Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Газанализаторско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов счупи тъпомера с идеята си да помогне на МВР да стане бенефициент по проект за закупуване на газанализатори, необходими на "Пътна полиция" да изследва стари автомобили за замърсяване над нормите. Както е известно, тази седмица КАТ и Столичната община инициираха проверки по пътищата, при които ако се окаже, че автомобилите не отговарят на изискванията за нормите за замърсяване на въздуха, те ще бъдат спирани от движение или няма да бъдат регистрирани в КАТ.

За целта КАТ-аджиите целенасочено ще спират колите, които се движат по улиците на столицата. Когато се констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача и автомобилът се спира от движение и няма да бъде пускан, докато не се оправи проблемът, предупредиха от КАТ.

Оказа се, че "Пътна полиция" разполагала само със седем газанализатора, а пунктовете на КАТ в страната са 28. И по тази причина министър Ненов щял да води разговори с Еврокомисията, за да отпусне пари за закупуването на още анализатори, тъй като по оперативна програма "Околна среда" нямало такива проекти.

Ако сме на мястото на еврокомисарите, първото нещо, което бихме запитали, е какво прави правителството у нас, за да мотивира хората да не купуват старите бракми от ЕС. В "белите" държави обикновено се правят големи отстъпки при купуване на нови коли. Има и различни промоции, залъгалки, бонуси и какво ли не - само и само човек да си купи нов автомобил, а не 20-годишна бракма.

Ала тъй като ние не живеем в "бяла" държава, управляващите търсят финансиране за газанализатори от ЕС. Ясно е, че така проблемът няма да бъде разрешен. Но ако баламите от Брюксел отпуснат пари, пък ще има какво да се краде...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във