Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Истината стои над закона

Седнахме с приятел в квартална кръчма да се почерпим. Не помня повода. Докато чакахме сервитьора да ни донесе поръчката,  дочух разговор от съседната маса. Темите бяха различни, но думи като истина, справедливост, милосърдие, любов и закон се употребяваха най-често. Спрях да ги слушам, защото келнерът  ни донесе ракиите. Казахме си наздраве и тогава се сетих за  следната история.

Крадец се промъкна в къщата ми посред нощ. Аз го усетих и тъй като той оказа съпротива, наложи се да го успокоя с два премерени  удара.  Крадецът си тръгна с моя помощ и обеща повече да не прави така.

Не след дълго получих призовка да се явя в прокуратурата, където ми повдигнаха обвинение за нанасяне на телесна повреда на въпросния крадец. Делото стигна до съд и съдията ме осъди по закон. Истината в този случай, която би трябвало да е над закона, остана скрита между широките ръкави на черната тога и вероятно вредна за съвестта на съдията. Тръгнах си огорчен.

След време случайно  разбрах, че същият апаш бе проникнал в друг дом. Домакините никак  не са били дружелюбни, защото този път  пишман крадецът си е тръгнал с "Бърза помощ". Полюбопитствах.  До дело не се стигна вероятно защото  аргументите на тези  собственици на къщата са били по-убедителни.  Казах си - справедливостта възтържествува, защото тя стои над истината.

Не след дълго забелязах този субект  в инвалидна количка. За причините можех само да се досещам. Инстинктивно се зарадвах,  но после си помислих, че е хубаво да проявя милосърдие, защото то стои над справедливостта, и му дадох някой лев.

Над всичко обаче  стои любовта. Защото, ми се струва, че тя ни дава надежда и вяра, че има хора, за които милосърдието не е реклама, справедливостта не е самоцел, а истината е  важна - особено за онези, които повдигат обвинения и произнасят присъди, макар и по закон.

Николай Марков

Facebook logo
Бъдете с нас и във