Параграф22 Daily

§22 Седмичник

И държавата е "бъгната", не само регистърът

Зорница Даскалова
S 250 249e00b1 26c1 4b85 94b8 5db18c22e297

Спиране на всякакви сделки с дружествени дялове или с фирмено недвижимо имущество, проблем при теглене на банкови кредити,  невъзможност да се удостовери представителната власт при преговори с евентуални контрагенти - което значи застой в подписването на търговски договори заради възможността от измами, принудително забавяне на съдебни производства... С две думи: пълен блокаж на бизнеса. За цяла седмица. Плюс загуби от пропуснатите сделки и опънати нерви на всички, чиято работа изисква всекидневен досег до Търговския регистър.

Това бе практическото измерение на внезапния "блокаж" на регистъра. Отделно от това невъзможността на държавата да поддържа регистъра си в изправност и да предоставя своевременно информация за капиталовите дружества, е сериозно нарушение на правото на ЕС и на задълженията ни към останалите държави членки, което се случи  само два месеца след края на фамозното ни председателство.

Случилото се с регистъра не е обикновена техническа повреда и това е ясно вече за всички - няма как една от ключовите системи в държавата да спре да функционира за цяла седмица заради напълно възможното блокиране  на някой сървър. Такъв срив може да се дължи  на стара техника, на лоша поддръжка, на некомпетентност на персонала или на липса на готовност за спешна реакция при действителен "технически проблем" - а всичко това значи престъпна небрежност при управлението на ресурсите. Или на умисъл. И в двата варианта обаче фактът, че подобен резил въобще е допуснат,  сочи най-малкото, че някой не си е свършил  работата.

На този фон  показните бягства на затворници, които досега се смятаха за най-големия видим провал на Цецка Цачева като правосъден министър, се оказаха бял кахър. Защото това, което се случи през миналата седмица, не само практически блокира икономиката за седмица и според някои - дори застраши националната сигурност. Но и показа пълното безхаберие, с което очевидно е била управлявана една ключова система - при това такава система, която носи достатъчно много пари, за да може да осигури инвестициите в собственото си перфектно техническо състояние.

Във всяка друга държава подобен резил би повлякъл след себе си купища оставки. У нас се очакваше поне правосъдният министър, допуснал подобен гаф, поне да е от сутрин до вечер на екрана на телевизиите, за да обяснява, да успокоява и да се извинява за загубите, които търговците са длъжни да понасят заради провалите в подчинено нему ведомство. Само че дори и това не се случи. Цяла седмица от министерството не се чу ни вопъл, ни стон. А Цецка не се показа никаква пред медиите - вероятно заради отпускарския сезон. И планираните почивки...

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова също се не видя отникъде чак до сряда (15 август), когато АВ даде първата си пресконференция. Дотогава комуникацията вървеше само чрез постни съобщения, от които така и не стана ясно какъв точно е проблемът, кой е виновен за него и каква отговорност ще му бъде търсена. Защото поддръжката на системите и тяхната сигурност струват камара пари, които са платени от данъкоплатците - включително и от същите тези търговци, които са потърпевши от срива на Търговския регистър.

Какво всъщност знаем? Знаем, че регистърът "отказа" още в четвъртък миналата седмица. В петък сутринта адвокати, които се опитваха да вършат регулярната си работа, първи алармираха, че в Търговския регистър има проблем. Новината "подпали" социалните мрежи и предизвика най-сетне реакция откъм Агенцията по вписвания: "Поради технически проблем  достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел е временно преустановен." И обещаха да го отстранят за осем часа. После стана ясно, че регистърът няма да работи в събота и неделя, защото "техническият проблем" се оказал трудно преодолим.

Знаем също и че всички поддържащи фирми, системните специалисти на АВ и такива "от други държавни ведомства" - включително и такива от МВР и ДАНС, са били вдигнати на крак, за да търсят решение. Но им трябваше цяла седмица, за да пуснат достъпа до регистъра поне частично - без гаранции кога работата му ще бъде окончателно нормализирана. Медиите, а не ведомствата, на които плащаме заплатите, се заеха да извадят списъка на фирмите, натоварени с поддръжката на системите в Агенцията по вписванията. Така се разбра, че за проекти по "надграждането" и обществените поръчки за поддържането на регистъра са пръснати има-няма 10 млн. лв. и са включени множество съвсем неслучайни фирми - повечето от които са "специализирани" в печеленето на пари по всевъзможни проекти за "модернизация" на администрацията.  Но не само - оказа се, че и фирмата на 70-годишна козметичка също дава своя ценен принос към работата на регистъра...

Това, което не знаем, е, защо "гръмна регистърът".  Защото "повредата" - едновременното дефектиране на четири диска, върху които се съхранява информация от регистъра,  очевидно не е била обичаен технически срив, който да не може да бъде овладян от защитните механизми, предвидени към системата и от десетките IT-специалисти, привлечени на помощ в рамките на няколко часа. А не знаем, защото както от агенцията, така и от министерството просто мълчат. И предпочетоха да се скрият зад удобната анонимност, която осигурява "работата на компетентните органи".

Още на 12 август от АВ съобщиха ,че "министърът е уведомен" за проблема с Търговския регистър, а той от своя страна незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР. Защо се уведомяват точно тези органи, след като от агенцията непрекъснато повтарят, че сривът е плод на "технически проблем" и че няма данни за хакерски атаки или зложелателно въздействие върху системите, така и не стана ясно.

Сезирането на прокуратурата и особено на ДАНС обаче осигурява две неща: пълно информационно затъмнение относно случващото се в регистъра заради "националната сигурност" или тайната по разследването. И най-вече осигурява комфорт на висшите чиновници, които се отърват от задължението си да дават подробности до приключване на работата на "компетентните органи".

Само че неизвестността и свързването на "техническия проблем" в регистъра с ДАНС и прокуратурата породи купища спекулации и подозрения, че Търговският регистър е станал жертва на престъпно посегателство - включително и чрез кражба или унищожаване на  дисковете, съхраняващи резервни копия от информацията от регистъра.

На всичко отгоре пуснатото уж за успокоение на духовете съобщение от АВ, че е "приложен авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра", съвсем влоши ситуацията. Защото самото използване на думичката "възстановяване" породи съмненията, че освен функционалностите на регистъра  ще трябва да се възстановява и информация в базите данни, която може да е пострадала при срива на системите. Или пък да е била умишлено подменена.

Макар и впоследствие от агенцията да увериха, че "за времето на нарушаване на достъпа до регистрите  действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват", паниката стана пълна. Стигна се дотам специалисти от съвършено други браншове да успокояват, че информацията в регистъра няма как да бъде загубена, че тя съществува, и ако се наложи - винаги и може да бъде възстановена, ако ще и да се въвежда лист по лист и фирма по фирма от хартиените носители, които са предадени в АВ. Ако се пазят, разбира се...

В крайна сметка след 15 август възстановяването на функционалностите на регистъра поне започва. Кога той ще заработи с пълния си капацитет от услуги - никой не може да прогнозира. Вицепремиерът Томислав Дончев пък обяви, че ще бъде направен пълен преглед на сигурността и на всички останали електронни системи на държавата, и дори предложи да се създаде нарочно ведомство, в което да се "складират" архивите и информацията от тях - за да не се допусне втори подобен гаф със системите на НОИ, данъчните или която се сетите друга.

Това, което се случи с регистъра обаче, наистина показа системен проблем. Но той съвсем не бе технически - "бъгната" се оказа цялата ни държава. Защото това, което се видя (за пореден път), бяха най-вече безотговорността и безхаберието на висшите чиновници, на които плащаме, за да ръководят и да осигуряват правилното функциониране на техническите системи, опасали вече необратимо живота ни.

Показа и защо още дълго ще стоим далеч от мечтаното електронно управление. И от електронното гласуване, разбира се...

 

Зорница Даскалова: Не е момент за оставки

В такава кризисна ситуация аз съм нужна тук, а не на друго място. В момента, когато дойде време за оставки, това ще го разберат всички - това е политическо решение, което не е предмет на разговор в момента.

Ясно е, че сериозен проблем с дефектирането на тези масиви с информация  това са четири диска, които са дефектирали. От такъв срив обаче не е застрахован никой - нито администрация, нито частен потребител. Колкото и  наивно да звучи, за съжаление се случват такива неща.

Причините, довели до това, което се случи, ще анализираме тепърва - сега първостепенната ни задача е да възстановим работата на регистъра, да се възстанови стопанския оборот, да се успокоят хората. Всички действия, които се извършват в момента, са под контрола на представители на органите на ГДБОП и ДАНС. И в тази връзка да успокоя, че изчезване на данни и манипулации не са възможни, те няма как да се случат.

Поддръжката на системите и на регистрите на Агенцията по вписванията е дейност, различна от проектите по надграждането на регистъра. В случая фирмата, която поддържа Търговския регистър, е фирма "Лирекс". Договорът е от 3 май  тази година, това е пореден договор - практиката е да се сключват за една година. Само с едно изключение през миналата година, когато поддръжката се е извършвала от фирма "Индекс", договорите са били само с "Лирекс", тя поддържа регистъра от 2012 година. Стойността на договора за годишната поддръжка е около 90 000 лева. В дирекцията работят четири IT-специалисти, има две свободни работни места, не можем да намерим кандидати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във