Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

МВР купува 300 боди камери

Министерството на вътрешните работи е обявило обществена поръчка за доставка на 300 камери, които да се прикрепят върху  униформата на гранично-полицейски служители. Поръчката включва и докинг - станции, софтуер за експортиране, съхранение и преглед на записаните от камерите данни с необходимия брой лицензи, обучение и гаранционна поддръжка.

Прогнозната  стойност е 390 768 лв. без ДДС. Оборудването ще бъде доставено в рамките на  споразумението "Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници", съфинансирано по механизма за спешно подпомагане в рамките на Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС и със средства от фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Според документацията камерите трябва се доставят със съответните аксесоари за стабилно закрепване на униформите по не по-малко от два начина. Изискването е да не нарушава свободното движение на служителя при изпълнение на служебните му задължения или по време на неизбежна самоотбрана. Закрепването на камерата трябва да бъде съобразено с изработените за служителите на "Гранична полиция" летни и зимни униформи. В закрепено състояние камерата трябва да е в положение, успоредно на тялото на служителя и перпендикулярно на земната повърхност, уточнява се в документацията.

Камерата ще разполага с "бързи бутони", разположени на достъпно място - за ръчно стартиране и за спиране на запис, за маркиране на събитие. Паметта за съхранение на данни трябва да осигурява продължителност на записа за не по-малко от 12 часа при резолюция 1280x720px. Камерите ще работят и на нощен режим, като трябва да може да записва при ниска осветеност под 0.4 lux включително или да разполага с инфрачервена подсветка, да е с вграден микрофон, да записва синхронизирани картина и звук.

МВР иска всеки видеофайл да се записва в паметта на камерата с времеви маркер, уникално име и GPS координати и да осигурява безжичен пренос на информация през 3G/4G. Поръчителите изискват видеофайловете както на самата камера, така и на дисковия масив на сървъра и на работната станция, да бъдат защитени или криптирани, така че да могат да бъдат сваляни и преглеждани само от оторизиран потребител със съответните права. Освен това трябва да има възможност те да са маркирани с "воден знак" (Watermark) след тяхното първоначално използване.

Поръчителите от дирекция "Обществени поръчки" към МВР са заложили и изискване срещу евентуално манипулиране на записите от камерите. Според документацията няма да бъде позволено модифициране и изтриване на запис, преди да бъде изтеглен на сървъра, а експортът на файлове от камерата към сървъра или работна станция да става без промяна на качеството на записа и без загуба на метаданни.

Според МВР-шефа Валентин Радев камерите защитават всички по веригата. Те ще следят какво правят служителите и дали то е неправомерно, уточни той. "С боди камерите ние ще знаем служителите ни какво правят. Ние постоянно ги следим какво правят и има хора, които са хванати в крачка за нещо, което правят и е нередно. Това е една стъпка в посока да ги дисциплинираме", заяви Радев.

Седемдесет  камери ще бъдат дадени на граничните полицаи в Елхово, а 65 ще обслужват хората на  летищата. Най-много ще са на софийската аерогара - 30, Варна и Бургас - по 15, а в за Пловдив са предвиден 5 камери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във