Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Изборно дежа вю

За пореден път в навечерието на избори се заговори за промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат завишени санкциите за купуване и продажба на гласове. А досегашният опит показва едно: колкото повече се вдигат санкциите и наказанията за тази търговия, толкова повече алъш-веришът процъфтява.

Така е било след всичките досегашни ремонти в Наказателния кодекс, които правят периодично всяко правителство и парламент от 2004 година насам. Почти сигурно е, че такъв ще бъде резултатът и ако се приемат и последните изменения в НК, предложени от "авторски колектив" депутати от Реформаторския блок: Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Танев, Димитър Шишков и Борислав Великов. Сред тях впрочем юрист е само Делчев.

Законопроектът предвижда драстично увеличаване на наказанията за търговия с гласове. Но и да бъдат приети, тези промени ще влязат в сила едва за следващите избори - независимо какви ще бъдат те: президентски, парламентарни или пък частично местни.

В момента всеки, който предложи или даде облага с цел упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат или партия, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева. Предложението на Реформаторите е паричната санкция да скочи двойно (от 20 000 до 40 000 лв.), а размерът на наказанието да стане от четири до осем години лишаване от свобода. Казано с прости думи - при този минимум в закона наказанието ще означава почти сигурно и гарантирано влизане в затвора. За организаторите на схемите за търговия с гласове пък се предвиждат наказания между пет и десет години лишаване от свобода и глоби до 40 000 лева. А ако случайно в мрежите на правосъдието попадне длъжностно лице, "заето" с подобна дейност, него също ще го чакат от пет до десет години затвор.

Скачат наказанията и за избирателите, които приемат да си продадат гласовете - за тях проектът предвижда до осем години затвор и до 10 000 лв. глоба. Друг въпрос е как изобщо ще бъдат събрани тези пари от безимотните, безработни и безпросветни граждани, които склоняват да извършат това престъпление. Просто държавата ще има да взема и толкова, защото няма как да си ги "прихване" от социалните помощи.  

Отделно за всеки, който "доложи" своевременно на властта за подготвяна или извършвана търговия с гласове, се предвижда да бъде освободен от наказание. Стига обаче вследствие на неговите показания да се стигне до разкриването и доказването на самото престъпление.

Целта на проекта е да отиват в затвора за търгуване с гласове не "дребните риби", които са бедни и социалнослаби граждани, а тези, които организират и финансират купуването, сочат авторите му. Заплашените с относително дълго пребиваване в затвора продавачи на гласове, както и дребните организатори на схемите, имат стимул да издадат на правоохранителните органи кои са поръчителите и финансиращите купуването на гласове.

Въпросът е дали тези промени изобщо ще бъдат приети от партиите в парламента? Защото търговията с гласове не е проблем на избирателите, това е проблем на партиите - все пак именно те купуват тези гласове, те създават пазар за тях.

Политическите сили очевидно се чувстват добре със сега действащите норми, въпреки че те стават от година на година все по-строги. Но очевидно никого не спират - всекидневно валят сигнали и репортажи, които доказват, че и в момента  търговията си върви и на отделни места в държавата мизата  е ударила сто лева за глас. А затишието и липсата на обсъждане на промените, които се предлагат, означават само две неща: или партиите са решили да "отсвирят" предложенията на Реформаторския блок, или вече са пресметнали, че и тези нови текстове ще излязат "кухи". И по никой начин няма да постигнат целта си: да засегнат същинските организатори на престъпните схеми, а не само "бушоните".

А няма ли да е по-простичко най-накрая да се потърси начин за санкциониране на партиите, чиито дилъри са хванати и осъдени за търговия с гласове?...

 

 

Няма такава държава

Най-гротескното в цялата ситуация е, че само преди две седмици парламентът вече завиши наказанията за изборната търговия с гласове.

От 30 септември, когато влязоха в сила последните изменения в НК, наказанията за купуване на гласове вече са между една и седем години лишаване от свобода и до 30 000 лв. глоба.

Що се отнася до "продавачите" и идеята на реформаторите тези хора да не носят наказателна отговорност, ако предварително уведомят властите за офертата, която им предлагат, такава възможност съществува и сега. Според действащия чл.167а от НК: който поиска или получи имотна облага, за да гласува по определен начин, рискува да получи до три години затвор и до 5000 лв. глоба. Но не се наказва, ако доброволно съобщи за това на надлежен орган на властта.

И какво излиза? Че макар мастилото под поредните поправки в Наказателния кодекс все още не е успяло да изсъхне, вече има подготвени нови "поправки на поправките". Които предлагат още по-крути наказания на мястото на завишените само преди броени дни. Без обяснение защо се налага това.

Е, няма такава държава. Няма и такава наказателна политика. Никъде другаде.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във