Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Кабинетът отсвири Цветанов за чипа

S 250 5342b623 19ce 459d bafb b64fdc5f969a

Министерският съвет подмина като малка гара шефа на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и въведе електронната идентификация с промени в Закона за българските лични документи. В сряда (20 април) кабинетът одобри текстове, според които личните карти на българите вече ще могат да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.

Както е известно, в средата на март тази година Цветанов и ръководената от него Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърлиха Закона за електронната идентификация. Вторият в ГЕРБ настоя текстовете в проекта, които трябваше да доведат до подмяна на личните карти заради влагането на чипове с данни за електронна идентификация, да бъдат отхвърлени. Тогава заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че това щяло да доведе до оскъпяване на личните карти и посъветва вносителите на закона за идентификацията да влагат чип в друг вид документ.

Вероятно крачката на правителството към реализирането на електронната идентификация е резултат от сделка между ГЕРБ и партньорите им от Реформаторския блок. Когато Цветанов отхвърли Закона за електронната идентификация, реформаторите се разгневиха и дори направиха специална пресконференция, за да подчертаят колко важен за тях е този закон. Те помолиха герберите да преосмислят позицията си за въвеждането на електронен чип в личните карти. Мотивът им бе, че отхвърлянето на текстовете ще възпрепятства електронния вот. Българските електронни лични карти са средство, чрез което може да се улесни изборният процес, заявиха реформаторите. И предупредиха, че ако герберите не преосмислят позицията си, са готови да внесат промени в Закона за българските документи за самоличност, които бързо да позволят издаването на електронни лични карти. Те парираха предположенията за оскъпяването им, като гарантираха, че личните документи с чипове ще струват точно толкова, колкото и сега издаваните. Затова реформаторите поискаха в най-кратки срокове да започне издаването на документи с чип. Електронното гласуване няма да става толкова лесно, колкото при лични документи с чип, мотивираха се те.

Самата идея за чипове в картите се предхождаше от решение №722 на Министерския съвет от 2 октомври 2015 г., с което Законът за електронната идентификация бе одобрен и стана ясно, че българите вече ще имат нов тип лична карта. За разлика от настоящата, тя ще съдържа и електронен носител с данни за електронна идентификация, реши тогава правителството.

Управляващите вече бяха започнали сериозна подготовка за реализирането на предложението си. В началото на февруари МВР обяви, че възнамерява да строи фабрика за нови лични карти и да стартира работата на нова Централизирана система за персонализация на български лични документи. Тя щеше да струва близо 600 млн. лв., а МВР бе обявило обществена поръчка за изпълнението й. Предметът на поръчката включваше доставка на специално оборудване, проектиране и построяване на специална сграда, инфраструктура, софтуер и други необходими действия, за да се осигури цялостният процес за производство и вграждане на защитни елементи в българските лични документи.

Изненадващо на заседанието на кабинета на 17 февруари финансовият министър Владислав Горанов обяви, че по нареждане на премиера Бойко Борисов поръчката е спряна. Горанов уточни, че аргументът за спирането на поръчките е  "да се разсее съмнението за задкулисие и за нещо скрито-покрито". Целта според него била да се защити общественият интерес и да отпаднат съмненията, че поръчките не се организират достатъчно прозрачно.

Тогава финансист №1 разкри, че правителството има идея да направи по друг начин поръчката за новите документи за самоличност. В тази връзка бе замислено преструктуриране на печатницата на БНБ, от която да се освободят техника и персонал. Горанов обясни, че това ще доведе до понижение на цената на проекта. Освен това ще бъде създадено и ново търговско дружество, което първоначално ще бъде подчинено на финансовото министерство, а след това ще бъде прехвърлено към МВР. Точно тази нова структура ще се заеме с организацията на правенето на новите документи за самоличност, разкри Горанов. Той предположи, че след това вероятно цената ще падне още, тъй като щели да се намалят търговските печалби.

Предположението на Горанов очевидно трябваше да поуспокои противниците на идеята. Това обаче не се случи и Законът за електронната идентификация се препъна във вътрешната комисия на парламента благодарение на бившия МВР шеф Цветан Цветанов. 

Тази седмица обаче кабинетът разигра друг вариант на идеята, този път с промени в Закона за българските лични документи. Промените уреждат въвеждането на електронен носител на информация (чип) в личните карти. Те предвиждат възможността върху електронния носител  да се записват и биометрични данни на лицето в отделен защитен сегмент на носителя. Данните ще се записват съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване.

Правителството смята, че нововъведенията са необходими, за да може електронната идентификация да се използва от максимално голям брой граждани. Според кабинета по този начин ще се създадат условия значителен брой хора да ползват услугата, което ще има позитивен ефект върху изграждането на електронното управление, отварянето на институциите към гражданите и достъпа до електронни административни услуги.

Новите текстове в закона регламентират използването на електронна идентификация и в международния паспорт като допълнителна мярка за постигане на масовата й употреба и с оглед на техническите възможности на електронните носители. Удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис ще бъдат записани само ако гражданинът изрично е заявил, че желае това.

Законопроектът разширява възможностите за подаване на заявления за издаване на документи по електронен път, добавяйки използването на електронната идентификация като алтернатива на квалифицирания електронен подпис, се казва в мотивите на кабинета. Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР вече ще има техническа възможност да издава лични документи с електронен носител, тоест ще бъде изградена и Централизираната система за персонализация на български лични документи, струваща по първоначални данни близо 600 млн. лева. Това означава, че вече активно и без много шум се работи по реализирането на идеята за преструктуриране на печатницата на БНБ, както и за създаването на ново търговско дружество за нови документи за самоличност под егидата първоначално на финансовото министерство, а после - на МВР.

Предстои законопроектът да бъде предложен за приемане от Народното събрание. Той е систематично свързан с нормативната уредба за електронната идентификация и удостоверителните услуги в националното и европейското право и е съобразен с възприетите в държавите членки стандарти и добри практики, уведомяват от Министерския съвет.

Индустриалният капитал е "за"
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също съобщи в края на март, че е против решението на шефа на вътрешната комисия Цветан Цветанов. АИКБ подчертава, че отпадането на тези текстове бламира очакваното от бизнеса електронно управление. Електронният носител, вложен в личната карта по европейски стандарти, дава надеждна и приемлива гаранция за защита на данните на лицата и им осигурява достъп до пестящи време и средства услуги, се казва в становище на асоциацията. Според тях електронната идентификация в личните документи е мощен инструмент против корупция и изборни измами. Фактът, че тя е възприета в останалите държави от ЕС, е гаранция за нейната безопасност и удобство, смятат в АИКБ. Асоциацията обяви, че Законът за електронната идентификация е приоритетен за АИКБ. Това е така предвид значимостта и потребността от създаване на правна възможност за използването на достъпни, сигурни и евтини публични онлайн услуги. Вярваме, че въвеждането на единна национална идентификация е шанс да бъдем сред водещите европейски страни, приели съвременно решение в полза на своите граждани и бизнес, се казва в декларацията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във