Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Конкурс за нови нотариуси явно все пак ще има

Така изглеждаше конкурса за нотариуси през 2015 г., който се проведе в зала "Арена Армеец" - за да могат да се поберат едно място всички кандидати.

Откриването на нови места за нотариуси не ограничава правото на труд на вече действащите, а води до по-голяма конкуренция, която е в обществен интерес. Така смятат тримата съдии от Върховния административен съд, които оставиха без движение жалбата срещу заповедта на правосъдния министър Цецка Цачева за обявяване на конкурс за назначаване на още 75 нотариуси в 57 населени места в страната.

Конкурсът бе обявен на 28 май тази година. Първоначалните планове на министерството бяха да се запълнят още 92 места за нотариуси, но последва лавина от възражения и жалби и бройката бе "свита" - до седемдесет и пет. Назначения обаче и до ден днешен няма, а конкурсната процедура дори не е започнала, защото заповедта на министъра бе обжалвана. От действащите нотариуси.

Нотариусите наскачаха, защото работата при тях от година на година намалява. Най-тежко е положението в провинцията, където не останаха хора, камо ли бизнес, който да върти сделки с имоти или предприятия. А това са основните източници на приходи за нотариусите, заверките на подписи няма как да им платят дори тока в канторите.

В закона обаче е изрично записано, че на всеки 10 000 души трябва да има нотариус - това е и основният мотив, с който се обявява конкурсът за вакантните места. Друг въпрос е кой, кога и как е изчислил броя на населението, което се използва за база - особено спорни са данните за курортните градчета по морето или в планините, където извън сезона жителите се броят на пръсти, но броят им се удесеторява за по няколко месеца в годината. И то не от туристи, а от обслужващия ги "персонал" - хотелиери, магазинери, готвачи и представители на други свързани с туризма професии. Спорен е и броят на жителите в малките градчета, които се водят там само на хартия, а практически от години живеят и работят в големите градове.

Така се стигна до оспорването на заповедта на правосъдния министър в съда. Над 10  нотариуси от цялата страна - от  Айтос, Гоце Делчев, Балчик, Тутракан, Павликени, Чирпан и куп други населени места, подадоха жалби пред Върховния административен съд. По част от тях производствата са все още висящи, има насрочени дела и за догодина. Но за неколцина от жалбоподателите оспорването вече приключи: с отказ на съда въобще да допусне жалбите им до разглеждане.

Тричленният състав на ВАС казва: на първо място не се откриват нови бройки, а се заемат вакантни длъжности - точно заради правилото да има един нотариус на 10 000 души. Освен това действащите нотариуси нямат "правен интерес" да оспорват тази заповед, тъй като тя не създава никакви права или задължения за тях. Вярно е, че икономически интерес може и да е налице, признава съдът. Но той невинаги е равнозначен на правото на иск: "Оспорената заповед не предизвиква промени в правната сфера на действащите нотариуси, в частност на жалбоподателите. В жалбите, които са предмет на преценка в настоящото производство, не се сочи законен интерес - призната и защитена от закона полза, облага или изгода, който оспорената заповед да засяга. От обстоятелството, че действащи нотариуси оспорват откриването на конкурс за заемането на места в района на съда, в който и те вече действат, води до извода, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес, който не е равнозначен на защитен от закона правен интерес", пишат съдиите Искра Александрова (докладчик по делото), Ваня Пунева и Жанета Петрова. Тяхното определение от 26 юни тази година подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, което значи, че краят на спора със сигурност ще дойде след лятната съдебна ваканция.

Едва след като приключат оспорванията, ще започне организацията за провеждането на конкурса - събиране на документи от кандидатите, подготовка за изпита и т.н. Което значи, че първоначално определената дата за писмения изпит: 4 ноември 2018 г., със сигурност няма да бъде спазена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във