Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

"Казусът Гатев" тръгва към Страсбург?

Парламентът прекрати предсрочно мандата на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев. Изненади при гласуването на депутатите в четвъртък (15 март) нямаше. Формално погледнато, те и нямаха  друг избор, освен да го освободят - той вече не може да заема този пост, след като допускът му до класифицирана информация бе отнет. А без него Гатев на практика не може да работи с данни, събрани чрез специални разузнавателни средства (СРС).

Дотук се стигна, след като през юли 2017 г. ДАНС - по предложение на прокуратурата, отне допуска до класифицирана информация на Гатев. Повод даде подозрението, че като член на Бюрото на няколко пъти той е оказал "нерегламентирано съдействие" на граждани, които искали да научат дали прокуратурата и разследващите са ползвали незаконно СРС-та в разследвания, водени срещу тях. Подозрение, защото конкретни факти по случая така и не бяха съобщени  защото са  секретни.

Допускът обаче бе отнет. При това без мотиви, от които поне на Гатев, който е един от най-известните столични юристи, да му стане ясно какви точно правила в закона е нарушил. Впоследствие тази мярка бе потвърдена от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), а и от Върховния административен съд - със "строго секретно"  решение от януари 2018 г., чиито мотиви също останаха напълно неизвестни - пак заради споменатата   "строга секретност".

Последва заседание на парламентарната Комисия за контрол над спецслужбите, която навръх 8 март също гласува за предсрочното прекратяване на мандата на Гатев. При това без депутатите въобще да си направят труда да изслушат него  и председателя на Бюрото Бойко Рашков, които чакаха пред вратата. И още следващата седмица предложението за "уволнението му" от Бюрото за контрол на СРС-тата влезе за гласуване в пленарната  зала.

Какво следва оттук нататък? Бюрото ще трябва да работи известно време с намален състав - от четирима души. От тях само двама са юристи, въпреки че материята, с която се работи, е най-вече юридическа - председателят Бойко Рашков и Огнян Стоичков.

Другата любопитна подробност около  състава, който ще трябва да се произнася по случаите на незаконно използване на СРС-та, е, че двама от останалите членове на съвета са излъчени през 2013 г. от БСП, а другите двама - от ГЕРБ и "Атака". А за приемане  на всяко решение са нужни три гласа и ако не се събере необходимото мнозинство - до него няма как да се стигне, и работата на бюрото може да се окаже блокирана. Публично известно е, че тук вече са се получавали  такива патови ситуации.

Депутатите най-вероятно ще излъчат още един член на бюрото, който да "довърши" мандата на Гатев, който  изтича в края на 2018 година. Ако се стигне до избор, няма почти никакви съмнения, че новият член на НБКСРС отново ще бъде представител на управляващото мнозинство. А така единственият орган, призван да защитава гражданите от незаконно подслушване и който по презумпция би трябвало да бъде независим от властта, може да се окаже във висша степен политически "обязден". Опасност, която расте буквално с всеки ден. Заради непрекъснато разширяващите се хипотези, в които се допуска прилагане на СРС, и с постоянното "набъбване" на органите, които могат да подслушват (последно в списъка на ведомствата, които ще могат да използват СРС-та, бе добавена и новата "антикорупционна комисия).

Случаят "Гатев" обаче далеч не е приключен, категоричен бе председателят на НБКСРС Бойко Рашков. Той най-вероятно ще отпътува към съда в Страсбург, от когото  ще се очаква да каже има ли въобще възможност за защита човек, който заради "строгата секретност" не знае в какво го обвиняват. "Процедурата е обвита в тайнственост, а една такава процесуална мъгла създава беззаконие" казва Рашков. И припомня, че през 2016 г. България вече бе осъдена в Страсбург именно заради една такава "секретна" процедура по отнемане на допуск до класифицирана информация.

Председателят на бюрото обяви и че буквално тези дни ще подготви и ще изпрати в МВР и на главния прокурор справка за отказаните от съда искания за използване на СРС. Защото според Рашков  съдът е залят от "некачествени" искания за използване на СРС, допускат се едни и същи грешки, но неясно защо ръководителите на отделните звена не предприемат мерки те да бъдат избягвани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във