Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Изборът в НИП: Прозрачен или призрачен?

S 250 d68cac29 a780 4b1a bbdf 71d3e354774c

Новият директор на Националния институт на правосъдието (НИП), който осъществява обучението на младшите, а и на действащите магистрати в държавата, ще бъде избран след публично изслушване на 10 май. Концепциите на кандидатите също ще са публични - ще ги има на сайтовете на НИП, на Висшия съдебен съвет и на Министерството на правосъдието. А изслушването ще се излъчва директно в интернет, за да може да го проследи всеки, който има интерес.

Кандидатите са двама: бившият правосъден министър  Антон Станков и досегашният шеф на НИП Драгомир Йорданов, който за кратко също беше министър - в служебния кабинет на Марин Райков. Те ще бъдат избирани от управителния съвет на НИП, в който влизат членове на ВСС, на Министерството на правосъдието, от Софийския университет и тримата "големи" в съдебната власт - председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Гласуването ще бъде явно, а изборът ще стане с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на съвета. Ако никой не бъде избран от първия път - ще има второ гласуване, а ако и тогава никой не събере нужните гласове - ще има нова процедура за избор, обясни в сряда (27 април) шефът на ВКС Лозан Панов.

Същия ден бе внесено предложение за добавка в дневния ред на ВСС от Калин Калпакчиев и Соня Найденова за обсъждане на  два основни въпроса: кой ще "препитва" кандидатите за НИП и как ще бъдат оценявани те. "Аз самият научих за тази процедура от медиите. Тогава потърсихме и открихме правилата, нашите представители в УС въобще не са ни информирали за това. Правилата обаче не съдържат дори и начало на обяснение как ще протече гласуването. Всички имаме пришки на езиците да говорим колко са публични процедурите. Но ако ще и в междугалактическото пространство да се излъчва един избор, няма смисъл да се хвърлят грешни пари за това излъчване, след като в правилата няма нито една думичка какви са критериите и длъжен ли е управителният съвет да изложи мотиви", обясни Калин Калпакчиев. В крайна сметка ВСС гласува да се разреши не само на представителите на ВСС в управата на института, но и на останалите висши кадровици в съвета да задават въпроси към кандидатите.

Що се отнася до критериите, по които ще се избира новият директор, те така ще си и останат в мъгла - точно толкова гъста, колкото и при всеки друг избор на административен ръководител, при това не само в съдебната власт. Защото както ВСС не може да обясни по какви "критерии" избира някого за шеф в системата, така и Народното събрание не може да осветли населението как така избира своите представители за Инспектората на ВСС, ЦИК или СЕМ.

Истината обаче е, че толкова публичен избор на директор на НИП всъщност се прави за първи път.

"Няма да ви кажа откъде дойде предложението, но то гласеше ние директно да пристъпим към избор на досегашния директор, без конкурс. Ние решихме да направим публичния конкурс", обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на разгорещения дебат във Висшия съдебен съвет по темата как и по какви критерии ще бъде избиран новият шеф на НИП. "Първият избор нито е бил в условията на прозрачност, нито при такава публичност, да не говорим колко е спазено изискването за равен достъп. Затова приехме да се изложат концепциите, да има данни за притежаваните високи професионални и нравствени качества, за практическия опит в съдебната система", поясни и членът на управителния съвет на НИП Даниела Кузманова.

Доколко обаче това ще направи избора прозрачен - ще стане ясно след самото изслушване. А и след гласуването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във