Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Номадството към ВКС се отложи. Засега.

Разместване на съдии от Върховния касационен съд във Върховен административен и обратното няма да има. Такъв конкурс няма да бъде обявяван. Но по-важното е, че поне на този етап няма да има възможност и за "преминаване" на прокурори към върховните съдилища и обратното.

Това стана ясно след близо час спорове в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет този вторник. Интригата беше в това дали да се обяви бройка за преместване във ВКС, където има седем свободни места за съдии. Впрочем и във ВАС има освободени щатове - два на брой.

Да поясним, че Законът за съдебната власт  си служи  с три вида термини за кариерното "движение" на магистратите в системата. Когато те растат в йерархията по нормалния начин, това става чрез конкурс за повишение (няма да се спираме на вратичката за уреждане на качените без конкурс от по-низшите нива в системата административни ръководители).

Другият начин за кариерно развитие е преместването - то се прави, когато един съдия се мести в друг съд, но на същото ниво, по хоризонталата в съдебната система.

А третият термин е "преминаване" - когато прокурор става съдия или следовател, и обратното. Единствено в този случай законът предвижда по-тежък конкурс, с истински изпит и конспект. Във всички други случаи разместването става след преценка по документи. И само в много редки хипотези или спорове - пак може да се стигне до изпит.

Въпросът пред съдийската колегия всъщност беше допустимо ли е такова разместване и в най-висшите съдебни инстанции и доколко кадрите, дошли "отвън" и заобиколили  нормалния растеж в системата, ще са "безопасни" за интересите на гражданите, чиито дела ще трябва да разрешават като върховни съдии.

Комисията по атестирането и конкурсите предложи принципно решение, с което да се обяви, че подобно разместване, включително и чрез "преминаването" от орган в орган, за висшите инстанции въобще няма да бъде позволено.

Тезите бяха две: едната беше - че ако не се допусне такова разместване във върховните съдилища, това би било дискриминация към съдиите, които работят в тях - те нямало да имат възможност да потърсят промяна и да решат да се изявят в друга област на правото, за разлика от другите съдии в системата.

Втората теза обаче беше, че подобно "номадстване" във върховните съдилища е недопустимо - най-вече за да може да се съхрани качеството на правораздаването, към което и без това напоследък има все повече критики.

Любопитни бяха и аргументите: "Така се дава възможност на хора, които никога не са били съдии, да заемат места във върховните съдилища, вместо да оставим това да става чрез съдийското кариерно израстване", обясни Красимир Шекерджиев. И посочи още един любопитен ракурс: при оценките в конкурсите има три основни пункта, които образуват бала на кандидата: оценка от писмения изпит, оценка от атестацията му и оценка на негови актове от досегашната му работа. Всеки един от тези компоненти е самостоятелен, а така общият бал никога няма да бъде "Слаб 2". "Така хора със слаби оценки на писмените изпити  пак ще могат да стават съдии", възнегодува Шекерджиев.

Олга Керелска също беше категорична, че "номадството" на магистратите не може да бъде поощрявано, особено за висшите инстанции. "Системата е консервативна, а ние позволихме  пълна мобилност вътре в нея. Така не се гради система, за какво предвидимо кариерно развитие на съдиите можем да говорим при това положение?", попита Керелска.

Цветинка Пашкунова пък защити тезата, че не може върховните магистрати да бъдат поставяни "в неравностойно положение" спрямо колегите си, които могат да искат преместване или преминаване от орган в орган на съдебната власт. А Боян Магдалинчев поясни, че според него няма лошо в това прокурор да стане върховен съдия - не само защото законът не поставял никаква пречка за това, а и защото във Върховната административна прокуратура например имало достатъчно добре подготвени прокурори, които биха могли без проблем да станат съдии. "Дали прокурор ще се яви на конкурс за върховен съдия, си е негова работа, ако има самочувствие и познания, защо не?, контрира Магдалинчев.

Така, след час словесни "игри и закачки" и само с един глас разлика  (резултатът от гласуването беше 6:7 гласа), принципното решение на комисията подобни размествания във върховните съдилища въобще да не могат  да се правят,  не бе подкрепено. Но съдийската колегия все пак реши да не обявява конкурс за преместване във ВКС. Засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във