Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Нови чипове в личните карти

Два чипа ще бъдат вградени в документите ни за самоличност - за идентификация и свръхквалифициран електронен подпис. Те бяха предвидени още в началото на годината в доклад на Съвета за електронно управление под ръководството на вицепремиера Румяна Бъчварова.

С идентификационния чип българите ще гласуват. Тази идея не е нова - още по време на първия си мандат в управлението партия ГЕРБ имаше амбиция чипът да влезе в употреба на местните избори през 2015 г., но явно вграждането му ще остане за 2016 година.

Електронният идентификатор е с най-високо ниво на сигурност и защита на личните данни в съответствие с изискванията на действащия от юли 2014 г. европейски регламент. Уникалният код ще бъде предоставен на всеки български гражданин или постоянно пребиваващ у нас чужденец над 14-годишна възраст и ще има валидност три години. Идентификаторът ще представлява сложна комбинация от единния граждански номер (ЕГН), трите имена на български и на латиница, както и рождената дата на притежателя на документа. Този чип ще съдържа и основни медицински данни за него - кръвна група, алергии към лекарства и други от този род.

Вторият чип е с електронен подпис - за улеснение на гражданите, които с него ще подават данъчни декларации и други официални документи. Ако и той влезе в действие, ще се налага по-често да се сменя съответният документ за самоличност, защото електронният подпис е валиден три години. Освен това наличието му със сигурност ще оскъпи издаването на тескерета. Ще се удължи и времето за издаването им, тъй като това ще става с централизираната система за персонификация.

 

Четете още

Параграф22 Daily

Гишетата за документи за самоличност ще имат специално работно време заради изборите

Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове. Още »
Параграф22 Weekly

Прокурори и служители на ДАНС и ГДБОП: Кажете за месечните абонаменти !

Поредното открито писмо на Цветан Василев описва това, което всички знаем - държавните институции обслужват олигархични интереси Още »
Параграф22 Weekly

Нова въртележка за вложителите в КТБ

Дължи ли БНБ обезщетения на вложителите в КТБ за това, че месеци наред не им върна поне гаратнтираните от закона суми? Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във