Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Комисията "Антикорупция" подхвана бившия кмет на Неделино

Бившият кмет на Неделино рязко сменя амплоато.
S 250 f1d82e0f 1194 4b6c a869 c2f0d5e9eada

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) поиска конфискация на имоти и пари на обща стойност 421 425 л. от бившия кмет на Неделино Стоян Беширов и семейството му. Искът за отнемане е внесен в Окръжния съд в Кърджали, делото тепърва предстои. Новата антикорупционна комисия иска да сложи ръка върху земеделски земи и гори, както и на парични суми, които са преминали през личните сметките на кмета и съпругата му, както и през контролираните от тях търговски дружества.

Проверката на имуществото на Бекиров е започнала след уведомление от прокуратурата, че срещу бившия кмет е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление, извършено от него в качеството му на действащ кмет. Да припомним, че прокуратурата се самосезира след журналистическо разследване за това как се харчат пари от обществени поръчки в Неделино.

Случаят бе поет от "антикорупционното" спецзвено към Софийската градска прокуратура. В края на август 2017 г. държавното обвинение внесе в Смолянския окръжен съд обвинителен акт с впечатляващ обем от над 340 страници. А за делото трябваше да бъдат призовани и разпитани близо 200 свидетели и вещи лица.

Беширов беше обвинен, че заедно с още осем души, сред които бившият замесник-кмет на Неделино Румяна Караиванова, двама общински съветници и бизнесмени и неколцина общински есперти - в периода 2012-2014 г., са извършвали престъпления, от които общинският бюджет е бил ощетен с над 900 000 лева. Обвинението срещу самия Беширов беше за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Месец по-късно обаче, вместо да насрочи процеса, съдът безславно върна обвинителния акт на прокуратурата заради открити пропуски в обвиненията. И от тогава до сега за това дело повече нищо не се чу.

Както по отменения закон за конфискация на престъпно имущество, така и по новия антикорупционен закон, който влезе в сила едва преди месец, липсата на влязла в сила присъда по наказателното обвинение обаче не е пречка да започне процедура за конфискация. Разликата е само в органа, който ще може да иска това, или по-скоро само в името му - защото към този момент новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е просто преименуваната стара Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), към която се вляха и служителите от още няколко ведомства, ангажирани с борбата срещу корупцията.  

 

Законът хвърли в потрес и общините

Новоприетият антикорупционен закон даде срок до 23 февруари на общинските съветници да подадат декларации за несъвместимост. Само че се оказва, че те не знаят пред кого да подадат тези декларации.

От началото на тази година в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) бяха приети изменения, според които общинският съветник вече не само не може да бъде управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие, но и вече няма право да е едноличен търговец, съдружник, акционер или член на орган в дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник.  От старейшините се изисква да декларират, че не са несъвместими с постовете си.

"В срок до 23.02.2018 г. общинските съветници следва да подадат декларациите си пред органа по избора или пред постоянната комисия на съответния общински съвет", категорично обявиха от КПКОНПИ - новата мегакомисия за борба с корупцията, ръководена в момента от Пламен Георгиев.

Никой не знае и как върви процесът по сформирането на антикорупционните инспекторати в общините, които занапред ще трябва да контролират местните администрации. Пак според новия закон на пряко подчинение на кметовете на общините трябва да бъдат създадени инспекторати за осъществяване на контрол и проверки. А ако числеността на общинската администрация се окаже недостатъчна, за да позволи сформирането на нарочни инспекторати, тази дейност ще се осъществява от комисии от общински служители, които ще се посочват от кметовете. В колко общини обаче вече има създадени инспекторати или комисии, все още никой не може да каже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във