Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Жълтото куче на прага на Темида и на МВР

S 250 2296e627 1b7f 4975 8c22 f69b6ebe2bc3
S 250 059a73b8 8bf7 4951 b4f7 2e433b49b7c6
S 250 cc89052d 6680 4eed 9fa3 2753e25b41fc
S 250 ed0dbe89 2a0a 46d7 99e4 b8b6e3bd5d19

Добри шансове за черната овца ВСС

Добра година иде за родната Темида - така  поне сочи китайският хороскоп за 2018 -а. Понеже ние, българите сме особено племе, което вярва повече на другите, отколкото на себе си, зодиакалната прогноза на братята китайци ще ни дойде дюшеш заради позитивизма, с който е  заредена.

Съдебната ни власт е спомената за първи път през 1878 г. във "Временните правила за устройство на съдебната власт". Както се вижда, Темида тук се е родила под знака на Тигъра, а това е добре за нея, защото ни предстои годината на Жълтото куче, което е благосклонно към Тигрите. Кучето ще направи всичко, за да намали техните проблеми и грижи и  да внесе спокойствие в света им.

Китайският хороскоп за 2018-а сякаш е писан за нашенската Темида, чиито проблеми произтичат от това, че все се намира в процес на реформа и все си остава неремонтирана. В последния мониторингов доклад на "астролозите" от Брюксел това също е отбелязано. В лицето на Кучето  обаче тя си намира закрилник. Тигърът е открит и искрен, с което печели Кучето за приятел, който ще му угажда и пази.

Докато е под знака на Тигъра обаче нашата  Темида  трябва да се пази от измамници, защото обикновено слуша интуицията си и поради тази причина често бива подвеждана. Не е ясно дали защото повече слушат интуицията си и нетолкова почитат буквата на закона, но някои представители на съдебната власт ще се превърнат в същински бизнесмени. Търговията със справедливостта ще им донесе много пари - факт сам по себе си положителен за Тигъра, но за пациентите му - нетолкова. 

И т.нар. правителство на съдебната власт - Висшият съдебен съвет - ще добрува през новата 2018-а, сочи хороскопът. То е белязано от знака на Овцата, тъй като се е  появило на бял свят (ВСС) с приемането на Конституцията на Република България от 1991 година. Годината на Жълтото куче обещава на Овцата - в случая -ВСС спокойствие, уравновесеност и увереност в избрания път. Може да се каже, че новоизбраният през миналата година съвет вече подсказа с някои действия, че има възможности да преведе съдебната власт през бурите. Кучето е отявлен защитник на справедливостта и ВСС има всички шансове да се възползва от протекцията му. Съвпадението на най-добрите качества на Овцата с енергията на Кучето обещава успех в начинанията на ВСС, което ще направи голяма крачка в реформата на съдебната власт. С други думи -  има надежда  най-сетне ВСС да  се раздели с  имиджа си на черна овца и да  поеме по пътя на успеха.

Едно от изпитанията за хората в съдебната власт  ще е свързано със зодиакалния знак на  представляващия съвета Боян Магдалинчев - знака на Коня. Той  ще трябва да устои на присъщата за зодията суетност. Магдалинчев е роден през 1954 г., под знака на Коня, а новата 2018 г. според хороскопите изпълва представителите  на този знак с радост и щастие. През годината на Жълтото куче Конят ще подмени такъмите си, ще нароши грива. Тъй като по природа е пътешественик, Конят ще се впусне в чести командировки, в търсене на успеха на съдебната реформа. Дали начинанията му ще са успешни, зависи доколко Конят ще се вслуша в интуицията си и дали ще бъде настойчив в преследването на целите си. В прогнозата за Коня в годината на Кучето се посочва, че трябва да се пази от мошеници и мними бедняци - каквото и да означава това.

(снимка 275721- Боян Магдалинчев)

 

Тигърът ВКС

Върховният касационен съд като най-висша съдебна инстанция е учреден със специално постановление през ноември 1878 година. ВКС е установен в София при Съдебния отдел на Временното руско управление, като първоначално съставът му е бил от трима членове, а го е  ръководил  управляващия отдела Сергей Лукиянов. Очевидно ВКС ще се ползва от всички шансове, които годината на Жълтото куче предоставя на Тигъра, какъвто е знакът на Върховния съд. Кучето ще се погрижи притесненията и проблемите на съда да изчезнат, за да се отдаде на спокойна и резултатна работа.

Добри са перспективите и пред шефа на ВКС Лозан Панов, който е роден през 1971 г. под знака на Свинята. За него хороскопът сочи, че качествата му ще бъдат почетени подобаващо през годината на Жълтото куче. 2018-а ще донесе на Свинята стабилност във всички области. Силата и стабилността на този знак ще държат далеч настрани враговете му, които няма да смеят да се доближат. Кучето ще пази Свинята от неприятелите й и ще се грижи начинанията й да се реализират. Хороскопът сочи, че отговорността и разсъдливостта на Свинята ще привличат добрите енергии на годината и ще й донесат добри резултати и приходи.

(снимка 273809 - Лозан Панов)

 

Дракон и Кон в двора на прокуратурата

Доста респектираща е и прогнозата за прокуратурата и за следствието през годината на Жълтото куче. Както е известно, те са уредени за първи път в Закона за устройство на съдилищата в България от 1880 година. Това означава че господарят на съдебното производство е истински Дракон според поверията на китайците. А техният хороскоп предупреждава, че през годината на Жълтото куче на прокуратурата трябва да се гледа с четири очи. Най-вече защото Кучето умножава способностите на Дракона и по този начин го прави истинско страшилище. 

Тази година Драконът ще се вторачи в нова цел. Той ще даде мило и драго, за да реши стари проблеми и да си разчисти пътя към нови начинания. Кучето му носи слава и признание, ако разгърне творчески таланта си. А той - както би трябвало да очакваме, е да води разследванията така, че после да няма лоши изненади в съдебната им фаза. На подобно развитие на нещата  сме се нагледали толкова пъти през годините, че чак е неудобно да си спомняме факта, че прокуратурата е под знака на огнедишащия Дракон.

От друга страна пък нарасналите способности на Дракона в годината на Кучето могат да ни донесат и главоболие. Науми ли си нещо Драконът, ще го доведе докрай, дори ако съответното разследване да е съшито с бели конци.

И тъй като господар на господарите на разследването е главният прокурор Сотир Цацаров, ситуацията около Дракона става напрегната. Много власт в копитата на Коня, какъвто е роденият през 1966 г. Цацаров, със сигурност е притеснително. Конят е неспокоен дух, изтънчен, обича да блести сред обществото. Суетен е, не обича разочарованията, склонен е да се обижда. В годината на Жълтото куче главният прокурор ще има поводи за много радост и признание от страна на деловите си партньори. Конят никога няма да забрави приятелите си, дори когато преследва кариера и постижения. Те ще добруват около него, докато той им разчиства пътя.

(снимка 257332 - Сотир Цацаров)

 

МВР: дългоушко-добродушко

Появилото се на бял свят на 5 юли 1879 г. Министерство на вътрешните работи е със зодиакален знак Заек. Основната му черта е, че е амбициозен, но не е агресивен. Заекът е тактичен и доброжелателен. Той никога няма да каже, че има ръст на престъпността. Не - това би изплашило онези, които са склонни да го слушат. За тях Заекът е подготвил подбрана статистика, стълб в която е доброжелателната тенденция за повишаване на разкриваемостта на престъпленията.

През 2018-а атмосферата около Заека ще е приятна, от време на време ще има бури на хоризонта заради нескончаемите щения на полицаите за увеличаване на възнагражденията им. Като цяло обаче ще е спокойно, защото Жълтото куче много цени мира и в това отношение си допада със Заека. Освен това жълтият пес цени и качеството на Заека да обмисля рисковете, да анализира и да  претегля ситуациите. Изпадне ли обаче в дълбок размисъл, Заекът може и да проспи годината, както неведнъж се е случвало. И прословутата реформа в МВР да си остане мечта за догодина.

Сегашният шеф на вътрешното ведомство Валентин Радев, който е роден през 1958 г. под знака на Кучето, може да допринесе много за спокойствието в системата. Но може и да заложи мини под лапите на Заека, ако не престане да се държи като офицер от артилерийските части. Понеже е такъв по образование, му е писано през годината на Жълтото куче да продължава да гледа към артилеристите и да не ги пренебрегва за сметка на полицаите.

Все пак доколкото  действа в своята година, Кучето ще преживее щастливи и успешни дни. Въпреки сравнително непознатата сфера на вътрешните работи пред Кучето има зелена светлина за всяко едно начинание. То винаги души за нови възможности и пътища, които се отварят пред него. Най-важното е да не лае напразно и да си вярва - тогава успехът ще го споходи, деловите му партньори ще са добри и внимателни, а противниците - неуверени и боязливи.

Може би проблемите ще бъдат във финансовата сфера. Въпреки огромния бюджет Кучето е тревожно дали ще се вмести в него и няма ли да се наложи да иска допълнително средства за нови униформи, за кубинки и снаряжение за служителите. Хороскопът обаче сочи, че парите ще постъпват от разни страни, най-вече от глоби и такси. И ако е рекъл Господ,  да заработи прословутото предприятие на МВР за услуги. 

С една дума, пред Кучето се очертава комфортен и безгрижен живот. Жълтият пес обаче не трябва да се полъгва и успокоява - хороскопът предупреждава, че забавлението трябва да почака и е време за работа и още работа. 

(снимка 253077 - Валентин Радев)

 

ДАНС: страшилище под руното на Овцата

Първият нормативен акт, който урежда съществуването на контраразузнаването, е Законът за столичната полиция, утвърден с Указ № 463 от 13 декември 1906 г. на княз Фердинанд. Указът е обнародван в бр.3 на "Държавен вестник" от 4 януари 1907 г. -  затова тогава е и професионалният празник на агентите. Държавната агенция "Национална сигурност" притежава всички характерни черти на Овцата. През 2018 г. спокойната и уравновесена Овца среща сигурното и спокойно Жълто куче. И двете зодии имат способността да вървят с дълбока увереност по избрания път, но вече комбинирана с целеустремеността на Кучето. Точната и акуратна Овца обича всичко да е по правилата, и получава още енергия от Кучето, което е отявлен защитник на справедливостта. Качествата на знака се усилват и нищо чудно, че Овците през 2018 г. са поставени под специална защита и могат да не се боят от евентуални провали. Овцата е идеалният помощник, секретар и асистент, който винаги ще бъде допускан до креслото на шефа. Ще има шансове да се изкачи, да се разположи и да командва - поне докато се отегчи.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще е от полза на агенцията и през годината на Кучето. Роденият през 1968 г. агент №1 е типичен представител на зодията Маймуна. През 2018 -а Маймуната ще привлича като с магнит поклонници, особено сред високите етажи на властта. Астролозите обаче предупреждават Маймуната, че трябва да си подбира ухажорите, защото ще налети на лицемери и измамници. Иначе във финансите представителите на този знак могат да бъдат спокойни, защото за тях  ще се грижи доброто Куче. Макар Маймуната да не е известна със спестовност, ако се вслуша в благоразумието на Кучето, ще бъде възнаградена. Защитена от мошеници във финансите, тя ще се смее и ще се радва на живота.

(снимка 230416 -Димитър Георгиев)

 

Службата за охрана с душа на заек

Под знака на Заека се е намърдала и Националната служба за охрана (НСО). На 26 юни 1879 г. княз Александър Батенберг полага клетва в Търново и поема управлението на България. Естествено, възниква и необходимост от създаването на подразделение за личната му охрана и за отдаване на военни почести при официални и тържествени случаи. И така се появява първообразът на днешната НСО. Както вече стана дума, Заекът се цели в хармонията и 2018-а ще го зарадва с една приятна атмосфера, с подкрепата на Кучето. Дългоушкото ще бъде поставен на пиедестал и ще бъде активно ухажван и от политици, и от бизнесмени със значение за националната сигурност.

Годината на Кучето ще е благосклонна и към шефа на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов. Роденият под знака на Плъха бодигард №1 ще има успех, но ако  се откаже от навика си да ползва своето обаяние за користни цели, се посочва в хороскопа. Кучето обича всичко да е честно и няма да толерира интриги и тайни планове. И ако Плъхът играе по правилата, може да забрави за проблемите. Той има достатъчно таланти да постигне целите си и по другия начин - да очарова началници и партньори с професионализъм, а не с мили очи. През 2018-а на Плъха се предоставя възможност да разширява кръгозора си, но е хубаво амбициите му да съвпаднат и с възможностите му.

(снимка 178666 - Ангел Антонов)

 

Спокойствие за ДАР

Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) е под знака на Овцата, тъй като Законът за ДАР влиза в сила на 1 ноември 2015 година. През 2018 г. спокойните и уравновесени Овци срещат сигурното и спокойно Жълто Куче, заедно с което ще вървят уверено по избрания път. Няма да има издънки и гафове, службата ще прави големи крачки напред. Овцата обича разкоша, но нека внимава с харчовете и да не се отдава на безсмислено разточителство. Обеца на ухото е съдбата на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, който се влачи по съдилищата с обвинение за присвояване на средства.

Отговорност и разсъдливост - това са качествата, с които шефът на разузнавачите Драгомир Димитров ще бъде на почит през годината на Жълтото куче.Той е роден под знака на Свинята, която в годината на жълтия пес ще се радва на стабилност и добри резултати. Кучето ще разгонва неприятелите й и ще я пази ден и нощ. С две думи - съдбата е взела Свинята под своя закрила.

(снимка 277204 - Драгомир Димитров)

 

ДАТО: Змията, която не спи

Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) е родена под знака на Змията. Това се случи през август 2013 г., когато в "Държавен вестник" беше публикувано изменението на Закона за специалните разузнавателни средства. Промяната в ЗСРС доведе до създаването на ДАТО като самостоятелна агенция към Министерския съвет, -извън системата на МВР, където се намираше дотогава.

В годината на Кучето Змията може да бъде и кобра - много зависи от ситуацията. Противниците й трябва да внимават, както и деловите й партньори. Във всяка ситуация Змията ще бъде с едни гърди напред и винаги ще прави правилния избор. Особени успехи се очакват в творческите дейности, където тя ще разгърне талантите си. Змиите са приятели с парите, а в годината на Кучето финансовото им състояние ще се укрепи и подобри в пъти. Запасите ще нараснат.

Все пак Кучето ще донесе нещо необичайно за Змията - безпокойство и неувереност в решенията и най-вече при издаване на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. Тя ще се колебае повече от друг път и заради това я грозят скандали заради неправилни решения. Влюбените Змии ще губят увереност в партньорите си, кариеристите - в своите стратегии. Съветът към знака е да намери начин да бъде верен на даденостите си и да не се поддава на нерешителността, присъща на Кучето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във