Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Къркани и надрусани джигити ни тормозят по пътя

S 250 384b3c3e 9247 4a8d a40c 4770fd6e3f31

Шофьор в град Каркастийо, северната испанска провинция Навара, събра очите на проверяващите го полицаи, след като полевият му тест даде положителна проба за алкохол и за... всички видове наркотици. Освен че карал с 0.6 промила алкохол в кръвта, той се бил надрусал и с канабис, с амфетамини, кокаин и опиати. След като дал положителен резултат за употреба на алкохол, шофьорът бил глобен с 1000 евро и му били отнети 6 контролни точки. Наказанието набъбнало с още 1000 евро и други 6 точки, когато полевите тестове реагирали на коктейла от наркотици.

Отворени за подобни коктейли са не само испанските, но и нашенските шофьори. Двадесет и шест годишен габровец с "Алфа Ромео" например бил тестван за наличие на алкохол с техническо средство "Алкотест дрегер 7510", но отчетеният резултат бил отрицателен. Тъй като видимо бил превъзбуден и проявявал специфични симптоми, характерни за употреба на някои видове дрога, бил поканен в полицията, където да бъде тестван за наличие на упойващи и наркотични вещества с тест Drager drug test. Наркотестът му отчел положителен резултат за употреба на амфетамин и метаамфетамин. На водача бил съставен акт за установеното нарушение и му е издаден талон за медицинско изследване, който той подписал. Но  когато го  завели  в габровската болница, отказал да даде кръв за химически анализ.

Статистиката на полицията сочи, че за първите шест месеца на 2018 г. са заловени 1800 дрогирани шофьори, като бройката е доста по-голяма от тази за същия период за миналата година. За същия период миналата година по данни на Съюза на българските автомобилисти (СБА) над 500 души са загубили шофьорските си книжки, след като са били хванати да карат под влияние на наркотични вещества.

Има и още нещо - българските водачи са се изхитрили и в последните години например почти не употребяват хероин. Те го заместват с метадон, който обаче не се хваща от полевите тестове. Наред с това има ръст и в тенденцията за употреба на повече от едно наркотично вещество - най-често комбинация от марихуана и метамфетамин. Този печален факт беше съобщен още миналата година от токсиколози във ВМА по време на семинар на "Пътна полиция" на тема "Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност".

Има известна неяснота около промените в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), приети през лятото на миналата година с благовидния мотив да се улесни процедурата за възпиране и наказание на дрогираните шофьори.

Още при публикуването им СБА насочи вниманието към все по-често задавания въпрос: колко време след употреба на дрога шофьорът може да бъде санкциониран, ако го спрат катаджии и го тестват за наркотици. Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване на алкохол и/или наркотици и техни аналози предвижда при наличие на външни признаци, съмнително поведение или реакции водачите на МПС да бъдат проверявани за употреба на забранени упойващи вещества, като биват подлагани на тест или изпращани в болница за медицинско изследване.

В какво се състои проверката според наредбата? Резултатът от изследването с тест (от слюнка) се попълва в протокол, в който се отбелязва също начин на шофиране и начин на поведение по време на проверката. Ако резултатът е положителен и шофьорът приеме това без възражения, той може да откаже медицинско изследване. Ако поиска медицински тест обаче, полицаите го съпровождат до болница за вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване.

За изследване на наркотични вещества се вземат две проби - кръв с обем, не по-малко от 7 мл, и една проба от урина с обем не по-малко от 20 милилитра. Тестът за употреба на наркотици минава през няколко етапа и отнема около 13 минути. Според експертите обаче нито кръвта, нито слюнката имат пряка връзка с нивото на увреждане на състоянието на човека след употребата на наркотици. Увреждането на човека от опиати или алкохол се дължи на тяхното присъствие в мозъка, а изследването на кръвта или слюнката всъщност е индиректен метод за измерването му. Въпреки това полицията приема, че когато слюнката или кръвта дават позитивен резултат за дрога, това означава, че мозъкът на човек най-вероятно е засегнат от тяхната употреба.

МВР работи с полеви тестове за наркотици по слюнка, които могат да установят наличие на седем от най-често употребяваните видове наркотици, когато те са над определена гранична концентрация: амфетамин - 50ng/mL; метаамфетамин - 35 ng/mL; кокаин - 20 ng/mL; OPI (морфин) - 20 ng/mL; активната съставка на канабис THC – 5 ng/mL; диазепам - 15 ng/mL; метадон - 20 ng/mL.

Пробата от слюнка се взема от езика и от устната кухина. Цялата процедура отнема по-малко от половин минута. После пробата се прехвърля върху тест-лентите. Зоните за отчитане съдържат антитела на наркотични вещества, оцветени в червено. Ако пробата съдържа наркотици, те се свързват с антителата и на тест-лентата излиза ясна червена черта. Резултатът излиза до минути с точност 99 процента. Тестовете по слюнка са с различна чувствителност. В зависимост от това те могат да дадат положителен резултат от 3 до 9 часа, след като едно лице например е пушило марихуана. По-чувствителните пък могат да отчетат позитивен резултат и до 18 часа.

Именно поради тази особеност тези тестове са особено подходящи за случаите, когато е необходима проверка дали шофьорът в момента е под въздействие на дрога. След този времеви период обаче следите от дрогата изчезват.

За разлика от полевите тестове по слюнка, тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат за много дълъг период - от няколко дни до няколко седмици след вземането на наркотика. Или действието на приетите опиати ще е отминало, но следите в организма ще останат. И това може да навлече куп неприятности на шофьора, който си е позволил месец по-рано една цигарка марихуана. Тъй като нашето  законодателство вече преследва шофьори, които карат след употреба на дрога, но не и под въздействието й.

Според специалистите следи от употребената дрога могат да бъдат открити и след повече от месец. Наркотикът изчезва първо от кръвта (след няколко часа), след това от слюнката - почти в същия времеви диапазон както от кръвта, но с малко забавяне. Следите се задържат с дни и седмици в урината. Най-дълго следите се задържат в косата, където може да бъдат открити следи дори шест месеца след приема. Трябва да се знае, че за шофиране след употреба на наркотици МВР винаги образува наказателни дела. Предвидената присъда е до три години  лишаване от свобода, а ако шофьорът е с чисто досие, го освобождават от наказателна отговорност и той плаща глоба от 1000 до 5000 лева. При второ провинение следва условна присъда.

 

Пуснаха на свобода дрогирания шофьор от Китен

31-годишният Даниел Стоянов, който помете шест деца в Китен с БМВ-то си, беше пуснат от ареста в края на миналата седмица. Бургаският окръжен съд му наложи най-леката мярка за неотклонение "подписка". На заседанието стана ясно, че по време на задържането му прокуратурата в Царево вече имала издадено постановление за налагането на мярка за неотклонение "подписка", която пък била одобрена от магистратите в Царево. В същото време било одобрено и искането на държавното обвинение за налагането на постоянен арест за Стоянов. След цялата процесуална каша бургаските окръжни съдии направо го освободиха.

Столичанинът беше задържан ден след като на 7 август помете шест момичета на оживена улица в Китен. Пробите му за употреба на алкохол и наркотици се оказаха положителни. При първото си явяване в съда  Стоянов определи инцидента като нещастие. Според него  причината била в управлявания от него неизправен автомобил.

 

Как влияят различните видове наркотици върху шофьора?

Марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества, според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet. Тя предизвиква еуфория и изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. Има негативно влияние върху краткосрочната памет и върху способността за самоконтрол. Същевременно пречи на концентрацията, точното чувство за време и фината координация на движенията. Всичко това прави пушенето на марихуана несъвместима при шофиране.

Амфетаминът и метапроизводните му имат психоактивно въздействие върху организма, поддържат тялото бодро дълго време, но в същото време забавят обичайните телесни функции. Влияят зле на централната нервна система, предизвикват зрителни халюцинации. Водят до психоза, наподобяваща шизофрения. Метамфетаминът е доста по-опасен в сравнение с амфетите, освен това прави хората много по-агресивни.

Кокаинът стимулира централната нервна система. Употребата му с увеличаващи се дози води до състояние на повишаваща избухливост, подозрителност, безпокойство и параноя. Впоследствие може да се развие пълната клинична картина на параноидна психоза. Наблюдава се склонност към насилие и агресия.

Хероинът също атакува централната нервна система и развива силна зависимост. Той достига до мозъка броени секунди след употребата му. Предизвиква неяснота на съзнанието, дихателни проблеми, неритмична дейност на сърцето, неустойчиво кръвно налягане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във