Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

МВР се стяга за председателството

Полицията се кани да отстоява лидерството на ЕС с нови защитни комплекти, протектори и каски

...и по време на председателството на ЕС.
S 250 341ab89d d0c8 4d46 9406 707d88cb7895

Докато служителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" протестират заради липсата на защитно облекло, Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" в МВР се е загрижила за защитата на служителите, които са  на улицата и обикновено действат в случаи на масови безредици. Бившата дирекция ТИЛ е пуснала обществена поръчка за "Доставка на защитен комплект с протектори"  на стойност 1 413 600 лева. 

Според обявлението за нуждите на Главна дирекция "Национална полиция" и на Столична дирекция на МВР трябва да бъдат доставени 380  комплекта. Те включват: противоударна жилетка за защита на торса и корема 360 градуса; протектори за защита на раменете и горните крайници (мишници, лакти и предмишници); допълнителна защита на слабините; протектори за защита на долните крайници (коляно, тибия, глезен); раница за съхранение.

Любопитното е, че парите, с които ще се изпълни поръчката, са част от прогнозните средства за подготовката на българското председателство на Съвета на Европа следващата година. Тези средства са гласувани с постановление на Министерския съвет от 18 май 2016 г., според което доставката на защитен комплект с протектори трябва да се извърши до края на 2017 година.

Тъй като откритата процедура за обществената поръчка се е провалила заради представянето само на една подходяща оферта, възложителят - МВР, е категоричен, че е невъзможно да се спазят сроковете по чл.74, ал.1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). В него се уточнява, че минималният срок за получаване на оферти в открита процедура е 35 дни от датата на изпращане на обявлението за публикуване.

От друга страна, приближаването на датата за откриването на председателството пък изисква задоволяване на потребностите на полицията от защитни комплекти. По тази причина възложителят иска съкращаване на сроковете в съответствие с чл.74, ал.4 от ЗОП: "При възникване на обстоятелства, които изискват спешно възлагане на поръчка, поради което е невъзможно спазването на срока по ал. 1, възложителите могат да определят срок за получаване на оферти, не по-кратък от 15 дни от датата на изпращане на обявлението за обществена поръчка за публикуване."

Поръчката е изпратена за публикуване на 13 октомври - следователно към края на месеца вече трябва да приключи събирането на оферти.

Навярно също покрай председателството МВР пуска и обявление за обществена поръчка за "Доставка на полицейски униформи - защитен костюм за мотоциклет с протектори и ръкавици и защитна каска за водач на мотоциклет". Министерството очаква доставка на 105 костюма и 104 защитни каски, като поръчката е на стойност 60 867 лева.

В интерес на истината още в началото на октомври МВР е пуснало и обществена поръчка за доставка на униформи за служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Както е известно, една от причините за протестите на огнеборците през  лятото и през есента беше липсата на униформи. В средата на септември служителите в  7-а районна пожарна служба в София, където работят 50 огнеборци, възроптаха, че те влизат в пламъците с бракувани шлангове и с униформи, които са втора употреба. Според пожарникаря Йордан Доканин, с 23-годишен стаж, всички в  пожарната са с различни униформи, защото си ги купуват сами. Освен униформи огнеборците са принудени да си купуват сами и защитно облекло. От синдиката "Огнеборец" уточниха, че в момента  има недостиг от 2000 бр. защитно облекло.

Вътрешният министър Валентин Радев реагира нервно на обвиненията на синдикатите. "Ако под проблем с униформите разбираме това да облечем и последния пожарникар и полицай с най-модерните униформи, сигурно винаги ще има проблеми. За мен такъв проблем няма. Складовете са пълни, даваме зимните комплекти, а летните ги няма, защото ние върнахме поръчката заради грешка", обясни ситуацията Радев.

Сегашната поръчка от началото на октомври е на стойност 7 542 000 лева. Тя  включва специални зимни и летни костюми и шапки - 12 000 зимни, 17 000 летни , 3000 летни шапки, и още 3000 специални тъмносини капи за пожарникарите. Зимните якета се изработват с подвижна топла подплата от полар, хастарът е от водонепроницаема материя, изискването е лицевият плат да е трудногорим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във