Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Назначават нови пиари в съдилищата

Само за ден щатната таблица в съдебната власт "предколедно" набъбна с нови 22 души. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет разкри нови 18 щата за пресаташета в окръжните съдилища и още четири - за административните. Новите назначения ще станат факт вероятно след Нова година и след конкурс, с който ще се подбират новите "гласове" на Темида.

Да припомним, че през март 2017 година ВСС взе решение да се изградят единни пресофиси в апелативните инстанции, които да поемат "координацията" на връзките с обществеността и медиите в отделните окръжни и районни съдилища - включително и там, където вече имаше назначени пиари.

На служителите в "големите пресофиси" беше възложено да осъществяват "проактивна комуникация" с обществото. И да "извършват координиране на задълженията и отговорностите с останалите съдебни служители, заемащи такива длъжности и упълномощените за това съдии и съдебни служители в съответните съдилища (включително и административните съдилища на територията на съответния апелативен район), като водеща роля заема служителят по щата на Апелативния съд.

Как би могло една служителка, пък била тя и назначена за пиар, да "координира" съдия, изпълняващ функциите на говорител, че на всичко отгоре да има и водеща роля в комуникацията си с него - един Господ знае, защото тези правила така и не сработиха. Но пък те станаха повод през последната година да бъдат отхвърляни множество искания от председатели на съдилища да им се отпуснат бройки за пресаташета.

Всъщност до миналата година служителите за връзки с обществеността в съдебната система бяха 23 на брой - имаше ги най-често в административните съдилища, в големите градове и в по-горестоящите съдилища. Предният състав на ВСС счете, че наличието на щатове за ПР-и във всеки съд "не е икономически и финансово обосновано за бюджета на съдебната власт". И намери за по-ефективно" да бъдат създадени единни пресофиси в апелативните съдилища, с които информацията да се "централизира". А голямата цел беше определена така: не гражданите и медиите, а "съдилищата да бъдат водещи при определяне и интерпретиране на темите от работата на органите на съдебната власт в публичното пространство".

Очевидно обаче "централизирането" на потока от информация за съдебната власт така и не се случва, съдилищата са още повече притискани от медиите и гражданите (вместо чрез единните пресофиси да се е случило обратното), а, от друга страна, щатовете за служители продължават да се пъпкуват и парите да хвърчат. Само дето хпиари няма.

Всичко това накара новия състав на ВСС да загърби старата идея за "единните пресофиси" и да развърже кесията за назначението на нови пиари. Като обяснението беше, че така ще се осигури мечтаният  "проактивен подход по отношение на комуникационните потребности на органите на съдебната власт" - каквото и да значи това. А освен всичко друго  пиарите ще повишат и  правната култура на гражданите.

Само дето гражданите не се нуждаят от култура, а от работещи съдилища, които да издават грамотни, правилни и по възможност - справедливи съдебни решения, при това в съответния законов срок. И докато не започнат да получават това, за което всъщност си плащат - както чрез данъците си, така и с все по-набъбващите съдебни такси, винаги ще са недоволни от правосъдието. И няма пиар, нито пък стратегия, която да може да промени това...

Facebook logo
Бъдете с нас и във