Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Казусът "Влахов" взриви ВСС

Разправията около искането на шефа на ВКС Лозан Панов заместникът  му и шеф на гражданската колегия Красимир Влахов да бъде освободен от поста си, която тресе Върховния касационен съд от месеци, във вторник (6 февруари) вече придоби измеренията на гротеска. В нея авторитетът на съдебната власт - и без това сринат почти до нулата, за пореден път бе подложен на "приятелски огън" отвътре - точно от тези, които имат най-голямата отговорност да го пазят.

Накратко историята: Влахов е заместник-председател на ВКС от 2012 година. За високата позиция го предложи предишният председател на съда Лазар Груев - дотогава съдията Влахов бе ръководител на Районния съд в София. Влахов запази длъжността си и след встъпването на новоизбрания председател на ВКС Лозан Панов. Но през октомври миналата година Панов внезапно поиска оставката на Влахов от ръководната длъжност с мотива, че двамата не се разбират и не са "в синергия" при упражняването на управлението на ВКС.

Влахов отказа да подаде оставка - вместо това поиска съдиите от ВКС да му дадат своеобразен "вот на доверие". После въпросът тръгна  през различни формати на обсъждания и гласувания сред магистратите, завъртя се в различни  интерпретации и по медиите. Накрая се стигна до заседанието на съдийската колегия във вторник, на което Панов поиска Влахов да бъде освободен от ръководния пост и оставен като редови съдия във ВКС, а на негово място да бъде назначена съдия Светла Димитрова.

Случаят се превърна в безспорен прецедент, защото такова истеризиране около заместникпредседателски пост в един орган на съдебната власт, пък бил той и ВКС, никой не си спомня да е имало досега.

Проблемът тръгва оттам, че административните ръководители в съдебната власт имат мандати, а заместниците им - не. Обикновено те се възприемат като "проекция" на началниците си: назначават се по тяхно предложение, съответно - по тяхно предложение би трябвало да може да бъдат и освобождавани. Досега не е имало случай да е отречено правото  на някой новоназначен шеф на прокуратура или съд да сформира такъв екип. Съвсем неотдавна подобна рокада се състоя и по върховете на Върховния административен съд, но там драми и усложнения просто нямаше: старите заместници на Георги Колев си тръгнаха сами, без проблем минаха и предложенията на Георги Чолаков за избор на новия му управленски екип. Логично изглежда да не възникне  проблем и ако в хода на мандата си един административен ръководител поиска замяна на някого от заместниците си и предложи друг.

Само че в казуса с ВКС един съвсем простичък от юридическа гледна точка въпрос породи крайности. А по време на обсъждането му пред ВСС във вторник той придоби "вътрешнозаводски" привкус, който неколцина от членовете на съвета определиха като "другарски съд" - както срещу Панов, така и срещу Влахов. Стигна се до безпрецедентно до момента остро противопоставяне и размяна на гневни реплики между членовете на съдийската колегия - досега, макар и понякога с видими усилия, те никога не допуснаха да надскочат рамките на добрия тон. Стигна се  дори дотам  част от тях  да напускат демонстративно залата за гласуване, изразявайки явно несъгласие със становищата на останалите.

Продължилите три часа дебати всъщност се въртяха само около това дали Красимир Влахов може и трябва да бъде освободен от ръководния пост по искане на председателя на съда. Спорове по предложението на негово място да бъде избрана съдия Светла Димитрова изобщо нямаше - всички в съдийската колегия бяха на едно мнение: че тя е съдия, който заслужава това доверие и притежава всички необходими качества, за да бъде натоварена с такава отговорност. Още повече че повече от 60 съдии от ВКС също са гласували в подкрепа на това предложение.

В крайна сметка съдийската колегия на ВСС отказа да освободи от този пост Красимир Влахов - с 10:4 гласа членовете на ВСС отхвърлиха предложението на Лозан Панов. Но защо - така и не се разбра. Въпреки обтекаемите дискусии и спорове между членовете на съвета юридически издържани аргументи за едно такова решение просто не се чуха. Единственото, което стана ясно, е, че мнозинството в съвета е недоволно от начина, по който Панов е поискал тази рокада в ръководството на съда.

За капак - минути след решението на съдийската колегия  самият Влахов обяви, че подава оставка.

Така циркът стана пълен. Пита се в задачата кому беше нужно всичко това? И как на никого от участниците в тази трагикомедия не му хрумна, че покрай това публично "мерене" на мускули и его всъщност "гори"  авторитетът на ВКС като институция, а  и на съдебната власт като цяло. А техният авторитет и без това е в остър дефицит...

Facebook logo
Бъдете с нас и във