Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Епистоларни страсти по заплатено време

Ще го бъде ли, или няма да го бъде увеличението на заплатите на магистратите и на съдебните служители от 1 ноември? Това е въпросът, който тресе цялата гилдия, след като през изминалата седмица финансовият министър Владислав Горанов любезно подкани ВСС да си отмени решението, а премиерът Бойко Борисов окончателно "подгря" и без това критичното към съдебната власт обществено мнение с обиденото питане: че може ли някакъв съдия да взима повече от мен?

Засега ВСС мълчи и не дава отпор. Но има точно три заседания време, за да клекне. Толкова им остават до 1 ноември, когато магистратите и служителите в съдебната власт би трябвало да си получат новите заплати.

Да припомним, че на 17 септември тази година ВСС се реши да увеличи заплатите в системата  с 12%, като обяви, че за целта ще се използват икономиите в бюджета на съдебната власт. Икономиите обаче щели да стигнат само за два месеца, затова и повишението на заплатите трябваше да стане от 1 ноември. Бедата обаче е, че веднъж повишени, тези заплати няма как впоследствие да бъдат намалени. А това означава, че държавният бюджет ще трябва да задели за издръжката на съдебната власт повече пари и така да покрие скока от 12% във възнагражденията на служителите на Темида. Сметките сочат, че за догодина ще са й нужни около 45-50 млн. лв. допълнително.

Оказа се обаче, че държавата, в лицето на финансовия министър Горанов, няма никакво намерение да "влиза в преразход" заради съдебната власт. Поне така излиза от писмото, с което Горанов буквално попари ВСС, като учтиво ги замоли да си отменят решението. "Бих искал да изразя увереност, че ще отчетете реалните социално-икономически условия в страната, както и ангажиментите на държавата за съблюдаване на стриктна фискална дисциплина, и ще преосмислите и преразгледате решението си", написа той до ВСС. А за да бъде съвсем ясен, каза и друго: че увеличение не се предвижда не само за 2016 г., а за три години напред. "Разчетите на основните макроикономически показатели и предприетите мерки за ограничаване на бюджетния дефицит в средносрочен план не създават възможности за обезпечаване през следващия тригодишен период на приетите от вас актуализирани възнаграждения на заетите в съдебната система", написа Горанов.

Правосъдният министър Христо Иванов пък посочи в прав текст, че е време ВСС да спре с безобразното раздуване на щата в съдебната власт и трябва да се захване най-накрая с прословутото прекрояване на съдебната карта, което ще освободи средства и за увеличаване на заплатите.

Като за капак - при откриването на новата сграда на Районния съд в София по темата реши да се изприкаже и премиерът Бойко Борисов. И отново, застанал в центъра на Вселената, той я завъртя около себе си: "Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем?", попита Борисов и безапелационно посочи, че заплатите в съдебната система според него и без това са много високи на фона на всички останали. С което съвсем задуши всякакви надежди, че лелеяното повишение ще го бъде.

Накрая се стигна дотам, че "тримата големи" в съдебната власт - председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, предприеха безпрецедентна инициатива: да търсят лична среща с финансовия министър Горанов, за да се разберат "по мъжки" за заплатите на подопечните си служители и магистрати.

 

Магистратски неволи

Според Закона за съдебната власт най-ниското възнаграждение в системата - това на младши съдията, се равнява на две средни заплати в бюджетния сектор. С повишаването на бюджетните заплати автоматично би трябвало да растат и възнагражденията на магистратите. Но това не се случва вече няколко години. И ситуацията поражда проблем, защото магистратите с пълно основание питат: защо на всички други им увеличават заплатите, а само нашите - не?

Основното възнаграждение на съдиите и прокурорите на районно ниво е около 1600 лв., на окръжните съдии - над 2000 лв., на апелативните около 2500 лв., а на върховен съдия се плаща основна заплата от 3100 лева. Осигуровките върху възнагражденията се плащат от държавата. Върху заплатите се начисляват по 2% за всяка година прослужено време в системата, като максимално увеличението може да стигне до 40 процента. При напускане на системата се изплаща еднократно възнаграждение в размер на до 20 брутни заплати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във