Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Fake news

Да опишеш паралелна реалност, а експертите да ти повярват. В това опитва да ни убеди за пореден път Министерството на правосъдието. Поводът - работното посещение у нас на представителите на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. 

"Отбелязваме голямо развитие на страната ви по отношение на съдебната и антикорупционната реформа", казали според официалното съобщение на ведомството гостите. Къде е била по време на тази четка Цецка Цачева не е ясно, но заместниците й Евгени Стоянов и Николай Проданов наговорили следното за напредъка.

Първо казали, че е направена "сериозна конституционна реформа в областта на съдебната система", която довела до  разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии, както и до възможност магистратите пряко да избират представляващите ги в кадровия орган. Отразило ли се е това на правораздаването - данни няма. 

С последвалите промени в Закона за съдебната власт пък прокуратурата запазила единството си, но била децентрализирана, като прокурорите и  следователите излезли от подчинението на главния прокурор. Хайде, бе - само дето никой освен Главния и заместниците му не смее да обели дума в системата и всичко идва формално или не Отгоре. 

Борбата с корупцията по високите властови етажи пък била илюстрирана с новата антикорупционна комисия. Ново издание на същата, която до миналата година харчеше повече, отколкото конфискуваше. Сега раздува успеваемост със запорите и исковете срещу неудобните Цветан Василев и Иво Прокопиев - но да приключат делата, пък тогава ще говорим. За затворите - пак всичко в бяло. Реновирали, реформирали и продължавали да мислят за нов, но ако паднат пари от чужбина. 

А удобния въпрос какво се прави за продължаване на съдебната реформа нашите затапили с приетата Актуализирана стратегия за нейното продължаване. Новината е, че били предприети и действия за разработване на нова Концепция за наказателна политика. Накратко - копаем успешно дъното!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във