Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

"Етичният" финал на сценария "Герговгейт"

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова и главният прокурор Сотир Цацаров - цветя и рози след проверката по скандала.

Калпав сценарий, лоша игра, съмнителна етика - с тези заключения приключва интригата около срещата в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов. Точка на сериала сложи съдебният инспекторат, който уж проверяваше нещо по случая. Резултатът е показателен за ефективността на възложените му с последните промени в Закона за съдебната власт правомощия във връзка с интегритета на магистратите. А именно - проверката е прекратена "поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение". 

Производството пред инспектората бе водено по текста "за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, установяването дали поведението на лицето е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие и дали действията му компрометират честта на съдията, прокурора или следователя в професията и обществото". То започна по сигнал на гражданското сдружение "Боец".

Доколкото става ясно от съобщението за края му, "публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала". Установен бил фактът, че срещата се е състояла, но не и съдържанието на разговора. А "фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати", заключават хората от съдебния инспекторат.

"Сценарият е дело на много хора, за които действията на прокуратурата в момента са неудобни, включително и в сферата на енергетиката. Част от тях, близки до партията на г-жа Нинова, част от тях, нямащи никакво отношение към нея, но имащи крупни икономически интереси в областта на доставката на енергетиката", коментира Сотир Цацаров. В подкрепа на тезата за разчистване на вътрешнопартийни сметки в БСП главният прокурор увери, че скандалът не е причината за изхвърлянето на Гергов от ръководството на неговата партия.

Именно тезата на Цацаров за механизма на скандала е най-интересното в случая. От думите му се разбира, че Сашо Дончев е играл за новото ръководство на червените срещу старото. На въпрос: Корнелия изпълнител ли е в този сценарий, главният прокурор я окачестви като "достатъчно умна, за да не бъде изпълнител". Досега обясненията бяха основно в друга насока - че сценарият и изпълнението му са дело на протестърските формации с десни залитания и грантово финансиране. Привидното противоречие има обаче просто обяснение - зад фалшивите идеологеми се крият общи интереси, включително и съгласувани действия срещу ГЕРБ.

Съдебният инспекторат започна проверката си близо две седмици, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да провери фактите за срещата в ЦУМ. Преди това Съюзът на съдиите в България внесе сигнал, в който беше направено искане инспекторатът да изготви и да огласи стандарта, който възнамерява да прилага при възложените му с промените в съдебния закон разширени правомощия. Както се очакваше, проверката започна "на мъка" - "предвид засиления обществен интерес към случая".

Сега инспекторатът дори не споменава най-важното обстоятелство, което би могло да изясни съдържанието на проведения разговор - донесените от Сашо Дончев три листа с писмени искания във връзка с извършвана от държавното обвинение проверка в КЕВР. Никой от участниците не отрича, че Дончев е представил претенциите си в писмен вид, нито че връчил въпросните листове на Цацаров. Нещо повече - в медиите бяха публикувани твърдения, че Цацаров е взел със себе си тези три листа. Но прикриването на съдържанието им от проверяващите е не само неетично, но е и наказуемо.

След като нанесе завършващ удар с искане за Велико Народно събрание, което да извади прокуратурата от съдебната власт, на опозицията в съдебната власт не й се наложи да търси нов скандал. Той беше поднесен на тепсия с внесения от управляващата коалиция законопроект за забрана на задграничното финансиране на магистратски организации. От крайния му вид ще зависи и развитието на конфликта, чието изостряне е неизбежно при предстоящите кадрови рокади по върховете на съдебната власт. Най-солидната гаранция за бъдещи разправии е обаче все по-тежката изолация на сектора правосъдие и задънената улица, в която той изпадна.

Президентът Румен Радев отказа веднъж да се намеси "извънконституционно" по случая, като сформира поисканата от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов специална комисия. Но и след оценката си, че "в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет", Радев продължава да дава заявки за арбитражна роля в съдебната реформа. При това не забравя да споменава за румънския опит и приема да изпълни посредническа роля в поредица от срещи с главните участници в конфликта. Реални действия покрай приказките засега няма, но както винаги всички ще се оглеждат в Брюксел с цел да придърпат най-едрото парче от властовата баница.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във