Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Конфискация на празни обороти

Председателят на комисията за конфискация Пламен Георгиев е наясно че консенсусът сред политическата върхушка е тя да работи само на книга

Въведеният с триста мъки и ограничен с различни поправки Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество никога няма да реализира очакванията за възстановяване на справедливостта в обществото. Едва в края на третата година от приемането на втория поред закон за гражданска конфискация, по който се отнемат т. нар. необясними богатства, се стигна до окончателно съдебно решение в полза на държавата. Но съобщението, с което Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се похвали за успеха си, става ясно, че делото е можело да продължи още, но не е обжалвано пред горните инстанции и е влязло в сила.

Това е решението на Търговищкия окръжен съд и с него се постановява конфискация на имуществото на обща стойност 186 693 лв. на Борислав Борисов от гр. Попово. Борисов е осъден условно по наказателно дело след споразумение с прокуратурата за данъчни престъпления и за неплатени данъци в размер на близо 47 000 лева. По гражданското дело за конфискация пък му се отнемат три автомобила BMW X5, един "Фолксваген Пасат" и средства по банкови сметки и от продажба на имущество.

В същото време Търговищкият окръжен съд е уважил иска на комисията за отнемане на имущество на стойност 466 067 лв. от Росен Йорданов, добил скандална слава и популярен с мюсюлманското име Юзеир Юзеиров. От Йорданов и от съпругата му се отнема земеделска земя на територията на обл. Търговище, както и суми от продажбата на ниви. Повечето от тях са придобити на името на юридическо лице, на което Йорданов е едноличен собственик. Сред отнетите имоти е и теренът в търговищкото село Славяново, на който Росен и брат му Асен (братя Юзеирови) построиха паметник на турския войник, който впоследствие беше принудително разрушен по предписание на органите на строителния контрол.

Делото срещу братята пък е първото, заведено от комисията по конфискация по реда на новия закон. Както и първото, по което има постановено съдебно решение. Засега то не е окончателно, тъй като не е изтекъл срокът за обжалването му пред Варненския апелативен съд. Делата за конфискация се разглеждат на три инстанции и практиката показва, че никой не се отказва преждевременно от съдебната битка за имуществото, чиято конфискация комисията иска.  И е повече от ясно, че подобно темпо навежда към един-единствен извод - законът е абсолютно неефективен и не може да засегне дори една хилядна от натрупаните с престъпна дейност имущества. 

Председателят на комисията Пламен Георгиев периодично повдига въпроса за промени, но го прави от дъжд на вятър и всички си правят оглушки. Дори реформаторският ентусиазъм за съдебна реформа с антикорупционен заряд, набрал скорост в последните месеци, не засегна въпроса за пълната неефективност на гражданската конфискация. Очевидно липсва дори минимален ентусиазъм в тази насока. Преди няколко месеца в годишния доклад на комисията беше поискано снижаване на прага на несъответствие между притежавано имущество и законни доходи, за да бъдат завеждани повече дела.

По закон комисията може да започне производството при разминаване от поне 250 000 лв. - праг, който е твърде висок и става причина за прекратяване на десетки преписки. Свалянето на прага беше предвидено и в новата Стратегия за превенция на корупцията, но всички мълчат и никой не прави конкретно законодателно предложение. В същото време комисията поиска редуциране на броя на престъпленията, при повдигнати обвинения за които комисията бива сезирана от прокуратурата. Мотивът е, че в сегашния им обсег попадат много маловажни случаи, по които е ясно, че дела не може да бъдат заведени.

Междувременно комисията работи както по новия, така и по стария закон и още дълго време ще е така, докато не приключат вече започналите по стария дела. Резултатите са обаче несъизмерими с обема на необяснимите богатства, с които са ощетени държавата и обществото. По стария нормативен акт за цялата 2014 г. са конфискувани с влезли в сила решения едва 13 млн. лв., при положение че държавата е една огромна перачница на пари в резултат на престъпна дейност. За нея трябва да бъдат повдигани обаче обвинения, което е работа на прокуратурата. В резултат отнетите имущества успяват да покрият само издръжката на комисията и дори не е ясно за какво и как бива ползван евентуалният остатък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във