Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Иманярите се разщъкаха

Артефакт, открит при незаконни разкопки край Монтана и иззет след успешна акция на спецполицаи от ГДБОП.
S 250 3b1cc2b2 3218 44e3 9574 9c7a4d47260a
S 250 079535a1 2444 43b3 8c46 11541e1897e6

 

С приближаването на лятото иманярската мафия се разщъка и зачестяват случаите  да се предприемат  незаконни разкопки. На свой ред  българските служби също се активизират, дори търсят помощта на европейските си партньори в борбата с трафика на културни ценности. Тази седмица София беше домакин на дискусия по този проблем, в която взеха участие представители на неформалната мрежа на службите и експертите с компетенции в областта на културните ценности CULTNET. Мрежата е създадена от Съвета на ЕС през октомври 2012 г. с цел предотвратяване и борба с престъпленията срещу културните ценности и си сътрудничи активно с международни организации като Интерпол и ЮНЕСКО, както и с компетентните органи на трети държави. Мрежата е подформат на работната група "Правоприлагане" към Съвета.

На 8 май МВР бе домакин на 5-ото заседание на неформалната мрежа, на което бе разгледано нейното бъдеще. Представителите на МВР и на останалите служби, ангажирани в борбата с трафика на културно-исторически ценности, използваха Българското председателство на ЕС, за да стартират инициатива за институционализирането на CULTNET, като предложението се основава на готовността на Холандия да осигури функциониране на постоянен секретариат на мрежата. "Осъзнаваме, че опазвайки нашата история от криминални посегателства, ние предотвратяваме улесняването и финансирането на много други форми на тежка престъпност, включително и на тероризма. Нашите стратегии и действия за подобряване на защитата на нашето наследство са от решаващо значение за настоящето и бъдещето ни“, заяви в началото на заседанието старши комисар Благородна Макева, заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция", която е и председател на работна група "Правоприлагане". Според нея процесът по изграждане и формализиране на мрежата ще е продължителен, но категорично има необходимост от общ и всеобхватен подход за ефективно противодействие на незаконния трафик и търговията с културни ценности.

Наред със стратегическите дискусии за бъдещето на CULTNET  делегатите направиха преглед на текущите дейности на мрежата и обсъдиха настоящите предизвикателства в борбата с престъпленията срещу културното наследство. В срещата взеха участие представители на членуващите в мрежата държави членки на ЕС, Европол, Европейската комисия и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Българските представители на мрежата имаха с какво да се похвалят. Сред  последните успешни удари на МВР  у нас бе разбита неотдавна организирана, занимавала се с престъпления срещу културното наследство иманярска мафия. Тя бе неутрализирана при спецоперация на служители на сектор "Трафик на културни ценности" при ГДБОП и колегите им от Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора  под ръководството на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването бе установено, че престъпната група е част от международен канал за трафик на движими културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на България. По първоначални данни с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции, както и са захранвани със стока други дилъри на движими културни ценности, изнасяни впоследствие в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства. 

Проверени бяха шест адреса и пет леки автомобила, ползвани от четирима участници в престъпната схема. Там са открити 95 движими археологически обекта - 85 старинни монети, 10 украшения и други предмети с изключително висока културно-историческа, научна и финансова стойност. Бяха иззети 12 мобилни телефона, пет таблета, лаптоп, компютърна конфигурация, шест СИМ карти, 16 магнитни носителя. При претърсванията са намерени фотоапарат, електронни везни, 11 нумизматични каталози с официална регистрация с лични данни и мейли и други документи от аукционни къщи за продадени археологически обекти в търговски къщи в Германия, Австрия и Великобритания. 

В края на миналата година служители на сектор "Трафик на културни ценности" при ГДБОП разбиха мощна организирана престъпна група, ангажирана в поддържането на канал за трафик и търговия с движими културни ценности. Двама от участниците в групата бяха задържани при опит да транспортират част от ценностите след сключена сделка. Сред задържаните при полицейската операция бе и един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България. Операциите бяха проведени в Монтана, Хасково, както и от полицаи от областните дирекции в Хасково и Пловдив. Извършени бяха претърсване и изземване на адресите на шестима души и в ползваните от тях жилища на територията на съответните области. Иззети бяха общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността (римска и елинистическа епоха), както и два средновековни печата и кръст тип "енколпион". Намерена бе също специализирана техника за проучване на земните пластове. Сред спасените предмети попадна и мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински. От него става известно името на римски военачалник - декурион (офицер в кавалерийска част) в римската крепост и град Castra ad Montanesium, днешния град Монтана, живял 40 години, 5 месеца и 28 дни.

С приближаването на активния иманярски сезон дейността на сектора се разраства. В началото на май полицията успя да задържи иманярите Христо Д. (34 г.), Владимир П. (49 г.),  Румен Б. (45 г.)  и Кристиян Х. (24 г.), които бяха хванати, докато копаят могилата между Хисаря и село Паничери. В тях бяха намерени монети и пръстени, за които се предполага, че са от тракийско време. Арестуваните иманяри копали дълбок трап в продължение на доста време, за да влязат в могилата. В тях са открити и уреди, с които са извършвали незаконните разкопки. Четиримата са с криминално минало и според неофициална информация работят за известен бизнесмен от Хисар, чието минало също се свързва с иманярски разкопки в Тракийската низина. Както е известно, районът е бил средище на древните траки, а в по-късната епоха - и на римляните. Неофициално се твърди, че няколко души от Хисар са станали милионери от намерени тракийски съкровища. По подобен начин през 2001 г. беше открит Тракийският култов храм в Старосел. Тогавашният кмет на Старосел беше забелязал иманяри да копаят огромната могила и беше сезирал полицията. Скоро след като иманярите бяха заловени, покойният вече археолог проф. Г. Китов и експедиция ТЕМП разкриха древната тракийска находка.

Понякога и случайността помага за разкриването на незаконна иманярска дейност. В началото на месеца над родопското село Храбрино бяха открити двама мъже в безпомощно състояние. Те бяха намерени в прокопана от тях подземна галерия в гората, в която вкарали бензинов агрегат. Необичайното подземно съоръжение се намира в труднодостъпна местност. То е изграждано в пълна тайна месеци наред и е укрепено. Двамата се оказаха баща и син и се бяха отровили от бензиновите пари. Животът им бе спасен, след като бяха настанени в пловдивската токсикология.

Facebook logo
Бъдете с нас и във