Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Мана и бронхит по "Чуковете"

Прословутото дело срещу групата на Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Христо Хрант Вартерян-Ицо Исуса, наречена мило "Чуковете", е голям проблем за спецсъда, стана ясно тази седмица. На поредното заседание процесът срещу "Чуковете" издрънча на празно. Той вече бе отложен през юли, така стана и сега. Главен виновник отново е подсъдимият Михаил Димитров, който не се яви на заседанието. И очевидно няма да се явява и занапред - той излежава присъда в турски затвор - от филма на известния американски режисьор Алън Паркър "Среднощен експрес" сме наясно, че там лабаво няма и едва ли ще го пуснат предварително, за да си почине в някой български арест.

Въпреки това спецсъдът дава мило и драго, за да доведе Димитров тук. През лятото магистратите в черни тоги разпоредиха на Министерството на правосъдието да поиска актуална справка от турския зандан какво се случва с искането за екстрадиция на Димитров у нас. А тази седмица правосъдното ведомство е известило спецсъда, че до момента турците мълчат.

Застудяването, макар и временно, също сложи прът в колелата на процеса - друг от подсъдимите легнал болен от инфекция на горните дихателни пътища и също не седна до колегите си. Адвокат от кохортата защитници на групата пък бе покосен от остър бронхит и пропусна заседанието. Ако зимата се окаже сурова, ще се наложи съдът да предприеме топли грижи за подсъдимите и за защитниците им, за да не им се случи нещо. С един от групата се случи - Борис Борисов- Боби Белята така и не успя да извърши последната си беля, тъй като докато делото се влачеше им залите на Темида - беше застрелян в началото на 2015 година.

Според прокуратурата организираната престъпна група на Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Христо Хрант Вартерян, наброяваща колкото един футболен отбор, в периода от 2007 г. до декември 2010 г. в София е участвала в наркоразпространение, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди. В отбора на "Чуковете" са Камен Балбузанов, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Иванов, Веселин Владимиров, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, братята Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов и Георги Лазаров. До баражите капитанът им Таки вероятно ще остане в Дубай. Следите на заместника му Ицо Исуса обаче се губят в неизвестността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във