Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Коледно писмо до Гринч

Или как ни откраднаха Коледа!

Скъпи Гринч!

Обръщам се към теб, защото си специалист по разваляне на коледни празници, а според последния филм за теб, който го пуснаха в кината наскоро, даже си можел и да откраднеш Коледата.

А след като знаеш как да я откраднеш, може би си наясно и как да я върнеш на хората?

Гринч, налага се да помогнеш! В други години винаги съм писал писмо до Дядо Коледа, но тая ще пропусна. Според тате нямало смисъл, защото вече били откраднали Коледата. Знам, че сърцето ти е голямо и затова се обръщам към теб с молба да помогнеш да я открием и да я върнем на място.

А според тате нямало файда да се обръщаме към МВР и към прокуратурата, защото там водели разследването за кражбата срещу неизвестен извършител. Макар че, както казва тате, всички много добре знаят имената на ония, заради които на хората не им е до празнуване. Включително и МВР, и прокуратурата са наясно.

Но срещу ръжена не можеш да риташ, обясни ми баща ми.

Аз от това обяснение нищо не разбрах, и се наложи пак да го попитам кои точно са извършителите. Ама той ме плесна зад врата и ми каза, да си затварям устата.

Що го биеш, ревна мама. Щото много пита, отвърна й баща ми. Ами нека пита  -  да знае, защити ме тя. Баща ми обаче махна с ръка и ми нареди да съм влизал в банята да се изкъпя, защото това щяло да ми бъде последното къпане за годината, а за догодина не се знаело.

Защо не се знае, тате? Нали не живеем в пустинята, вода има навсякъде, учудих се аз. Има, ама не е наша, а на едни французи, рече мрачно той. Е, как на французи, като тя си е наша, българска, попитах аз. И съжалих, защото пак ме перна зад врата.

Бегом в банята, заповяда баща ми. А когато пораснеш и прочетеш Маркс, ще разбереш какво е пазарна икономика и защо българската вода принадлежи на чужденци, разбра ли!

Ама аз го знам Маркс, бе, тате! Това са ония братя смешници, на които ти се скъсваш да се смееш, нали?!

Виж кво, води го този многознайко в банята, че както сме тръгнали да се обясняваме, кубикът вода ще вземе да стане 100 лева, рече баща ми на мама. И тегли една дълга псувня, каквато обикновено изкрещяваше веднага, щом пуснеше новините по телевизията.

Много е смешен баща ми, даже по-смешен и от всичките братя Маркс, взети заедно! Седне ли пред телевизора, скача като ужилен, щом чуе, че управляващите ни били направили магистрали, та да се почувстваме европейци. Абе какви европейци, бе, да ви таковам Европата, щом един "Граф Игнатиев" половин година не можете да направите като хората!  Кво ли ги гледам тия бандити, вика баща ми и тутакси гаси телевизора.

Въобще телевизорът го изкарва от кожата. Пусне новините  и почне да се зачервява като пуяка на дядо ми на село. Очите му ще изфръкнат, от устата му излизат едни думи - мани, мани, срам ме е да ги опиша. А майка ми само се държи за сърцето и току му вика: Недей, бе Коле, ще вдигнеш кръвното и току-виж направиш някой инсулт!

А баща ми, като остане без глас, безмълвно сочи шишето с водка. И мама му налива в чашката, защото водката сваляла кръвното.

Ето така се лекува той. Излизало му по-евтино, а иначе трябвало да си доплаща по здравна пътека. Ама вчера ходи на доктор, който му казал, че черният му дроб бил голям като раница. Като гушна букета, го занеси в парламента, дарявам го на ония кретени, мрачно рече баща ми на мама. Какво са ти виновни хората, бе, Коле, жално нарежда тя. И на теб ли да обяснявам защо са виновни, ма!? И се почва едно псуване, безкрай: водата, топлото, тока, хляба, зеленчуците, заплатите, пенсиите...

И ще ми разправя оня, дето го галили трима папи по главата, че толкова много работел, че не бил излизал в отпуска! Ами вземи си дългосрочна отпуска, дано разберем каква е разликата, пали се баща ми. Защо не избягах навремето, ами се оставих на дърти години да ме яздят някакви цървули, продължава той.

Не е чак толкова зле, бе, Коле, плахо отвръща майка ми. И стига вече с тоя "Граф Игнатиев", що не се разходим до Борисовата градина, Фандъкова била пуснала фазани там... Като в рая, бе, Коле, вика мама и дърпа тате за ръката.

Имаш ли акъл в тая глава, докато стигнем от "Люлин" до центъра, циганите вече ще са оскубали фазаните за Васильовден, отвръща баща ми. Даже няма да чакат Бангу Васил, направо за Коледа ще ги приготвят!

Такива ми ти работи си говорят наште, докато ти пиша това писмо, скъпи Гринч. Тате вика, че Фандъкова била направила Коледата на ромите, защо и ние да не си направим празник!? Трябвало да гледаме по-оптимистично на нещата - тази година фазани, догодина пауни, смее се баща ми.

Затова те моля, Гринч, помогни ни да си върнем Коледа! В теб ми е надеждата!

Завинаги твой!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във