Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ФИЛЧЕВ И ХОРАТА МУ ПАК СЕ ОКАЗАХА ЗЛЕ ИНФОРМИРАНИ

За пореден път кадровиците на Темида доказаха, че съдебната реформа изобщо не ги интересува. В сряда (7 декември) само един час преди най-значимото събитие през мандата им - срещата с посланиците на Европейския съюз, те разиграха впечатляващ цирк.
Само няколко минути след началото на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), тъкмо когато всички очакваха, че членовете на съвета ще се разберат като интелигентни хора как точно да защитят честта на пагона пред евродипломатите, представителите на прокурорската квота произведоха... новината на деня. Заместник главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков поиска ВСС да отмени решението си от 30 ноември, с което бившият градски прокурор на София Нестор Несторов бе назначен във ВАП.
За да може човек да осъзнае безумието, което се разигра във Висшия съдебен съвет, трябва да бъде направена една бърза ретроспекция. По неизвестни засега причини през лятото на 2000 г. между главният прокурор Никола Филчев и тогавашният столичен прокурор избухна конфликт. В продължение на половин година разправиите между двамата се водеха при закрити врата, но накрая на Филчев му омръзна и той предприе решителна атака за окончателното озаптяване на опонента си.
Най-напред Софийската районна прокуратура образува дело срещу съпругата на Нестор Несторов, като повдигна срещу нея цели... 27 обвинения, и възложи случая на столичния следовател Валентин Филипов. След това бе направена бърза ревизия на делото срещу врачанския хазартен бос Валтер Папазки, образувано още през 1996 г. по повод убийството на Валентин Алексиев-Лисицата. Тя приключи с подобаващо становище: софийският градски прокурор носи непосредствена вина за забавяне на делото Папазки. А накрая столичният следовател Филипов се оплака, че Нестор Несторов е правил опит да манипулира делото срещу съпругата му.
За да изглежда всичко като истинско, в началото на 2001 г. Никола Филчев пусна в игра тогавашния софийски апелативен прокурор Иван Петров, който внесе във Висшия съдебен съвет две предложения за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на Нестор Несторов - понижаване в ранг и длъжност за срок от три години. На 14 ноември същата година тогавашният състав на ВСС най-сетне успя да приключи дисциплинарните производства срещу Несторов, свали го от поста му и го прати да работи като редови обвинител в Софийската районна прокуратура (СРП).
За разлика от други случаи, когато ВСС умишлено протака дисциплинарните производства, този път процедурата се забави с няколко месеца, защото Нестор Несторов предвидливо беше излязъл в дълъг отпуск по болест. Това размотаване изнерви окончателно главния прокурор и той, само четири дни след гласуването на ВСС (на 18 ноември 2001 г.), разпореди на подчинените си да разбият, да опишат и да запечатат (с печата на главния прокурор) кабинета на Нестор Несторов в Софийската градска прокуратура. А накрая, за да бъде триумфът наистина пълен, бившият градски прокурор на столицата бе уреден с бюро в кабинета на Валентин Филипов, който междувременно бе преназначен на работа от Столичното следствие в СРП.
През 2002 г. делото срещу съпругата на Нестор Несторов приключи с нейното пълно оправдаване, а делото срещу Валтер Папазки продължава да се влачи в първоинстанционния Софийски градски съд, въпреки че от 2001 г. Несторов няма нищо общо със Софийската градска прокуратура. Това обаче не попречи на главния прокурор да се направи на разсеян и да отпуши своето великодушие едва през лятото на 2005 година.
На 12 юли, по време на последното заседание на ВСС преди съдебната лятна ваканция, Никола Филчев внесе предложение за прекратяване на наказанието на Нестор Несторов и за повишаването му в ранг и длъжност прокурор във Върховната административна прокуратура. Този ход на главния до такава степен шашна колегите му във ВСС, че те успяха да реагират по единствения възможен тогава начин: с 12 гласа за, четири против и три гласа въздържал се Висшият съдебен съвет... отхвърли предложението на главния прокурор.
Четири месеца и половина по-късно - на 30 ноември, главният прокурор направи втори опит за професионалната реабилитация на Нестор Несторов. Този път благородното начинание на Никола Филчев успя - Висшият съдебен съвет прие заветното решение за повишаването на Несторов във Върховната административна прокуратура (ВАП). А основанието, с което кадровиците на Темида сториха това, бе формулирано не от друг, а от Митьо Марков - заместник-главен прокурор и шеф на ВАП: повишението на Несторов отменя неговото наказание.
Ако някой си мисли, че с този акт справедливостта по някакъв начин е възтържествувала и в системата на държавното обвинение вече веят нови кадрови ветрове, жестоко се лъже. Реабилитацията на Несторов така и не се състоя. Две случки накараха главния прокурор и най-близкото му обкръжение тутакси да ревизират отношението си към Нестор Несторов и да извъртят позицията си на 180 градуса. На 30 ноември, само десет-петнайсет минути след като назначи Несторов във ВАП, ВСС отхвърли предложението на Никола Филчев за повишаването на бившия апелативен прокурор на София - Иван Петров, по чието предложение през 2001 г. Несторов бе заточен за шест години в Софийската районна прокуратура. А втората случка бе дело на... самия Нестор Несторов. Повярвал, че най-после чудото се е случило и че в края на мандата си Никола Филчев е решил да зарови томахавката на войната, на 1 декември Несторов сподели в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия някои свои мисли за хода на съдебната реформа, за причините, довели до дългогодишното му изгнание, и за наближаващия избор на нов главен прокурор.
Явно на Никола Филчев и на хората му изявлението на Несторов (в което между другото нямаше нито една сензационна или скандална дума) не е прозвучало като благонадеждно и още на следващото заседание на ВСС (в сряда, 7 декември) ръководството на държавното обвинение ревизира тотално идеята си за повишаването на Нестор Несторов във Върховната административна прокуратура (ВАП).
Според заместник главния прокурор и шеф на ВАП Митьо Марков на 30 ноември е станала процесуална грешка, защото Нестор Несторов не може да бъде повишаван, преди на 29 ноември 2007 г. да изтече пълният срок на наказанието му. Сякаш си нямат друга по-важна работа, членовете на ВСС веднага се разделиха на два лагера и страстно започнаха да обсъждат нововъзникналия казус.
Според поддръжниците на Митьо Марков отговорността за процесуалната грешка трябва да понесе самият Нестор Несторов, защото той е заблудил Комисията по атестиране към ВСС, като не я е информирал за продължаващото наказание. Според противниковия лагер обаче отговорността за гафа трябва да понесат членовете на атестационната комисия и нейният председател - заместник главният прокурор и шеф на Върховната касационна прокуратура Христо Манчев, които са заблудили ВСС, че неизтеклото наказание на Нестор Несторов не е пречка за неговото повишаване.
В крайна сметка бурният дебат приключи в полза на Несторов. С 11 гласа за, осем против и един въздържал се ВСС прие решение, с което потвърди издигането му във Върховната административна прокуратура. А накрая главният прокурор Никола Филчев обобщи ситуацията в типично негов стил: Миналата седмица не знаехме, че е наказан, и затова го предложихме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във