Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ФИНТ НА МАЦОЛА ПРАТИ И БИВШ ГУБЕРНАТОР ПРИ РЕФЕРА

Името на скандалноизвестния русенски бизнесмен Илиян Пенев - Мацола лъсна и в съдебната сага около бившия областен управител на града Румен Януаров, излъчен от НДСВ. Ексгубернаторът вече е клиент на Темида, след като преди месец Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу него за неупражнен достатъчен контрол при разпореждане с държавно имущество, от което са последвали значителни щети.
Причината да се говори за Мацола в покоите на Темида бе дадената под наем от предишната областна управа на Русе бивша партийна резиденция Липник в едноименния парк край града. Бизнесменът Пенев бе шеф на спортния клуб Олимпиец, който при съмнителни условия се сдоби под наем с някогашната партийна резиденция.
Бившият областен е нарочен за изчезването на сумата от 9182 лв. от наеми за периода ноември 2002 г. - февруари 2003 г. Липсата на парите е установена при счетоводната екпертиза.
Делото срещу Януаров стартира на 18 февруари 2008-а с разпит на 22-ма свидетели. Почти цялата областна управа на Русе от управлението на НДСВ бе строена пред съдебната зала, за да дава показания. Сред свидетелите бе и подалият оставка бивш окръжен прокурор на Русе Люлин Матев, в ролята си на заместник-шеф на клуб Олимпиец, който стопанисваше резиденцията по онова време. Липсваше само Мацола, който от години спокойно преживява в Испания и върти бизнес с ресторанти там.
Намерихме сградата напълно опустошена, всичко бе изнесено и я стегнахме, преди да се наложи да я оставим отново заради полицейски натиск, заяви пред съда ексокръжният прокурор на Русе. На първото заседание стана ясно, че по нареждане на сегашния губернатор Мария Димова полицаи са са катерили по покривите на бившата резиденция, за да установяват количеството на извършената от клуба ремонтна работа.
Делото бе отложено за 12 март, когато трябва да бъдат представени всички документи за резиденцията, както и нейното досие. Преди 1989 г. резиденцията Липник се ползваше само от върхушката на БКП, както и за срещите между Тодор Живков и Николае Чаушеску. През 90-те години сградата бе временно стопанисвана от Русенската свободна зона и бе място за официални и работни разговори между премиери и министри на България и Румъния.
През 2002 г. след посещение на Иван Славков в Русе резиденцията бе дадена на Български олимпийски комитет, който пък я отдаде на клуб Олимпиец. Около тази съмнителна сделка се завъртяха имената на Илиян Пенев-Мацола, бившия окръжен прокурор на Русе Люлин Матев и на доскорошния член на Висшия съдебен съвет и заместник апелативен прокурор на София Николай Ганчев.
Обвинението срещу Румен Януаров е за престъпление по чл.219, ал.2 от НК, който предвижда затвор до три години и глоба до пет хиляди лева. Обвинителният акт е и срещу тогавашния ръководител на дирекция в областната администрация на Русе и бивш областен управител на Силистра Димитър Маринов, който е допуснал ползването на недвижим държавен имот, без да е извършено приемо-предаване и без да бъде заплащана наемна цена за имота с цел да набави имотна облага за Български олимпийски комитет в София.
Не се смятам за виновен, категоричен е Румен Януаров. Ексгубернаторът твърди, че въпросните наеми от по 3000 лв. за три месеца, за които той е преследван от Темида, всъщност липсват, защото наемателите са встъпили във владение по-късно - факт, който е бил отразен в поправка към договора. Според него, след извършена проверка през 2005 г., Сметната палата не е намерила нищо престъпно в сделката. Предстои в съда да бъде доказано как бившият областен управител се е вързал на финта на Илиян Пенев-Мацола и базата Липник е била предоставена за ползване срещу жълти стотинки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във