Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Идат нови биометрични паспорти и карти

S 250 b10242c2 7a42 4f4d b2ef eebaf1555971

Поредната подмяна на документите за самоличност се задава на хоризонта. Идейните проекти на новите лични документи - поколение 2019 г., бяха одобрени от кабинета през март тази година, като намеренията на правителството са тапиите да влязат в сила от януари следващата година.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. Документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа.

Предвижда се паспортите да бъдат със срок на валидност пет  и десет  години, като вторият вариант е предвиден за наши сънародници, които живеят в чужбина от години. Розетата на Плиска, сградата на БАН и на Народния театър "Иван Вазов", както и паметникът на връх Шипка ще са част от изображенията в новите документи, които ще бъдат видими само на специална светлина. Проектите бяха одобрени от работна група експерти. Според тях нововъведенията ще поставят българските документи в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

Покрай документите ще се сдобием и с нов национален център за издаване на лични документи. Целта на центъра е МВР да е само на "входа" и на "изхода", а заявленията и готовите паспорти и лични карти ще се подават и получават по места. Подаването ще става по-бързо, тъй като заявленията ще се изпращат по електронен път. На същото гише документите ще бъдат получавани. Новият център за производство на документи ще бъде със строг достъп и към него ще има и център за административно обслужване. Обикновената поръчка остава 30 дни, а бързата - три дни. Променя се срокът на експресната - от 8 часа тя ще бъде от 12 до 24 часа.

Новите документи ще се въведат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят валидните си. Първият пик за подаване на заявления за нови лични карти и паспорти се очаква през 2020 г., когато на много българи сроковете на документите изтичат. Цената на издаването на паспортите, личните карти и свидетелствата за управление на МПС остава същата, потвърди тази седмица заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Според него електронният носител на биометрични данни ще позволява при гранични проверки да бъде удостоверена бързо самоличността на човека. Новите карти ще дават възможност за плащане на данъци и дори да се гласува електронно.  Освен това се предвижда да се въведат три нови образци. Запазват се основните  документи видове документи - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт и удостоверение за пребиваване на чужденци. Новост е възможността за удължаване на срока на валидност на задграничните паспорти за българи, живеещи в чужбина. Те ще важат не пет, а  десет години. Петгодишен срок на валидност ще имат паспортите за деца.

Въвежда се и друг нов документ - карта за пребиваване на служител на НАТО. Има нововъведения и за лицата, подведени под наказателна отговорност. Ако лицето е със забрана за напускане на страната, ще му се изземат личните документи, като ще му бъде издадена временна карта, с която обаче не може да пътува по света.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във