестува физическия извършител на двойната екзекуция - софиянеца Атанас Божинов, работил като охранител във фирмата на македонците.
Няколко часа след задържането му Божинов прави пълни самопризнания пред съдия от Благоевградския окръжен съд. По думите му той е гръмнал работодателите си предишната вечер (на 20 януари) между седем и половина и осем часа след тежък скандал за пари. Минути по-късно е изхвърлил незаконно притежавания от него пистолет Макаров в р. Струма и е направил опит да се укрие. (Въпреки едноседмичните усилия на група леководолази и внимателното претърсване на бреговете на Струма и нейния приток р. Лебница оръжието на престъплението не е открито.)
По дрехите на Божинов, с които бил облечен по време на ареста, са открити няколко съмнителни петна. Резултатите от последвалите експертизи и изследвания са категорични, че тези петна са от кръвта на убитите.
По време на досъдебното производство са проведени всички следствени действия, извършени са необходимите експерименти и експертизи. Събрани са достатъчно доказателства, които недвусмислено сочат, че именно Атанас Божинов е извършил двойното убийство, сигурен е и следователят по делото Христо Баханов.
Десетина дни след задържането на Божинов неговата защита е поета от столичния адвокат Илиян Василев. Той стана известен с участието си по делата срещу полицая Калин Кьосев (подсъдим за убийството на 16-годишната Елеонора през януари 2001 г.) и на Валтер Папазки (подсъдим за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата през 1996 г.).
Разследването приключи на 27 юни 2003 г., а шест дни по-късно окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителния акт срещу Божинов в съда.

Процесът
Делото започна в началото на 2004 година. Първоначално всичко вървеше нормално - наблюдаващият прокурор Роза Мавродиева прочете обвинителния акт, председателят на петчленният състав Красимир Аршинков даде ход на делото, започна се с разпит на свидетелите.
Но на 27 февруари тази година, на едно от поредните заседания, пропуските в разследването взеха да изплуват на бял свят. Първо, се оказа, че са изчезнали шишенцата с кръвта на жертвите, взета за извършване на ДНК анализ от експерти на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР. Вещите лица Иван Иванов и Мария Велева заявиха, че са изследвали части от хастара на анцуга на обвиняемия, върху които имало бледи следи от кръв. Двете парчета плат били подложени на термична обработка за установяване на ДНК-профила, в резултат на което се превърнали в каша и практически са унищожени.
Шишенцата с останалата кръв от жертвите обаче липсват. Заради това експертите не са могли да сравнят кръвта по анцуга с тази от жертвите. Тоест кръвта по дрехата на Божинов може да е и от... агне.
Илиян Василев, адвокат на подсъдимия, поиска да се провери дали шишенцата не се намират в чувала с веществени доказателства. Съдебният секретар прерови всичко, но не ги откри. Така и не се разбра къде са изчезнали, някой нарочно или неволно ги е бастисал...
На същата дата бе разпитана за първи път и приятелката на Атанас Божинов - Ренета Петрова. Тя бе първата, която се оплака от полицейски натиск по време на разследването.
На 20 януари Атанас пренощува в дома ми в Казичене. Каза, че на следващия ден имал среща с двамата македонци в Агенцията по приватизацията. На следващия ден обаче се обади жената на брат му Илия и каза, че той е арестуван. Атанас тръгна спешно за Сандански, започна разказа си Ренета Петрова.
На 22 януари на Ренета се обажда на Илия Божинов. Той й казва, че брат му Атанас е загазил. Той бил задържан, нуждаел се от адвокат. Ренета трябвало да наеме такъв и заедно да отидат спешно в Сандански. Жената изпълнила поръчката и още същия ден с адвокат от Казичене поели с кола на юг.
Между Симитли и Кресна ни спря полицейски автомобил. Униформените ни държаха повече от половин час. Адвокатът попита какво става. Тогава дойде цивилно ченге, което ни съпроводи до Кресненското ханче. Пред заведението беше пълно с полицейски автомобили и черни коли. Мъже, облечени в черни кожени дрехи ни попитаха накъде сме тръгнали. Обясних им и те ми казаха, че Атанас няма нужда от адвокат, имал вече служебен защитник. Взеха ни личните карти и ни забраниха да ходим в Сандански. Държаха ни известно време, после ни върнаха картите. С полицейски ескорт се върнах в Казичене, където бях разпитана в общината, разказа Ренета Петрова пред съда.
През нощта на 22 срещу 23 януари ченгета обискирали дома на жената, като през цялото време търсели яке и дънки. Докато тарашили стаите, полицаите заплашили Ренета, че няма да види бял свят, че ще прекопаят цялата й градина и че ще уволнят сина й от Мобилтел.
След разпита на приятелката на подсъдимия съдия Аршинков забелязал, че в кориците на делото липсва протокол за извършен обиск в дома на Ренета. Което ще рече, че нищо не е намерено и разследващите органи са сметнали, че няма нужда да го прикрепят към материалите.
Ключовата свидетелка
Месеци наред съдебният състав с помощта на служителите на Съдебна охрана се опитваше да открие ключовия свидетел по делото Димитрина Велева - хазяйка на двамата македонци. Но така и не успя.
По време на разследването жената е била разпитана, а после... изчезнала. В показанията си пред следовател Димитрина Велева твърди, че за последно е видяла македонците на 20 януари. Тя звъннала на вратата на Панче Бобевски и Трайко Пренджов, за да се разберат кога да се монтира акумулираща печка в квартирата им. През пролуката тя видяла в жилището им трети човек - висок, рус, облечен в спортен анцуг. Според Димитрина чужденците били напрегнати и не я поканили на кафе, както обикновено правели. Накрая жената твърди, че нито тя, нито съпругът й са чули изстрели.
През лятото, на поредно заседание по делото, адвокат Илиян Василев поиска съдът да издири нейни роднини, които да предоставят актуален адрес и телефон за връзка. Но съдът отхвърли молбата. Вместо това съдия Аршинков прати искане до Гранична полиция да установи дали Димитрина Велева не е напускала страната.
Справката бе готова и докладвана на заседанието на 20 септември тази година. Оказа се, че само три дни по-рано хазяйката е напуснала пределите на България и не се връщала.
Всъщност явяването на свидетелката беше особено важно за обвинението. Описанието на видения от нея мъж в квартирата на македонците съвпада с това на Атанас Божинов. Съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс разследващите органи трябваше да извършат официално разпознаване. Но такова не е направено, така че в квартирата на чужденците може да е бил и... Дейвид Бекъм.
Подсъдимият
На 20 септември, преди да почнат пледоариите по делото, съдът изслуша подсъдимия Атанас Божинов. Пришиха ми това убийство, защото тогава Бойко Борисов (главен секретар на МВР за периода 2001-2005-а - бел.ред.) се страхуваше да не стане международен скандал, започна бодигардът.
Той отрече да е убивал двамата македонци, за които твърди, че му били приятели. В деня на убийството бях в София, ходих на пазар с приятелката ми. Направих самопризнания под полицейски натиск, за да спася брат ми Илия. Заплашваха ме с часове как ще ме съсипят и ще ме вкарат в затвора. Заместник-шефът на полицията в Сандански - Стоян Младенов, ми каза, че трябва да измислим нещо, тъй като свидетели са видели брат ми пред квартирата на македонците. Час след това заяви, че Илия е бил подложен на детектора на лъжата и си е признал. На ченгетата им трябваше някой, който да опере пешкира. Полицаите ме заплашваха с мутри и затова поех вината, за да освободят брат ми. Панче искаше да следя за кражбите в предприятието. В жълта папка пазеше фактури за износ на мрамор на занижени цени. Често псуваше, защото го заплашваха хървати, разказа Божинов.
Докато бил в ареста, го съблекли гол. Топченгето Ботьо Ботев (шеф на отдел Тежки престъпления в ДНСП по онова време - бел.ред.) взел анцуга му и го сложил в черен чувал. Именно в двата джоба на тази дреха са открити бледите кървави петънца.
По време на пледоариите прокурорът Роза Мавродиева поиска да бъде наложено най-тежкото наказание доживотен затвор. Тя заяви, че са събрани доказателства, които установяват вината на Атанас Божинов.
Адвокат Илиян Василев пък контрира, че следствието не е поискало записите от камерите на веригата Метро в София. Ако това бе сторено, щеше да се види ясно, че в деня на убийството Божинов е бил в София. Което пък означава, че е невинен и някой друг е гръмнал Панче Бобевски и Трайко Пренджов, твърди Василев.
Тепърва въззивната инстанция ще трябва да отстрани пропуските, допуснати по време на делото в Благоевград. Или да го върне за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в града. И ако го направи ще има защо...

Facebook logo
Бъдете с нас и във