Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Нови санкции срещу финансиране на тероризма

S 250 65cfb572 629f 474a ad27 393805e262ee
S 250 4244230e e119 4535 a397 50cee2aa050b

Две години след като Комитетът от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Комитет Монивал) препоръча на България да си ремонтира Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, тази седмица кабинетът внесе в Народното събрание проектозакон за изменение и допълнението му. Основната задача на този комитет е да прави преглед на съответствието на законодателствата на членуващите държави, отнасящи се до превенцията и предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма, с международните стандарти (т.нар. препоръки на FATF).

За изпълнението на препоръките и за отстраняване на констатираните от комитета слабости Министерският съвет подготви нови текстове на закона, в които се дефинират групите лица, спрямо които се прилагат предвидените в закона мерки. Регламентиран е и редът, по който се прилагат мерките спрямо различните групи лица. А групите са три: физически лица, юридически лица, групи и организации, спрямо които са наложени санкции за тероризъм или финансирането му с решение на Европейския парламент и на ЕС. Втората обхваща физически лица, юридически лица, групи и организации, посочени от Съвета за сигурност на ООН като свързани с тероризъм или с финансирането му или спрямо които са наложени санкции с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. В третата са физически лица, юридически лица, групи и организации, включени в списък, приет с решение на Министерския съвет.

Според законопроекта Министерството на външните работи ще бъде длъжно да публикува актуална информация за лицата, спрямо които се прилагат предвидените в закона мерки. Предвижда се също така наказателни постановления за нарушения на закона да може да издава и председателят на ДАНС.

Измененията на този важен закон се предлагат в доста сложна ситуация, в която се намира секторът "Сигурност" у нас - натискът от прииждащи бежанци от Близкия изток се увеличава, а с това нараства и рискът у нас да навлязат екстремисти и членове на терористични организации. Както бе отбелязано в доклада на НАТО за състоянието на българската система за сигурност, бързото завземане на територии и разширяването на влиянието на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия е риск за националната сигурност. Свързаното с това увеличаване на броя на бежанците от Близкия изток и проникването на терористи и престъпни елементи също буди загриженост. Основният извод на експертите, писали анализа, е, че България е консуматор, но не и източник на сигурност. В тази връзка измененията в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма идват навреме, тъй като дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС вече е засекла случаи с бежанци, които получават парични преводи от Близкия изток с неясен произход и предназначение.

Черният списък

В края на юли тази година Съветът на ЕС актуализира списъка на лицата, групите и организациите, по отношение на които се прилагат специални мерки за борба с тероризма. Сред групите на първо място е поставена "Абу Нидал", известна също като "Революционен съвет на Фатах", "Черният септември". Следват я "Бригади на мъчениците от Ал-Акса", "Бабар Капса", Комунистическа партия на Филипините, "Джамаа Ислямия" (известна също като "Ислямска общност"), "Фронтът на великите ислямски източни войни", "Хамас", военното крило на ливанската "Хизбула", "Муджахедините на Хизбула", Международна федерация на младите сикхи" (ISYF), Кюрдска работническа партия, "Тигри за освобождение на Тамил Илам", "Палестински ислямски джихад", "Народен фронт за освобождение на Палестина", "Революцонна армия за народно освобождение" (Dev Sol), "Революционни въоръжени сили на Колумбия", "Сияйната пътека" (Sendero Luminoso).

В списъка на лицата са попаднали: Абдулахи Хамед, известен също като Мустафа Абдулахи, роден в Иран през 1960 г.; Ал Насер, Абделкарим Хюсеин Мохамед, роден в Саудитска Арабия; Ал Якуб, Ибрахим Салих Мохамед, роден през 1966 в Саудитска Арабия; Мансур Арбабсиар, роден през 1955 г. в Иран, ирански и американски гражданин; Абу Зобаир, роден през 1978 г. в Амстердам, член на Hofstadgroep; Из-Ал-Дин Хасан, роден през 1963 г. в Ливан; Мохамед Халид Шах, известен като Вин Халид, Фаха Бин Абдалах, роден през 1964 г. в Пакистан; Шахлаи Абдул Реза, роден през 1957 г. в Иран, с последен адрес военна база Мехран, провинция Илам, Иран; Язем Сулеймани, роден през 1957 г. в Иран, с чин генерал-майор.

 

Засякоха български сървър в ислямистки форум

Български интернет ресурси и сървъри се използват в ислямистки форуми, разкри в сряда (7 октомври) в национален радиоефир шефът на сектора за борба с киберпрестъпления в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев. Според него интернет комуникатори се използват от организираната престъпност и напоследък от трафикантите на бежанци у нас. "Използват интернет комуникатори, които са много леснодостъпни и удобни и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от организираната престъпност за осъществяване на дейността й", заяви Колев. Той допълни, че в интерес на националната сигурност всички сайтове с ислямистка насоченост се наблюдават от ГДБОП.

 

 

Съдът на Европейския съюз взе решение в полза на австрийски студент по право, който твърди, че трансатлантическото споразумение за защита на личните данни не защитава адекватно потребителите на Фейсбук. Студентът Макс Шремс се обърнал към съда след разкритията на Едуард Сноудън преди две години, че американската Агенция за национална сигурност използва програми за подслушване и следене. Шремс се оплакал пред комисаря за защита на данни в Ирландия, където е централата на "Фейсбук" в Европа, че американското законодателство не предлага достатъчно защита срещу следенето в интернет, срещу източването на данни и представянето им от социалната мрежа на сървъри в САЩ. Първоначално ирландските власти отхвърлиха оплакването, позовавайки се на решение на Европейската комисия от 2000 година. То е наречено "Безопасно пристанище". Според него САЩ осигуряват адекватна защита на личните данни. Подкрепяйки студента Шремс, на практика Европейският съд определи решението на Европейската комисия за невалидно. Магистратите са посочили, че ирландският комисар трябва да разгледа оплакването на Шремс. След разследването властите трябва да "решат дали..."Фейсбук" трябва да спре предоставянето на лична информация на европейските потребители в социалната мрежа на САЩ на основанието, че страната не е предоставила адекватно ниво на защита на личните данни", пише в решението на съда на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във