Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Милионери в Конституционния съд

Конституционният съд в България е напът да се потопи напълно в скандалната слава на съдебната ни система. Още се помнят гафовете преди три години, когато се състоя изборът на Венета Марковска и на Галя Гугушева за негови членове. Сегашният набор за обновяване на състава му се очертава и като милионерски. И наред със скритите механизми на кадровите кадрили поставя въпроса за законността на доходите и за произхода на парите в сметките и на имуществото в декларациите на номинираните. 

В четвъртък (8 октомври) последната вакантна позиция в КС беше заета от Константин Пенчев. Бившият омбудсман, преди това - председател на Върховния административен съд и царски депутат, беше излъчен от ГЕРБ като кандидата от парламентарната квота. Единственият му конкурент беше предложеният от Патриотичния фронт член на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев. Пенчев спечели с подкрепата на Реформаторския блок, но тя не беше никак убедителна - 98 гласа "за" срещу 66 за Кожарев и много въздържали се. Доста депутати отсъстваха, а парламентарните групи на ДПС и на "Атака" изобщо не влязоха в пленарната зала, като "подкастриха" допълнително кворума.

Изборът на Пенчев беше предшестван от гласуването за конституционни съдии от съдебната и президентската квота. Юристите избраха заместник-председателя на Върховния касационен съд Таня Райковска. Росен Плевнелиев попълни КС с експремиера Филип Димитров и с преподавателката по конституционно право Мариана Карагьозова-Финкова. Двамата се оказват най-имотните лица, заели публични държавни длъжности. Богатствата им лъснаха в декларациите, които те подадоха по настояване на неправителствената организация Български институт за правни инициативи. Посочените в декларациите имоти и наличности по банкови сметки нареждат семействата им сред единия процент на най-богатите българи, което би било нормално, ако не беше трудно обяснимо.

Филип Димитров влиза в Конституционния съд с пет семейни апартамента, четири от които са придобити на името на съпругата му Елена Георгиева-Димитрова. Тя е лекар. През 2012 г. тя наследява от майка си апартамент от 106 кв. м в София, чиято стойност при придобиването е близо 900 хил. лева. Средствата за закупуването са "спестявания след работа в Либия". Кога майката е закупила жилището обаче не е ясно. А стойности от 4500 евро за кв. м имотният пазар не е достигал дори в пика си - при продажба на апартаменти около Докторската градина. Не е възможно това да е станало и преди деноминацията на лева през 1999 г., тъй като крайната стойност след това би била абсурдно ниска. И кога майката на Елена Георгиева е работила в Либия, че да пази парите толкова време, преди да ги похарчи за апартамент в столицата.

По майчина линия Елена Георгиева наследява и апартамент в Пловдив от 73 кв. метра. Другите два столични апартамента на съпругата на Филип Димитров са съответно с площ 95 и 73  кв. метра. Първият е наследен по бащина линия, вторият - придобит през 1991 г. чрез замяна с друг апартамент. Петият апартамент с площ от 100 кв. м, който е записан на двамата съпрузи, е в Брюксел. Цената на придобиването му е посочена като 238 хил. евро, набавени чрез спестявания и ипотечен кредит от ING bank в размер на 193 хил. евро.  Елена Георгиева има и 36 декара земеделски земи в Троянско, придобити по реституция, както и джип "Хонда", закупен през 2008 г. за 23 хил. долара от спестявания и с кредит.

В банкови сметки Филип Димитров притежава, както следва: 218 хил. евро от заплата в Европарламента и от външната служба на Евросъюза, 8500 долара от спестявания от заплати и наеми и близо 14 000 лв. (в евро и долари) от спестявания. Съвместно със съпругата си по други две сметки има 14 000 долара от спестявания от заплати в Ню Йорк, Вашингтон и Нюпорт Нюз, Вирджиния, и още 2500 лв. доходи от наеми в България.

Другият избраник на Плевнелиев за конституционен съдия - Мариана Карагьозова-Финкова е още по-имотна. Заедно със съпруга си, кардиолога и министър на здравеопазването в кабинета на НДСВ Божидар Финков притежават пет апартамента, два гаража, къща и вила. Четири от апартаментите са в София - наследствен на Божидар Финков от 99 кв. м; наследствен на Мариана Карагьозова от 68 кв. м; мансарден от 104 кв. м с гараж, закупен за близо 224 хил. лв. със средства от спестявания от трудови възнаграждения; още един - от 164 кв. м с гараж, закупен за 724 хил. лв. - също със спестявания и от продажба на два имота.

Семейство Финкови са закупили и апартамент от 57 кв. м в Созопол за близо 102 хил. лв., както и лятна вила от 46 кв. м с дворно място в Етрополска Рибарица за близо 10 500 лева. По наследство Мариана Карагьозова притежава и къща в с. Каменец с площ 42 кв. метра. Финкови имат и три незастроени парцела, придобити по наследство, средства на родителите и семейни спестявания - два в Реброво и един в с. Ясна Поляна, община Приморско. Притежават и повече от 163 дка земеделски земи по наследство, както и имот от 3330 дка в родопското с. Варвара. 

Средствата по банкови влогове на семейството също си ги бива. Божидар Финков притежава по три сметки общо над 208 хил. евро, като е посочил, че доходите му от трудови и извънтрудови правоотношения са в размер над 237 хил. лева. Мариана Карагьозова пък притежава 5 банкови сметки с наличност от близо 255 хил. евро. Произходът на по-голямата част от тях е от трудови възнаграждения и хонорари, от лични и семейни спестявания, както и част от наследена сума. В същото време Карагьозова е посочила годишен доход от трудови правоотношения в размер на 24 хил. лв. и още близо 2-3 хил. лв. от хонорари, което не е изненадващо, тъй като допреди две-три години е била още асистент.

За разлика от Филип Димитров и Мариана Карагьозова, чиито кандидатури от президентската квота са практически безконтролни, при номинациите от парламентарната квота се стигна до остра разправия за миналото на довчерашния омбудсман Константин Пенчев. Още при изслушването на кандидатите пред парламентарната правна комисия съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов изнесе набор от компрометиращи данни за Пенчев, който оглави Върховния административен съд (ВАС) с протекцията на НДСВ, после стана омбудсман при тройната коалиция, а сега стана конституционен съдия с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Симеонов цитира одитен доклад на Сметната палата от ревизия във ВАС в периода 2009-2010 г., когато Пенчев го председателстваше, а заместничката му Венета Марковска беше сочена за сив кардинал на съдебната система. Докладът завършвал с обобщаването на осем групи тежки нарушения при провеждане на обществени поръчки, говорещи за безстопанственост, присвояване и измама. Според Симеонов Пенчев е укрил и придобиването на имоти в Приморско от тримата съдии във ВАС - като "крайно нуждаещи се". В едноименния скандал бяха замесени Андрей Икономов, Николай Урумов и Панайот Генков. Тези данни били известни на Пенчев и той признал това през 2010 г., но не уведомил изрично компетентните институции.

Валери Симеонов упрекна Пенчев и за това, че не е спазвал случайното разпределение на политическите дела, влизайки в заседанията по някои от тях като част от съдебния състав. А в периода 2007-2014 г. не е декларирал придобиването на два апартамента от своето семейство, единият от които в Париж, укрил е данни за наличие на конфликт на интереси като акционер в дружеството "Форум консулт". Като председател на ВАС купил за съда и 2250 кв. м парцел в Лозенец на съмнително ниски цени - 3 млн. лв., след което за укрепването на почивната база били похарчени още 2 млн. лв., тъй като в имота имало свлачище. За финал Валери Симеонов попита Пенчев има ли качествата на рицар на справедливостта, морала и професионализма, че да се кандидатира за конституционен съдия?

Пенчев, който започна да гради дисидентски имидж в съдебната система, докато ВСС, чийто член беше по право, кадруваше ударно чрез схемата "бели покривки", реагира твърде неубедително. Част от тези "обвинения" били отправени още при кандидатурата му за омбудсман, когато един депутат (Яне Янев) го нарекъл "лицето на корупцията" - и той отговорил тогава. С одитния доклад пък не бил запознат и не искал да се запознава. Не му е бил даван, за да изложи възражения, а ако е имало съмнения за извършени престъпления, е трябвало да го изпратят на прокуратурата. Най-вероятно това е и направено, но там са потулили всичко.

По скандала с имотите в Приморско Пенчев попита той ли е виновен, че трима магистрати са ги придобили точно по този начин. За да се каже, че е прикривал престъпление, те трябвало да са осъдени за престъпление, а не са. Знаел, че са придобили имоти, но не и схемата, по която е станало това. Когато узнал, тримата били "немедлено освободени" като председатели на отделения. Ние пък знаем, че всички наложени от ВСС дисциплинарни наказания на триото бяха после отменени от ВАС, а замесените си останаха върховни съдии. По критиките за случайното разпределение на делата Пенчев увери, че след въвеждането на този принцип той винаги се е спазвал във ВАС. А за изборните дела имало внезапна проверка на съдебния инспекторат, при която не са констатирани нарушения. Дали решенията по тези дела са правилни, или не - имало начини да се провери и никой не можел да му търси сметка.

Колкото до притежаваните имоти, той ги декларирал през 2001 г., когато станал депутат, а от 2007 г. бил длъжен да посочва само промените в имотното си състояние. Дружеството "Форум консулт" пък отдавна било заличено от Софийския окръжен съд по искане на прокуратурата. А имота за почивната база на ВАС в Лозенец купил за ВАС, а "не за мен и моите деца". Парите били отпуснати с решение на ВСС от неговия бюджет. В изблик на гняв, че го връщат към тези обстоятелства, Пенчев избухна, че е готов да отговаря и "на въпроси какво е правил през 1981 г. като председател на Районен съд - Своге".

В крайна сметка депутатката от ГЕРБ Даниела Атанасова отправи странния призив "подобен дебат и оценки да не се правят нито на това изслушване, нито след това в пленарната зала". А колегата й съпартиец и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов добави, че не бива да допускат "публичното изслушване да се превръща в публичен процес и в нещо повече от това, което е". След което Кирилов обяви, че "ние не можем да съдим, ние можем да чуем становища". И успокои Пенчев с разяснението, че изобщо не бил длъжен да отговаря на въпросите на Симеонов.

Симеонов обаче атакува отново Пенчев и при обсъждането в пленарната зала, обвързвайки подкрепата си за съдебната реформа с избора на Кожарев. Депутатите от БСП дадоха да се разбере, че не подкрепят Пенчев, защото последователно е заемал високи постове с подкрепата на различни политически сили. До дебат така и не се стигна, но от ГЕРБ се бяха подготвили - с извадка от доклада на Сметната палата, според която бюджетът на ВАС в последната година от мандата на Пенчев бил разходван законно и съгласно решенията на ВСС. Пенчев очевидно беше уверен в избора си, защото изчака гласуването и едва след това отговори на Симеонов, определяйки твърденията му като "нелепици".

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във