Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Гривни за пандизчиите с лек режим

S 250 0fae191d ffac 46df a498 639158269d0e

Затворници на лек режим, работещи на обекти извън местата за лишаване от свобода, отпускарите и настанените в болница извън затвора да може да бъдат следени с електронни гривни. Такъв ще бъде резултатът от регламента за електронно наблюдение, залегнал в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). За изпълнението му Министерството на правосъдието публикува тази седмица в портала за обществени обсъждания проект на Инструкция за взаимодействието между МВР и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) при електронното наблюдение.

В проекта се посочва, че във връзка с регламентиране на дейността по осъществяване на електронното наблюдение по чл.270, ал.2 от ЗИНЗС, изпълнявана от териториалните служби на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) със съдействие на структурите на МВР, със заповед на министъра на правосъдието е сформирана междуведомствена работна група от представители на ГДИН и Главна дирекция "Национална полиция". Тя е подготвила проекта, който урежда взаимодействието на структурите на МВР и ГДИН при изпълнение на електронното наблюдение. В него е описано как местните полицейски управления, ГДИН, пробационните служители и доставчиците на електронни гривни трябва да координират работата си при поставянето им и как ще се контролира наблюдението.

Според действащия закон електронно наблюдение може да се прилага на затворници, които са на общ режим. Тези на лек режим обаче може да бъдат следени с гривни само когато работят извън общежитието и им е било разрешено да пренощуват на обекта. Гривни могат да бъдат поставяни и на обвиняеми под домашен арест, предсрочно освободени затворници и на осъдени на пробация с ограничено придвижване.

Новото е, че сега се предлага затворниците на лек режим да могат да бъдат следени постоянно с гривни, когато са на работа извън затвора или са настанени за лечение в болница без охрана. Според действащите разпоредби електронното наблюдение се спира временно, докато лишените от свобода са пуснати в отпуск, и МВР предлага това да отпадне и те да остават с гривните.

Въвеждането на електронното наблюдение се очаква да сложи край на бягствата на осъдени и най-вече на обвиняеми, които са поставени под домашен арест. На кои домашни арестанти ще бъдат слагани електронни гривни ще решава началникът на районното управление, в чиято територия е техният адрес, става ясно от проекта. Това ще важи за всички случаи, с изключение на тези, в които поставянето на гривни е изрично разпоредено от съда.

След това началникът на полицейското управление ще изпраща предложението си до местния шеф на дирекцията "Изпълнение на наказанията", който пък ще издава заповед за започване на наблюдението. Монтирането на гривните ще става в присъствието на полицай и ще се извършва от пробационен служител или от представителите на фирмата, която ги доставя.

Ако по някаква причина няма възможност за поставяне на гривна на конкретен арестант, от ГДИН ще уведомяват началника на районното управление на МВР и след това той ще контролира домашния арест. За невъзможност за поставяне на гривна ще бъдат уведомявани и съдилищата, когато те са наредили такъв контрол.

Ако задържан под домашен арест опита да повреди гривната или да избяга с нея, сигналът ще се регистрира в контролен център и ще се предава по имейл и телефон на служители в пробационната служба и на МВР. След това полицаи трябва до 3 часа да проверят сигнала, като отидат на адреса. Ако арестантът е избягал, шефът на РУП започва издирване и уведомява съда и прокуратурата, пише още в проекта.

През февруари тази година  след проверка на прокуратурата се изясни, че над 1000 осъдени престъпници са избягали от правосъдието. Тогава  ведомството на Цецка Цачева взе нещата в свои ръце, като реши да закупи 250 електронни гривни за проследяване на арестанти. По този проект министерството работи още от 2015 г., но досега нито гривни имаше, нито осъдените са в затвора, както сочат данните на прокуратурата.Още тогава бе решено гривните да се закичват на престъпници, получили леки мерки за неотклонение и присъди - от "домашен арест", "пробация" с условна присъда, както и онези, които изтърпяват наказанията си в места с отворен режим, т.е. с лек режим. Договорът по доставката на устройствата е по проект на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", който се финансира по програма "Добро управление".

Facebook logo
Бъдете с нас и във