Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Магистрати плащат от джоба си за проверките на ИВСС

Магистрат плати от джоба си 30 лв. за проверката на банковата му сметка, поискана от Инспектората към Висшия съдебен съвет. А дали случаят е единичен и дали такса "проверка на ИВСС" се събира само в една банка,  тепърва ще се проверява.
"Имам депозит в банка, който е деклариран и е обявен публично. Реших да го закрия. Но когато отидох в банката, там ме сюрпризираха с новината, че няма да ми дадат пълната сума и ще си "удържат" от сметката ми 30 лева. Защото банката ми била извършила "услуга": проверила сметката ми по искане на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Очевидно това се е случило в процеса на проверка на имуществените декларации, които всички магистрати подаваме. И понеже ИВСС не плаща за такива услуги, а банката не извършва нищо безплатно - решили да  удържат сумата от моя депозит. Не знам дали всички банки вече събират пари за такива "услуги" и дали всички искат по 30 лв. или по повече - за депозитите във валута например. Но искам да припомня, че проверки се правят на около 5000 магистрати в страната. А освен това и на техните семейства. При това всяка година. Дори по един депозит да имат съпрузите, това са 60 лв. ежегоден разход само заради "удоволствието", че единият от тях работи в съдебната власт. И за да се провери нещо, което те вече са декларирали. За юридическата несъстоятелност на таксата просто не искам да говоря - услугата е поискана и извършена на трето лице, а не на мен и няма никаква логика аз да плащам за нея. Ами ако я караме така, утре вас може да ви накарат да плащате тока или компютрите на НАП, за да ви проверят данъчната декларация..."
Това разказа магистрат пред репортер на "БАНКЕРЪ". Той обаче беше категоричен, че ще сезира за проблема не само Инспектората към ВСС и самия ВСС, но и Комисията за финансов надзор и БНБ. Първо, за да се направи проверка дали всички магистрати и близките им ще са принудени да плащат такива такси. И второ - за да се потърси адекватно решение на проблема.

Бърза справка из тарифите на банките показа, че в много от тях действително съществуват специални такси за предоставяне на информация или за издаване на справки за клиенти и техните сметки - цената най-често варира от 20 до 50 лева. Никъде, разбира се, не е упоменато, че таксата се плаща и при проверките от ИВСС. Но очевидно може да се прилага и за тях.
Поискахме информация от Инспектората дали случаят е единичен, дали има оплаквания от други магистрати и дали става дума за една конкретна банка или за всички. Очакваме този отговор, за да продължим темата. А такова продължение със сигурност ще има, ако се окаже, че семействата на всички съдии, прокурори и следователи ще плащат от джоба си за проверките, които ИВСС прави на  сметките им.

Вероятно ще се стигне и до намесата на Висшия съдебен съвет. Твърде е вероятно да се наложи и законодателна промяна, която да уреди този въпрос - например да се предвиди изрично в закона, че тези справки за ИВСС се правят от банките безплатно.

Всичко това обаче едва ли ще стане толкова бързо - лятната ваканция на депутатите, а и за магистратите вече чука на вратата.

Но пък времето е подходящо депутатите да си спомнят, че повече от две години адвокати настояват за законодателна намеса и  по повод на едни други банкови такси: тези, които гражданите плащат за запориране на собствените им сметки - без значение дали са пълни с пари, или празни и без разлика колко години в тях не е влизал  и лев. Въпреки разгорещените спорове и доводите на юристите обаче таксата "запор" се събира навсякъде.
Така че покрай безумието със сметките на магистратите - току-виж и проблемът със запорите бъде решен. Стига депутатите този път (по изключение) да чуят какво им говорят юристите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във