Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Нашенец в ареста за източване на карти във Филипините

S 250 b46c8331 f446 4756 9f61 4e7378fc657d

На фона на ширещите се във връзка с председателството на Съвета на ЕС позитивни коментари, че все повече българи се връщат в родината, за да се установят тук заради ръста в икономиката и прекрасните условия за живот, откъм Филипините долетя друга новина. Тя изяснява, че все пак някои нашенци предпочитат да ги разяжда носталгията в далечни страни. Става въпрос за наши съграждани с определени наклонности, заради които е по-добре да стоят далеч оттук, макар и да причиняват морални щети на родината си.

В седмицата след Нова година филипински електронни медии разпространиха новина, че нашенецът Ивайло Сашов Гълъбов (37 г.) е бил арестуван при опит за кражба от банкомат чрез скимиращо устройство. Арестът е извършен на 3 януари, след акция на полицията в град Сан Фернандо, провинция Пампанга, остров Лусон. При задържането филипинската полиция е иззела от българина банкови карти, скимиращо устройство, лаптоп и 1000 щ. долара. Гълъбов е бил задържан в същия клон, където през юли миналата година  заради същата измама бяха задържани трима чужди граждани - румънците Раду Минодор Сандор, Марку Богдан и никарагуанецът Петро Лоан Увегес. Властите на Филипините предполагат, че е възможно задържаните през юли чужденци да са работили с българина в една престъпна група.

Филипините, изглежда, са любима дестинация на нашенските измамници. През април 2015 г. пак оттам долетя вестта, че е бил задържан 32-годишният Константин Симеонов Кавръков по обвинения в извършване на киберпрестъпления, включително и кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Кавръков е бил задържан, след като се опитал да изтегли пари с подправени кредитни карти от банкомат на банка PS на централна улица в град Кесон сити. У него бяха намерени няколко кредитни карти, принадлежащи на различни лица, празна  (ненадписана) кредитна карта, машинни квитанции за теглени суми, мобилен телефон и 76 000 филипински песо (около 1700 долара).

Интересното е, че в момента на арестуването му Кавръков трябваше да се намира в затвор в Парагвай, където излежаваше присъда за банкови и търговски измами, киберпрестъпления, подправяне на документи. В Парагвай Константин Кавръков е бил арестуван през 2011 година. Когато бе задържан в Парагвай, властите откриха у  него над 90 000 щ. долара. Остана пълна мистерия как Кавръков е успял да излезе от затвора в Парагвай и да се озове във Филипините.

По данни на различни правоохранителни служби Кавръков е член на "Българската суперхакерска група" от 2004 година. Тази група е извършвала измами в САЩ и Европа и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления. Самият Константин Кавръков бил наречен "кралят на хакерите" от международната правоохранителна общност заради уменията му да краде хиляди чрез клонирани банкови карти.

През декември 2015 г. Bаnk of Filipin Islands, една от най-големите местни банки, обяви, че разполага с информация, че българи може би стоят зад серията от кражби на пари с клонирани карти от банкомати във и около Манила - най-големия град на Филипините.

Любопитен факт е, че Сан Фернандо е обявен за град едва през 2001 г., като населението му е около 270 000 души. По данни от Уикипедия в града има 39 банки, 48 инвеститорски компании, 38 заложни къщи, 17 бензиностанции, три кина, девет хотела, 28 аптеки, седем дискотеки, и шест валутни бюра.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във