Параграф22 Daily

§22 Седмичник

Експерти: Не трябва да се позволява на новата антикорупционна комисия да задържа

Не трябва да се разширяват правата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ и тя да може да задържа. Около това мнение се обединиха директорът на правната програма на Институт „Отворено общество“ Иванка Иванова и бившият директор на БОРКОР Румен Милановв интервю за предаването „Неделя 150“.

„Идеята беше подобни органи да имат активна координираща функция към всички структури, които имат отношение към корупцията и да изграждат хоризонтални връзки. Това, което считам, че е грешно е прехвърлянето на оперативно-издирвателната дейност от ДАНС в Комисията, тъй като този инструмент, особено в условията на ДАНС, в условията на МВР, има много по-голяма оперативна мощ, отколкото този, който ще е в Комисията. Мисля, че това е един недостатък“, посочи Миланов.

Според него е опасно да се разрешава на различни органи да имат право да задържат, защото, за да се извършва тази дейност е необходима легитимност на органа: „При задържането има определени процесуални действия, които трябва да се изпълнят. Тези хора с тези жилетчици – това е изключително опасно. Първи от това може да се възползва престъпността. Този подход крие много опасности. Тези, които извършват задържането, трябва да имат легитимност. Трябва да се знае, че това е орган, който извършва това процесуално действие задържане. В противен случай, всеки може да каже: „Стой, не мърдай!“. Подходът за задържането трябва много внимателно да бъде проучен и преценен“.

Бившият директор на БОРКОР определи случая „Иванчева“ като фалстарт за новия антикорупционен орган: „А ако тръгна към случая „Иванчева“ показа сериозни проблеми и, ако бъда откровен – това е един фалстарт за Комисията. Фалстартът идва когато не си много добре подготвен и искаш бързо да напреднеш. Този случай активира обществото мнение и то се раздвои, това създаде напрежение, което означава, че не би било редно това да става. В БОРКОР също много бързахме и по същество неговото конструиране изпревари нормативната уредба, която да урежда всички въпроси и оттук вече се появиха известни дисбаланси“.

Според Миланов е сбъркана е конструкцията на новата комисия за борба с корупцията: „Големият проблем пред Комисията е организирането на превантивната дейност. Организирането на останалите структури, които да могат да противодействат на корупцията и да я информират, за да се създаде превенция“.

Иванка Иванова подкрепи мнението на Румен Миланов и добави аргументи в защита на това да не се разширяват правомощията на новата антикорупционна комисия и тя да не може да задържа: „Функцията по задържане не е сама по себе си изолирана от полицейската дейност. Тя върви с функцията по разследването на престъпленията. Тя служи, за да гарантира, че ще има бързо и навременно разследване на определеното престъпление. Тя не може да бъде дадена отделно, без  на комисията да й бъде дадена функцията по разследване на престъпленията. На нея й беше дадена функция по разкриване на установени закононарушения, но това е нещо различно. В България има немалко органи, които задържат. От една страна аз не виждам това пролифериране на това възможността държавни органи да задържат, да води до някакъв решителен напредък в борбата с корупцията. От друга страна, това поставя тежък проблем свързан със защитата на основните права на гражданите".

Според нея, ако се разреши на различни структури да задържат е възможно да се нарушат международно-правните стандарти за защита на правата: „Ако задържането си остане само полицейска работа, както и разследването на престъпления, ще продължим да можем да гарантираме в някаква разумна степен основните права на задържаните. Ако там влязат и инспектори и държавни служители, каквито са служителите на новата комисия, този процес става напълно неконтролируем и губим всякакви гаранции за спазването на международноправните стандарти за защита на правата“.

По думите й, стои и въпросът как ще се мери ефективността на новата антикорупционна комисия, при условие, че няма изначална база, която да посочва какъв е мащабът й в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във