Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Новият апелативен съдия на Варна гласен да оглави ВКС

Новоизбраният председател на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян се цели в поста на един от тримата "големи" в съдебната власт - на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, чийто 7-годишен мандат изтича в края на тази година. Ако това се случи, Аракелян ще има една от най-впечатляващите началнически кариери, тъй като изкара вече два мандата начело на Окръжния съд във Варна. За разлика от други магистрати, тя не се опитва да крие, че е готова за още по-висок пост, защото слуховете за това й правели чест.


Висшият съдебен съвет (ВСС)я сложи начело на варненския съд с огромно мнозинство от 18 гласа срещу четири за другия кандидат - Вилиан Петров. Вотът в полза на Аракелян беше придружен от недоволството на видни членове на съвета срещу медийните публикации, че е взела кредит при изгодна лихва от 6.5 процента. Председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров окачестви публикациите като "злонамерени" и изразяващи политически и икономически интереси. Главният прокурор Сотир Цацаров пък добави, че става въпрос за "диктуване на статии". Според съдийката изборът на обслужваща банка станал на базата на критерии за включване на преференциални условия, утвърдени от самия ВСС и валидни за всички съдии и служители в окръжния съд. Гражданите пък били освободени от заплащането на комисиони при внасяне на такси по сметката на съда.


Ако наесен Аракелан се окаже кандидат за поста на Груев, това едва ли ще е изненадващо, ако вземем за пример неговия заместник Красимир Влахов. Преди да отиде на ръководна длъжност във ВКС, Влахов прескочи повече от половин дузина стъпала в съдебната йерархия - когато пое нагоре, той беше административен ръководител на Софийския районен съд.


Вилиан Петров пък трябваше да отговаря за абсурдната каша, забъркана от съдебен състав с негово участие, който постановява две напълно противоположни решения по едно и също дело. С едното съставът потвърждава решението на долната инстанция, след което изпраща на страните второ решение, с което го отменя. Председател на състава е Мара Христова, която досега изпълняваше длъжността председател на апелативния съд във Варна. Та двата варианта на решението са изпратени последователно на страните, но първият изчезва от делото. Недоволната от подмяната страна се обръща към ВСС, но съдебният инспекторат вместо да изпрати проверяващи на място, възлага проверката на... Мара Христова като и. д. ръководител на съда. Тя проверява собствения си гаф, изпраща резултатите в София, а пък от София ги изпращат обратно на другия участник в гафа, Вилиан Петров, за да се запознае с тях.


В крайна сметка се стига до обяснението, че виновни за станалото няма. Докладчикът по делото Радослав Славов бил изготвил първоначално само "електронен вариант на проект на решение",с който Христова и Петров не били съгласни. Не били съгласни, но подписали този първи вариант, който бил изпратен на страните като валиден съдебен акт. После той бил преработен и обърнат наопаки - категоричнта позиция на Славов в полза на едната страна станал негово особено мнение към заключението на Христова и Петров в полза на другата страна. Инспекторатът приел, че става въпрос за "грешно изпратен за публикуване проект на съдебен акт", отказвайки да образува дисциплинарно производство по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във